5 Νοε 2010

Γλυκαίνουν... την περαίωση


Μια πιο «φιλική» εκδοχή περαίωσης αναδεικνύει το υπουργείο Οικονοµικών µετά τη θύελλα αντιδράσεων για τα λανθασµένα και φουσκωµένα εκκαθαριστικά και υπό την προοπτική της κάλπης τής ερχόµενης Κυριακής.Χωρίς να ακυρώνει τη λογική της περαίωσης, υπό την έννοια της διαχωριστικής γραµµής µε το παρελθόν και...

της έναρξης µιας νέας περιόδου, ανάµεσα σε φορολογουµένους και ελεγκτικές αρχές, ο πέλεκυς των ελέγχων περνά στο παρασκήνιο, παραχωρώντας τη θέση του σε διαβεβαιώσεις, σύµφωνα µε τις οποίες «όποιος δεν επιθυµεί να υπαχθεί στη ρύθµιση µπορεί να αγνοήσει το σηµείωµα χωρίς καµία επίπτωση».

Εξ αρχής, η περαίωση είχε προαιρετικό χαρακτήρα, όπως όλες οι ρυθµίσεις αυτού του τύπου. Οµως το οικονοµικό επιτελείο, προκειµένου να πείσει τους φορολογουµένους να αποδεχθούν τη ρύθµιση και να συγκεντρώσει τα 700 εκατ. ευρώ που προσδοκά έως το τέλος του έτους, αναδείκνυε όλο το προηγούµενο διάστηµα την εναλλακτική του τακτικού ελέγχου, για όσους γυρίσουν την πλάτη στην περαίωση. «Σε περίπτωση µη αποδοχής του εκκαθαριστικού σηµειώµατος µέχρι την καταληκτική ηµεροµηνία που ορίζεται στην προηγούµενη παράγραφο (18-11-2020), η οικεία υπόθεση υπόκειται σε έλεγχο», αναφερόταν χαρακτηριστικά σε απόφαση του υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου (ΠΟΛ 1137) µε ηµεροµηνία 11 Οκτωβρίου 2010.

Διευκρινιστική ανακοίνωση

Τώρα το υπουργείο Οικονοµικών κάνει εµφανή στροφή, τουλάχιστον σε επίπεδο διατυπώσεων. Σε νέα διευκρινιστική ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες, το υπουργείο Οικονοµικών επαναλαµβάνει µεν ότι η περαίωση είναι προαιρετική, πηγαίνει όµως και ένα βήµα παραπέρα υπογραµµίζοντας πως οποιοσδήποτε φορολογούµενος παραλαµβάνει εκκαθαριστικό σηµείωµα, αλλά δεν επιθυµεί να υπαχθεί στη ρύθµιση «µπορεί να το αγνοήσει χωρίς καµία επίπτωση». Ειδικότερα το υπουργείο Οικονοµικών ξεκαθαρίζει ότι:
1. Η υπαγωγή στις ρυθµίσεις για την εκούσια κατάργηση φορολογικών διαφορών είναι απολύτως προαιρετική και παρέχεται ως δυνητική επιλογή σε οποιονδήποτε επιθυµεί να την αξιοποιήσει για το κλείσιµο ανέλεγκτων χρήσεων.

2. Οποιοσδήποτε φορολογούµενος παραλαµβάνει εκκαθαριστικό σηµείωµα, αλλά δεν επιθυµεί να υπαχθεί στη ρύθµιση µπορεί να το αγνοήσει χωρίς καµία επίπτωση.

3. Εκκαθαριστικά σηµειώµατα αποστέλλονται σε όλους τους φορολογουµένους εφόσον στο µηχανογραφικό σύστηµα του υπουργείου Οικονοµικών εµφανίζονται να έχουν ανέλεγκτες χρήσεις την περίοδο 2000-2009, κατά τη διάρκεια των οποίων για τις φορολογικές αρχές θεωρούνταν οικονοµικά ενεργοί.
4. Η επιλογή του φορολογουµένου να µην υπαχθεί στην περαίωση, δεν επιφέρει καµία ειδική δυσµενή συνέπεια και δεν αποτελεί κριτήριο για τη στόχευση µελλοντικών ελέγχων.

5. Η υπαγωγή του φορολογουµένου στις ρυθµίσεις εκούσιας κατάργησης φορολογικών διαφορών, σηµαίνει φορολογικό κλείσιµο των χρήσεων που θα επιλέξει να περαιώσει, για τις οποίες δεν χρειάζεται να ελεγχθεί στο µέλλον. Είναι επίσης προφανές ότι όσοι έχουν κλείσει ανέλεγκτες χρήσεις στο πλαίσιο της εκούσιας κατάργησης φορολογικών διαφορών δεν ξαναελέγχονται. Τα λάθος σηµειώµατα
6. Δεδοµένου ότι όλοι οι επαγγελµατίες, επιτηδευµατίες και ασκoύντες επιχειρηµατική δραστηριότητα θα παραλάβουν εκκαθαριστικά σηµειώµατα, δεν στοιχειοθετείται η πληροφορία ότι όσοι δεν υπαχθούν θα έχουν άµεσες επιπτώσεις ή θα δεχτούν άµεσα ελέγχους.

Είναι προφανές ότι το ελεγκτικό έργο, µετά το πέρας των προθεσµιών της περαίωσης, θα µπει σε κανονική λειτουργία, µε βάση το νέο πλαίσιο στοχευµένων ελέγχων, στη βάση διασταυρώσεων στοιχείων και κριτηρίων επικινδυνότητας φοροδιαφυγής. Η συµµετοχή Καθησυχαστικό εµφανίζεται το υπουργείο Οικονοµικών και έναντι όσων έχουν λάβουν εκκαθαριστικό σηµείωµα περαίωσης κατά λάθος, χωρίς να έχουν ουδέποτε εισοδήµατα από ελεύθερο επάγγελµα ή επιχειρηµατική δραστηριότητα. «Οποιοσδήποτε φορολογούµενος παραλαµβάνει εκκαθαριστικό, που θεωρεί, ότι µε κανένα τρόπο δεν θα έπρεπε να απευθύνεται σε αυτόν , π.χ. δεν είχε ασκήσει ποτέ ελεύθερο επάγγελµα, επιτήδευµα ή επιχειρηµατική δραστηριότητα , µπορεί να το αγνοήσει», λέει το υπουργείο Οικονοµικών.

Οσον αφορά τη διόρθωση λαθών, η Γενική Γραµµατεία Πληροφοριακών Συστηµάτων θα αποστείλει ειδικό λογισµικό στις Εφορίες, δίνοντας τη δυνατότητα άµεσης ηλεκτρονικής διόρθωσης λαθών και έκδοσης νέων εκκαθαριστικών, από την Τετάρτη 10 Νοεµβρίου, µε σηµαντική καθυστέρηση αφού η περαίωση έκανε πρεµιέρα την 1η Νοεµβρίου.
Τέλος όσοι φορολογούµενοι είναι χρήστες του taxisnet µπορούν να κατεβάζουν το σηµείωµα της περαίωσής τους στη διεύθυνση https: //www.gsis. gr/taxisnet/per2010/index. jsp.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ on-line