9 Νοε 2010

Αγωνια στο ΠΑΣΟΚ για την αποχή



Την αγωνία τους για τα υψηλά ποσοστά αποχής και το ιστορικά υψηλό ποσοστό της λευκής ψήφου εκφράζουν στελέχη της κυβέρνησης και του ΠαΣοΚ εν όψει του δεύτερου γύρου των περιφερειακών εκλογών, όπου και θα κριθεί η νίκη στις 11 από τις 13 περιφέρειες της χώρας.
Μεταξύ αυτών και η Περιφέρεια της Αττικής, όπου η διαφορά τρεισήμισι ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ του κ. Ι. Σγουρού και του κ. Β. Κικίλια συνδυάζεται με αποχή της τάξεως του 44%, «λευκές» ψήφους που αντιπροσωπεύουν το 4,14% του συνόλου, ενώ τα άκυρα ψηφοδέλτια αγγίζουν το 5%. Ο φόβος της κυβέρνησης εστιάζεται στο ενδεχόμενο να υπάρξουν ακόμη υψηλότερα ποσοστά αποχής στον β΄ γύρο, δεδομένου ότι την ερχόμενη Κυριακή θα απουσιάζει, από κυβερνητικής πλευράς τουλάχιστον, το δίλημμα της προηγούμενης Κυριακής. Το γεγονός αυτό κάνει πολλά στελέχη του ΠαΣοΚ- και κυρίως στην Περιφέρεια της Αττικήςνα εκδηλώνουν την αμφιβολία τους για το κατά πόσον ο κ. Σγουρός θα κατορθώσει να απορροφήσει μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων του κ. Ι. Δημαρά, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που θεωρείται προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ για τη νίκη. Το ενδεχόμενο να επιλέξουν αυτές οι ομάδες ψηφοφόρων την αποχή από το να ψηφίσουν τον υποψήφιο περιφερειάρχη του ΠαΣοΚ συνιστά μείζονα προβληματισμό για το Μέγαρο Μαξίμου και την Ιπποκράτους, τη στιγμή που θεωρείται μάλλον πιθανότερο ένα τμήμα απογοητευμένων ψηφοφόρων της ΝΔ που τάχθηκαν υπέρ του κ. Δημαρά να επιστρέψει, ενώ οι ψηφοφόροι του κ. Γεωργιάδη θεωρείται ότι θα ενισχύσουν τα ποσοστά του κ. Κικίλια.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο η αγωνία εν όψει του β΄ γύρου είναι αισθητή, καθώς προσπαθούν να εκτιμήσουν και το γεγονός ότι η μεγάλη αποχή στην πλειονότητά της προέρχεται από ψηφοφόρους του ΠαΣοΚ οι οποίοι δεν αποδέχθηκαν το δίλημμα που τους ετέθη από τον Πρωθυπουργό και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα προσέλθουν στις κάλπες την ερχόμενη Κυριακή. Η παράμετρος αυτή, σε συνδυασμό με την προσπάθεια της κυβέρνησης να αποσυνδέσει τον β΄ γύρο της εκλογικής αναμέτρησης από την κεντρική πολιτική τη στιγμή που η ΝΔ θα σκληρύνει την αντιμνημονιακή στάση και ρητορική της, αποτελεί ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της κυβέρνησης εν όψει της τελικής διαμόρφωσης του αυτοδιοικητικού χάρτη της χώρας.

Ολα τα παραπάνω εξετάστηκαν σε χθεσινή σύσκεψη της ομάδας σχεδιασμού υπό τον κ. Ι. Ραγκούση και ακολούθησε μια δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, με την οποία ο κ. Γ. Πεταλωτής, αφότου εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για το αποτέλεσμα του α΄ γύρου και τόνισε ότι «οι πολίτες δεν παρασύρθηκαν από τον δήθεν αντιμνημονιακό παροξυσμό της ΝΔκαι δεν υπέκυψαν σε ψευτοδιλήμματα», απευθύνθηκε εμμέσως και σε όσους απείχαν, λέγοντας: «Καλούμε λοιπόν τους έλληνες πολίτες να πάρουν ενεργά μέρος στον αγώνα για τον δεύτερο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών και να επιλέξουν τους υποψηφίους που θα υπηρετήσουν την Αυτοδιοίκηση του “Καλλικράτη” και θα οδηγήσουν τη χώρα σε νέα εποχή».

Το Βήμα on line