7 Δεκ 2020

Το "μυστήριο" της επαρχίας και η ανησυχία Μητσοτάκη


 Εβδομάδα αποφάσεων για το lockdown, με τους οιωνούς όμως όσον αφορά στην πανδημία του κορονοϊού να μην είναι ακόμη θετικοί: Η κυβέρνηση αναμένει τις επόμενες ημέρες να δει την επιδημιολογική..

εξέλιξη ώστε να κλειδώσει η λειτουργία των κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής από τις 11 Δεκεμβρίου και των μικρών εμπορικών καταστημάτων και βιβλιοπωλείων από τις 14 Δεκεμβρίου.

Οι ειδικοί όμως είναι ακόμη άκρως επιφυλακτικοί για ένα έστω μερικό άνοιγμα της οικονομίας, ενώ εκφράζονται φόβοι πως εάν τα Χριστούγεννα λειτουργήσουν ορισμένοι κλάδοι αλλά τα μέτρα που θα προβλέπονται δεν τηρηθούν σωστά, τότε μετά τις γιορτές θα χρειαστεί ακόμη πιο αυστηρή καραντίνα.

Επισήμως πάντως η κυβέρνηση αποφεύγει οποιαδήποτε πρόβλεψη, επαναλαμβάνοντας ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν όταν το Μαξίμου θα έχει στα χέρια του όλα τα δεδομένα και μέσα σε αυτή την εβδομάδα θα γίνουν και οι ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό. Με ενδιαφέρον αναμένεται βέβαια το στίγμα που θα δώσει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο.

Υπάρχουν πάντως εκτιμήσεις ότι στις 22 Δεκεμβρίου τα κρούσματα θα έχουν υποχωρήσει στα 900 και αυτό ενώ οι περισσότεροι επιδημιολόγοι θεωρούν ότι ένα μερικό άνοιγμα θα είναι ασφαλές στα 500 κρούσματα και σε διψήφιο αριθμό διασωληνωμένων.

Το κύριο πρόβλημα όμως είναι ότι δεν υπάρχει ουσιαστική μείωση σε εισαγωγές σε νοσοκομεία, σε ΜΕΘ και αριθμό θανάτων.

Ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής στο London School of Economics και εκπρόσωπος της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς για την πανδημία, εκτίμησε πάντως ότι ειδικά για τη χώρα μας εάν βελτιωθεί η κατάσταση “τα μικρά καταστήματα μπορούν να ανοίξουν”.


Ανησυχία για την επαρχία

Τον προβληματισμό και το δίλημμα της κυβέρνησης εντείνει το γεγονός ότι η επιδημιολογική εικόνα είναι πολύ διαφορετική στην επαρχία και το βορρά σε σχέση με την Αττική. Το σενάριο ανοίγματος πολλαπλών ταχυτήτων έχει πέσει ξανά στο τραπέζι, όμως ενέχει κινδύνους μετακίνησης και μετάδοσης από μία περιφέρεια με πιο σκληρά μέτρα σε γειτονικό νομό, όπως έχει αποδείξει η εμπειρία των Σερρών και το ζήτημα διχάζει τόσο τους επιστήμονες όσο και τα κυβερνητικά στελέχη.

Η ραγδαία εξάπλωση δε του κορονοϊού στην επαρχία καταρρίπτει θεωρίες τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης για το τι αποτελεί εστία υπερμετάδοσης, αφού προφανώς στα χωριά δεν έγινε διαδήλωση για τη δίκη της ΧΑ ή το Πολυτεχνείο, αλλά δεν υπάρχουν και μέσα μαζικής μεταφοράς.


Αφού όμως στα χωριά δεν διαδηλώνουν, ούτε έχουν μετρό, τι φταίει και τα κρούσματα κορονοϊού όλο και αυξάνονται;

Η ψευδαίσθηση ασφάλειας που δημιουργεί η οικειότητα στην επαρχία, όπου όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους, είναι ένας καθοριστικός παράγοντας, διαπιστώνουν στην κυβέρνηση. Και ένα ζήτημα, το οποίο δεν αντιμετωπίζεται εύκολα.

Σε κάθε περίπτωση είναι δεδομένο ότι δεν θα επιτραπεί τις ημέρες των εορτών η μετακίνηση από περιφέρεια σε περιφέρεια, ενώ η κυβέρνηση εκπέμπει ήδη σε κάθε ευκαιρία το μήνυμα ότι τα Χριστούγεννα πρέπει να αποφευχθούν οι συναθροίσεις και σε σπίτια.

Το θέμα είναι ότι, όπως αποδεικνύεται από τα γεγονότα και παραδέχονται πλέον οι επιδημιολόγοι, όταν ξεκίνησε το δεύτερο lockdown, η διασπορά του ιού στην κοινότητα ήταν τέτοια, που η μετάδοση γίνεται πλέον σε μεγάλο βαθμό στους χώρους εργασίας και εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος, για αυτό και τα μέτρα δεν αποδίδουν.

Είναι εξάλλου οφθαλμοφανές ότι η τηλεργασία δεν εφαρμόζεται στο βαθμό που θα έπρεπε και ότι κινείται για εργασία πολύ περισσότερος κόσμος από ό,τι την άνοιξη.

Σημειωτέον δε ότι σε περιοχές με βιομηχανικές μονάδες υπάρχει ιδιαίτερη έξαρση του κορονοϊού. Εξ ου και αποφασίστηκε η ευρεία διεξαγωγή rapid test σε βιομηχανικές μονάδες της Βόρειας Ελλάδας.