26 Ιουλ 2021

Τη μια μέρα απειλούν, την άλλη κάνουν εκκλήσεις


«Μαστίγιο και καρότο» από την κυβέρνηση, ενώ αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ● Έκκληση Κικίλια στους νέους για να εμβολιαστούν ● Προειδοποιήσεις ειδικών για τη μετάλλαξη Δέλτα.

Το δρόμο των εκκλήσεων διάλεξε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, προκειμένου να πείσει τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, να κάνουν το εμβόλιο. 

Όλα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση εξακολουθεί να προωθεί το μέτρο των υποχρεωτικών εμβολιασμών, κρατά ανοιχτό το παραθυράκι περί απολύσεων, αλλά και τάζει «τυράκια» στους νέους και σε γιατρούς και φαρμακοποιούς.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Βασίλης Κικίλιας βγήκε στον ΣΚΑΪ, για να κάνει έκκληση προς τους νέους να εμβολιαστούν έστω και με μια δόση, πριν φύγουν για τις διακοπές τους. Παράλληλα, ζήτησε και από όσους βρίσκονται στην ηλικία των 55 και άνω, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Ο υπουργός Υγείας επιχείρησε να στείλει μήνυμα με αφορμή τον 15Αύγουστο, παραδοσιακή γιορτή κατά την οποία επανενώνεται η ελληνική οικογένεια το καλοκαίρι, και υποστήριξε ότι «πρέπει όλοι να είμαστε εμβολιασμένοι για να είμαστε ασφαλείς».

Πιστός στο κυβερνητικό αφήγημα, όμως, ο κ. Κικίλιας δεν θέλησε να πει κουβέντα για περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ, δηλώνοντας ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα αντέξει ακόμη κι αν ασκηθεί μεγάλη πίεση και προσθέτοντας ότι «πρέπει όλοι ως άνθρωποι να σκεφτούμε πως υπάρχουν συμπολίτες μας οι οποίοι είναι καρκινοπαθείς ή αντιμετωπίζουν άλλες σοβαρές ασθένειες».

«Εάν κάποιος πολίτης δεν είναι εμβολιασμένος και κολλήσει, ειδικά με την μετάλλαξη Δέλτα, αντιμετωπίζει μεγάλο κίνδυνο. Το ποσοστό των εμβολιασμένων που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση είναι κάτω του 10%», τόνισε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ενώ υποστήριξε ότι δεν έχει συζητηθεί επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες.

Ανησυχούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

Την ίδια στιγμή, οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία ακολουθούν ανοδική πορεία, με την αύξηση μέσα στον Ιούλιο να κυμαίνεται στο 539%. 

Να σημειωθεί, ότι μικρή, αλλά σταθερή αύξηση παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες και ο αριθμός των διασωληνωμένων, ενώ εκτιμάται, ότι τα νέα κρούσματα εμφανίζουν μια δειλή σταθεροποίηση, όμως το τελευταίο σχετίζεται και με τον αριθμό των τεστ που πραγματοποιούνται καθημερινά.

Τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.553, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 475.919 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 127 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.317 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 8, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.898 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 134 (59.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 88.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.788 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 164 (ημερήσια μεταβολή -7.87%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 157 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 41 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2

έως 106 έτη).

Προειδοποιούν οι ειδικοί

►Η Αθηνά Λινού (OPEN) σημείωσε, ότι «μπορεί ο δείκτης θετικότητας να έχει σταθεροποιηθεί στο 3%-4%, αλλά είναι σοβαρό, είχαμε καταφέρει να μειωθεί στο 1% πριν την μετάλλαξη Δέλτα. Λίγο να μην προσέξουμε, τα κρούσματα θα πολλαπλασιαστούν. Ταυτόχρονα, έχουμε μικρό ποσοστό, σαφώς μικρότερο αναλογικά, που θα μπει στο νοσοκομείο και θα είναι σοβαρά, που θα διασωληνωθεί. Αυτή την στιγμή ο ανεμβολίαστος πληθυσμός είναι κατά 75% νεότεροι άνθρωποι. Από το υπόλοιπο 25%  θα προκύψουν τα σοβαρά περιστατικά, αυτό είναι το πρόβλημα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να εμβολιαστούμε άμεσα, κυρίως οι νεότεροι άνθρωποι. Αναλογικά ο θάνατος στους ηλικιωμένους μπορεί να είναι 5-6 φορές συχνότερος. Αλλά και πάρα πολλοί νέοι θα νοσήσουν επειδή είναι ανεμβολίαστοι, πιο κινητικοί, χαλάρωσαν περισσότερο. Και δυστυχώς θα έχουμε και εκεί θανάτους, όχι αναγκαστικά μεταξύ ατόμων με υποκείμενα νοσήματα, παθήσεις ή χαρακτηριστικά (π.χ. παχυσαρκία)». 

►Η Ματίνα Παγώνη (ΣΚΑΪ) χτύπησε καμπανάκι για την παραλλαγή Δέλτα, ενώ ανακοίνωσε, ότι από σήμερα ανοίγουν ολόκληρες κλινικές Covid, που είχαν κλείσει τους προηγούμενους μήνες. «Οι ανεμβολίαστοι από 50 και πάνω δεν θέλουν και πολύ για να φτάσουν στη ΜΕΘ και με ένα υποκείμενο νόσημα. Αυτά δεν είναι προσωπικές μας απόψεις είναι επιστημονικά δεδομένα και μελέτες», σημείωσε.

►Η Μίνα Γκάγκα (ΕΡΤ) έκανε λόγο για μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων στις ΜΕΘ και επισήμανε, ότι η μέση ηλικία στα νέα κρούσματα μειώνεται. «Σημαντικό είναι, να αποφύγουμε τις νοσηλείες, να αποφύγουμε τους θανάτους, σημαντικό είναι όμως και να έχουμε μια φυσιολογική ζωή».


efsyn.gr