19 Νοε 2010

«Πράσινους» αγρότες με ψαλίδισμα πόρων θέλει η νέα ΚΑΠ


Με στόχο την προετοιμασία της μελλοντικής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την περίοδο 2014-2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε χθες μια ανακοίνωση, που σκιαγραφεί τις τάσεις που επικρατούν σήμερα για τις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις.Η εν λόγω ανακοίνωση θα συζητηθεί από...

τους υπουργούς των «27» και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα επιστρέψει στην Επιτροπή, η οποία θα υποβάλει τον Ιούλιο 2011 νομοθετικές προτάσεις για την αναθεώρηση της ΚΑΠ με ορίζοντα το 2020.

Πρόκειται, λοιπόν, για το πρώτο βήμα εν όψει της κρίσιμης αυτής αναθεώρησης. Ενα βήμα προσεκτικό, δεδομένου ότι παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα των ιδίων πόρων της Ε.Ε. για την περίοδο 2014-2020, οι διαπραγματεύσεις, για το οποίο θα αρχίσουν το 2011, ώστε να ολοκληρωθούν το 2012.

Από τις διαπραγματεύσεις αυτές θα προκύψει το ποσό, που θα αφιερωθεί για τη λειτουργία της αναθεωρημένης ΚΑΠ, χωρίς το οποίο η χθεσινή ανακοίνωση της Επιτροπής δεν μπορεί να υπερβεί τη θεωρητική πτυχή του όλου θέματος.

Διαγράφονται, όμως, οι βασικές τάσεις της μελλοντικής μεταρρύθμισης:


1. Αύξηση των ενισχύσεων στους αγρότες των χωρών της ανατολικής Ευρώπης, που εντάχθηκαν το 2004 στην Ε.Ε., οι οποίοι λαμβάνουν σήμερα το 1/3, σε σχέση με τους άλλους.

2. Η νέα ΚΑΠ να γίνει ακόμη πιο «πράσινη» και

3. Οι άμεσες ενισχύσεις να προορίζονται για τους ενεργούς αγρότες, τους επαγγελματίες. Για τον αρμόδιο επίτροπο Ντάσιαν Τσίολος, η ΚΑΠ πρέπει να καταστεί «πιο οικολογική, πιο ισορροπημένη και πιο δυναμική και αποτελεσματική».

Η Επιτροπή, λοιπόν, προτείνει 3 επιλογές για τη μελλοντική κατεύθυνση της ΚΑΠ: 1) Σταδιακές αλλαγές για την επείγουσα αντιμετώπιση ελλείψεων της ΚΑΠ. 2) Πιο πράσινη, δίκαιη, αποτελεσματική και αποδοτική ΚΑΠ και 3) Κατάργηση της εισοδηματικής στήριξης και των μέτρων στήριξης της αγοράς και επικέντρωση σε στόχους σχετικά με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.

Η πρώτη επιλογή, που λίγο-πολύ σημαίνει στασιμότητα της κατάστασης με μικρές βελτιώσεις, αναμένεται να υποστηριχθεί από τις χώρες του Νότου, για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Η δεύτερη, που υποστηρίζεται από την Κομισιόν, αφήνει ένα παράθυρο για επανεθνικοποίηση της ΚΑΠ και η τρίτη επιλογή προβλέπεται ότι θα αποτελέσει το ορμητήριο της Βρετανίας, η οποία, ως γνωστόν, επιδιώκει ένα γενναίο ψαλίδισμα της ΚΑΠ

ΠΗΓΗ: enet.gr