5 Νοε 2010

Ετοιµάζουν µπλόκα στο ραδιενεργό εξπρές




Η ΓΚΡΙΝΠΙΣ το έχει χαρακτηρίσει «το πιο ραδιενεργό τρένο στον κόσµο». Στη Γερµανία, οι Οικολόγοι και η Αριστερά έχουν ζητήσει από τους πολίτες να αποκλείσουν τους δρόµους για να το εµποδίσουν. Ο λόγος για την αµαξοστοιχία που θα αναχωρήσει σήµερα στις 15.20 (ώρα Ελλάδας) από τον σιδηροδροµικό σταθµό...
του Βαλόν, στη Μάγχη, µε προορισµό το κέντρο προσωρινής αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων του Γκορλέµπεν, στη Γερµανία, η οποία θα µεταφέρει άκρως ραδιενεργά απόβλητα από το εργοστάσιο της γαλλικής πυρηνικής εταιρείας Αreva στη Χάγη.

Σύµφωνα µε την οικολογική οργάνωση, «η µεταφορά αυτή συγκεντρώνει, τουλάχιστον, δύο φορές περισσότερη ραδιενέργεια, απ’ ό,τι το σύνολο των ραδιενεργών εκποµπών από την καταστροφή του Τσερνόµπιλ». Η αµαξοστοιχία θα µεταφέρει 11 κοντέινερ µε 123 τόνους εξαιρετικά ραδιενεργών αποβλήτων, τα οποία αντιπροσωπεύουν την κατανάλωση ηλεκτρικού 24 εκατοµµυρίων Γερµανών, επί ένα έτος. Σύµφωνα πάντως µε τον εκπρόσωπο της Αreva, «πρόκειται για µια απολύτως συνηθισµένη µεταφορά που, αντίθετα απ’ ό,τι λένε οι αντιπυρηνικοί διαδηλωτές, δεν έχει τίποτε το εξαιρετικό».  

Διαδηλώσεις

 Πολλές διαδηλώσεις προβλέπονται για σήµερα στη Γαλλία, καθώς το τρένο µε τα πυρηνικά απόβλητα θα περνά από τους σταθµούς της Καν, της Ρουέν, του Αράς και του Μετς. Οµως τα µεγαλύτερα προβλήµατα θα παρουσιαστούν στη Γερµανία, όπου η µεταφορά αυτή έχει προκαλέσει σκάνδαλο. Οι Οικολόγοι και η Αριστερά εκτιµούν, ότι το κέντρο του Γκορλέµπεν δεν είναι κατάλληλο, για να δεχθεί αυτού του τύπου τα απόβλητα και περίπου 30.000 διαδηλωτές αναµένεται, ότι θα συγκεντρωθούν σήµερα γύρω από την πόλη ,για να οργανώσουν την αντίσταση.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ on-line