26 Ιουλ 2021

Κορωνοϊός / Τώρα βλέπει το χειρότερο σενάριο στην οικονομία η κυβέρνηση


Γιάννης Αγουρίδης

Η αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας, σε συνδυασμό με την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα, φέρνουν την κυβέρνηση σε πολύ δύσκολη θέση.

Σε δεινή θέση βρίσκεται πλέον το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς τα δεδομένα δείχνουν, ότι θα αναγκαστεί να αλλάξει επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Η αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας, σε συνδυασμό με την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα, φέρνουν την κυβέρνηση σε πολύ δύσκολη θέση, καθότι ο τουρισμός φαίνεται, ότι θα αντιμετωπίσει πολύ μεγάλο πρόβλημα.

Η επίτευξη ταξιδιωτικών εισπράξεων φέτος στο 50% εκείνων του 2019 (18,2 δισ. ευρώ) με τα νέα δεδομένα μοιάζει να απομακρύνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό. Αλλά ακόμα και το 40% δείχνει μακρινό, ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις με επίκεντρο την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τουριστικοί παράγοντες κατεβάζουν τον στόχο εσόδων στο 30% - 35% του 2019, δηλαδή γύρω στα 6 δισ. ευρώ, όταν πέρυσι ήταν μόλις 4,2 δισ. ευρώ.

Παρά τις προσδοκίες που είχαν αρχικά καλλιεργηθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έκανε λόγο για στόχο κοντά στο 55% του 2019, η φετινή τουριστική σεζόν φαίνεται πως θα προσομοιάζει περισσότερο με την περυσινή παρά με την εντυπωσιακή του 2019. Υπενθυμίζεται, ότι το 2020 επισκέφθηκαν συνολικά την Ελλάδα από το εξωτερικό 7,4 εκατ. άτομα, έναντι 31,3 εκατ. το 2019 (μείωση 78%).

Ανατροπή στην οικονομία

Είναι πέρα από βέβαιο, ότι ενδεχόμενη ανατροπή στην πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 3,6% φέτος, θα ανατρέψει τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού και θα υπονομεύσει τον στόχο για συγκράτηση του πρωτογενούς ελλείμματος στο 7,1% του ΑΕΠ, καθώς θα ανοίξει νέες τρύπες στα έσοδα λόγω μείωσης της κατανάλωσης και ταυτόχρονα θα διογκώσει τις δαπάνες λόγω των έκτακτων κονδυλίων που θα απαιτηθούν για τη επούλωση των πληγών, που ανοίγει η πανδημία σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Ήδη ο προϋπολογισμός κινείται πολύ μακριά από τον αρχικό σχεδιασμό για δαπάνες μόλις 7,6 δισ. ευρώ το 2021, που σημαίνει, ότι, σε περίπτωση απότομης αύξησης αυτού του κόστους από τον Σεπτέμβριο, στο υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να ετοιμάσουν νέα σχέδια δανεισμού από τις αγορές, για να μην πέσει η στάθμη των διαθεσίμων κάτω από τα 32 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, τα πακέτα στήριξης αποσύρονται από το επόμενο έτος, με το ταμειακό κόστος για το Δημόσιο να υποχωρεί στα 2,079 δισ. ευρώ από 15,611 δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει εξοικονόμηση πόρων ύψους 13,532 δισ. ευρώ με αυτόματη αντίστοιχη συρρίκνωση του ελλείμματος.

Μεγάλη ανησυχία

Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνει η Deutsche Bank σε ανάλυσή της, η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στους εμβολιασμούς, ενώ τα κρούσματα από τη μετάλλαξη Δέλτα αυξάνονται σε ολόκληρη την Ε.Ε.

Σύμφωνα με τη γερμανική τράπεζα, η Ελλάδα είναι στις τελευταίες χώρες στην Ευρώπη σε ότι αφορά τους εμβολιασμούς, απέχοντας περίπου 15% από τις πρώτες σε επιδόσεις χώρες σε ό,τι αφορά τον συνολικό αριθμό των δόσεων που έχουν χορηγηθεί ως ποσοστό του πληθυσμού.

Από την άλλη, η γερμανική τράπεζα εκτιμά, ότι η Δέλτα απλώς καθυστερεί την επιστροφή στην κανονικότητα, χωρίς να την αναιρεί ή να την ακυρώνει. Ωστόσο, μένει να δειχθεί, τι μέλλει γενέσθαι.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με έκθεση της Capital Economics, μικρές είναι οι πιθανότητες για την ελληνική οικονομία να επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα μέσα στο 2021, καθώς η αδύναμη τουριστική κίνηση που παρουσιάζει η σεζόν δεν δίνει την αναμενόμενη ώθηση, όμως η συνεχόμενη υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμάται, πως θα διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων.


avgi.gr