8 Οκτ 2010

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΞΕΝΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΤΑ


 
Υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για την Ελλάδα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γ. Παπακωνσταντίνου, σε συνεντεύξεις που έδωσε στο CNBC και στη Wall Street Journal, κάνοντας ειδική μνεία για το ενδιαφέρον που έχει εκδηλώσει για τα ελληνικά ταχυδρομεία τουλάχιστον μία μεγάλη ευρωπαϊκή εταιρεία του κλάδου.
Όπως δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, στο τέλος του 2012 η Ελλάδα θα καταγράφει σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα και θα έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη και ως εκ τούτου δεν θα χρειασθεί να ζητήσει από την τρόικα επέκταση του χρηματοδοτικού μηχανισμού στήριξης. «Δεν θα υπάρξει ανάγκη να επεκταθεί το πρόγραμμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, πέραν του 2012 καθώς και ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές. «Το εάν θα είναι μέσα στο 2011 ή στο 2012, παραμένει ένα ερώτημα», είπε.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και παραδέχτηκε ότι οι αποκλίσεις στο σκέλος των εσόδων παραμένουν πηγή ανησυχιών. Ο ίδιος υπογράμμισε τη βούληση της κυβέρνησης για ταχεία δημοσιονομική προσαρμογή και επιστροφή της Ελλάδας στις ιδιωτικές αγορές κεφαλαίων το συντομότερο δυνατόν. «Πιστεύουμε ότι οι αγορές θα ανοίξουν για την Ελλάδα. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι εάν αυτό θα γίνει το 2011 ή το 2012. Αυτό παραμένει το βασικό ερώτημα», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο υπουργός αναγνώρισε πως σε ένα βαθμό διαπιστώνεται «μεταρρυθμιστική κόπωση» στην ελληνική κοινωνία, ωστόσο υποστήριξε ότι η Κυβέρνηση φαίνεται να έχει κερδίσει κάποιο χρόνο και έχει τη λαϊκή στήριξη ώστε να προχωρήσει σε «οδυνηρές», αλλά «απαραίτητες» κινήσεις.

«Εάν κοιτάξετε που βρισκόμασταν πριν από τρεις μήνες, πολύ λίγοι πίστευαν ότι θα βρισκόμασταν εδώ και είμαστε σήμερα. Ξεκινάμε εάν όχι να πείθουμε τους επιφυλακτικούς, τουλάχιστον να αλλάζουμε τη στάση τους. Ο κόσμος μπορεί να λέει ότι είμαστε μία χώρα που πήρε τον έλεγχο της μοίρας της και έκανε κάποιες σοβαρές μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες αλλαγές με θετικές επιπτώσεις για τους πολίτες της», ανέφερε.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αλλά και στις επενδύσεις που δρομολογούν κινεζικά και αραβικά κεφάλαια στην Ελλάδα. Ερωτηθείς για την στήριξη που παρέχει η Κίνα στην ελληνική οικονομία ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι «η Κίνα βλέπει την Ελλάδα ως στρατηγική επένδυση στην Ευρώπη». Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων σημείωσε ότι αυτό περιλαμβάνει την εκχώρηση συμμετοχών σε αεροδρόμια λιμάνια, υποδομές στην ενέργεια, στο real estate και στα τυχερά παιχνίδια και αποσκοπεί στην είσπραξη 3 δισ. ευρώ έως το 2013, στόχο που χαρακτήρισε «μετριοπαθή».

Στη Νέα Υόρκη, ο υπουργός Οικονομικών είχε χθες την ευκαιρία να συναντηθεί και με διεθνείς επενδυτές. Σήμερα, θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον, όπου θα έχει σειρά επαφών και θα συμμετάσχει στην ετήσια Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο προς πώληση

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει προτάσεις από εταιρείες εντός και εκτός της Ευρώπης, διευκρινίζοντας πως απεκάλυψε τουλάχιστον μία μεγάλη ευρωπαϊκή εταιρεία ταχυδρομικών υπηρεσιών έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την απόκτηση στρατηγικού ποσοστού στα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρη Ρέππα, στο περιθώριο του συνεδρίου των Ευρωπαίων Κατασκευαστών, για τα ΕΛΤΑ ενδιαφέρονται τα βελγικά ταχυδρομεία, μια κοινοπραξία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Ιουλίου η Τράπεζα Πειραιώς υπέβαλε πρόταση προς την κυβέρνηση για την ταυτόχρονη εξαγορά του 77,35% της ΑΤΕ και του 33,04% του ΤΤ που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο, την οποία όμως απέσυρε πρόσφατα.

Από τον περασμένο Σεπτέμβρη παρουσιάστηκε το νέο επιχειρησιακό σχέδιο των ΕΛΤΑ για τα χρόνια 2010-2013, στο οποίο αναφέρονται οι βασικοί άξονες και τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν τα ΕΛΤΑ στο αμέσως προσεχές διάστημα. Το επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει:

    * την ανάπτυξη νέων προϊόντων ειδικής διαχείρισης,
    * την διερεύνηση συνεργασιών με άλλους μεταφορικούς οργανισμούς,
    * την ανάπτυξη υπηρεσιών logistics,
    * την προώθηση του διαφημιστικού και υβριδικού ταχυδρομείου,
    * τη διαμόρφωση νέων τιμολογίων επιστολικού ταχυδρομείου,
    * την κωδικοποίηση όλων των προϊόντων του επιστολικού ανά κλιμάκιο βάρους,
    * την αναβάθμιση του Track & Trace,
    * την διεύρυνση της διάθεσης ασφαλιστικών και χρηματοοικονομικών προϊόντων,
    * την εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας για την εισαγωγή νέων προϊόντων στα καταστήματα,
    * την χρηματοδότηση του ΕΛΤΑ από το ΕΣΠΑ

Έτσι, τα νέα ΕΛΤΑ, ουσιαστικά πρόκειται να εισέλθουν και στην αφορά της κινητής τηλεφωνίας, θα υπάρχουν πλέον ταχυδρόμοι-ασφαλιστές, θα ανοίξουν ΚΕΠ σε 250 καταστήματα ενώ σχεδιάζεται το κλείσιμο 12 κέντρων διαλογής ανά την επικράτεια, με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας σε ποσοστό 90% των 4 μεγάλων κέντρων διαλογής, σε Αθήνα, Αεροδρόμιο, Θεσ/κη, και Πάτρα.

Στο πλαίσιο αυτό και στην κατεύθυνση «εμπλουτισμού των δραστηριοτήτων» των ΕΛ.ΤΑ. σχεδιάζεται η μετατροπή τους σε Virtual Network Operator στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας, μέσω της πώλησης προπληρωμένων καρτών, όπως αναφέρει στο σχετικό ρεπορτάζ Ο κόσμος του Επενδυτή.

Δηλαδή ιδρύεται θυγατρική μίνι εταιρεία κινητής τηλεφωνίας που θα πωλεί προϊόντα σε ανταγωνιστικές τιμές. Επίσης δρομολογείται η άμεση αξιοποίηση του λεγόμενου υβριδικού ταχυδρομείου, με αρχικά προώθηση υπηρεσιών διαφημιστικού υλικού. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Οργανισμός προχωρά στο μοντέλο ταχυδρόμων – ασφαλιστών, αφού από την ίδρυση της εταιρείας Post Insurance μαζί με το Τ.Τ. οι πωλήσεις ασφαλιστικών προϊόντων εντός των καταστημάτων είναι ανύπαρκτες.