19 Ιουν 2021

Η πραγματική μάχη τώρα αρχίζει


Δημήτρης Τερζής

Tο αντεργατικό νομοσχέδιο μπορεί να πέρασε, όμως η πραγματική πολιτική μάχη τώρα αρχίζει. Αυτό διαπιστώνουν στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και προετοιμάζονται κατάλληλα γι’ αυτά που έρχονται. Είναι κοινά αποδεκτό στην Κουμουνδούρου, ότι το επόμενο διάστημα και όσο υποχωρεί η πανδημία, το...

νεοφιλελεύθερο σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα εξελίσσεται σε διάφορους τομείς και ότι οι συνέπειές του πολύ σύντομα θα γίνουν αντιληπτές απ’ τους πολίτες. Γι’ αυτό εξάλλου και ο Αλέξης Τσίπρας στις τελευταίες τοποθετήσεις του αλλά και στη Βουλή προχθές έκανε λόγο για «προδιαγραμμένη ήττα της Δεξιάς», κάτι που ενόχλησε προσωπικά τον πρωθυπουργό, ο οποίος του απάντησε, ότι «δεν είστε ο Ανδρέας Παπανδρέου».

Η στιχομυθία αυτή έχει μια βάση σε σχέση με το παρελθόν, όταν ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού, πίσω στη δεκαετία του ’90, προωθούσε τις δικές του νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις, βάζοντας απέναντί του φορείς, συνδικάτα, σχεδόν ολόκληρη την κοινωνία. Πανομοιότυπα, η σημερινή κυβέρνηση βάζει στη λαιμητόμο και πάλι την κοινωνία, με τις νέες μεταρρυθμίσεις που αποδεικνύονται απίστευτα πιο σκληρές σε σχέση με εκείνες του παρελθόντος. Αυτό εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., που βλέπει την κυβέρνηση σε καθεστώς απομόνωσης και σταδιακής φθοράς, καθώς, όπως αποδείχθηκε στην περίπτωση του εργασιακού, σύσσωμη η αντιπολίτευση βρέθηκε απέναντί της.

Γι’ αυτούς τους λόγους, ο Αλέξης Τσίπρας έχει προειδοποιήσει την κυβέρνηση, ότι «δεν θα την αφήσουμε σε χλωρό κλαρί» και «θα σας ταράξουμε στον έλεγχο», γνωρίζοντας πως έχει και άλλα «γραμμάτια» να εξοφλήσει. Ασφαλιστικό, ΕΣΥ και Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται, να είναι τα επόμενα μέτωπα στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα κληθεί να σηκώσει τείχος απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης. Στο ίδιο πλαίσιο, η αξιωματική αντιπολίτευση θα παίξει το χαρτί του πρωθυπουργού που διχάζει την κοινωνία με τις επιλογές του. Ηδη, αυτή η πολιτική έχει επισημανθεί σε ουκ ολίγες περιπτώσεις, όπως στη συζήτηση για τα «προνόμια» των εμβολιασμένων, στη μείωση 25.000 εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στο εργασιακό νομοσχέδιο, στη νέα γενιά.

Στο εκλογικό πεδίο τώρα, φάνηκε, και απ’ την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, πως στόχος του πλέον είναι να ταυτίσει τον Αλέξη Τσίπρα με τη Φώφη Γεννηματά, ακυρώνοντας έτσι και τους δύο στο κεντρώο ακροατήριο. Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν, ότι αυτός είναι ο μεγαλύτερος φόβος του πρωθυπουργού στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση με το σύστημα της απλής αναλογικής: μια ευρύτερη συμμαχία που θα οδηγήσει στη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας, προκειμένου να ακυρώσει τα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα που ψηφίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

* Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κλήθηκε και θα συμμετάσχει ως παρατηρητής στην προπαρασκευαστική σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Πέμπτη, εν όψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και στη συνάντηση των ηγετών των Σοσιαλιστών στο Βερολίνο, την Παρασκευή.


efsyn.gr