21 Ιουν 2021

Έρχεται ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού με ρεκόρ θερμοκρασιών -Σε ποιες περιοχές της Πελοποννήσου θα χτυπήσει 40αρια


Μετά από μία σχετικά μεγάλη περίοδο όπου στη χώρα μας κυριαρχούσαν τα μπουρίνια, οι καταιγίδες, το χαλάζι και οι σχετικά χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες έφτασε η στιγμή όπου το πρώτο ισχυρό θερμό κύμα θα επηρεάσει..

και τη χώρα μας εκτοξεύοντας τον υδράργυρο σε πολύ υψηλές θερμοκρασιακές τιμές. 

Αιτία γι’ αυτή την εξέλιξη είναι οι πολύ θερμές αέριες μάζες όπου όπως παρατηρούμε και στον πρώτο μας χάρτη με τις πορτοκαλί και κόκκινες αποχρώσεις αρχίζουν και μετατοπίζονται από τις ακτές της βόρειας Αφρικής ανατολικά βορειοανατολικά επηρεάζοντας και τη χώρα μας αφού πρώτα έχουν ήδη απασχολήσει τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία, αναφέρει ο μετεωρολόγος του OPEN Κλέαρχος Μαρουσάκης, σε εκτενή ανάλυσή του στο facebook.


Πάνω από τους 40° η θερμοκρασία

Με τα προγνωστικά στοιχεία να θέλουν τον υδράργυρο να προσπαθεί να «σπάσει» θερμοκρασιακά ρεκόρ του παρελθόντος αναμένεται να οδηγηθούμε μέχρι και το τέλος της εβδομάδας που μόλις ξεκίνησε. Στον δεύτερο χάρτη μας αποτυπώνονται οι μέγιστες θερμοκρασίες που περιμένουμε όπου κυριολεκτικά ολόκληρη η χώρα βρίσκεται κάτω από το βαθύ κόκκινο – ροζ χρώμα που δηλώνει την πολύ ισχυρή ζέστη. Επισημαίνουμε δε γεωγραφικά διαμερίσματα με τις υψηλότερες θερμοκρασίες τα οποία είναι η περιοχή της δυτικής – κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της δυτικής Στερεάς – Πελοποννήσου, της Αττικοβοιωτίας, της Αργολίδας, Λακωνίας και της Μεσσηνίας. 


Μετά τον καύσωνα έρχονται πιθανόν ισχυρές καταιγίδες

Με τα προγνωστικά στοιχεία να θέλουν αυτό το ισχυρό κύμα ζέστης να ολοκληρώνει τον κύκλο του προς την Κυριακή – Δευτέρα της άλλης εβδομάδας, είναι αρκετά πιθανό αυτό το ισχυρό κύμα ζέστης να το διαδεχτούν ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι και με έμφαση τα κεντρικά και βόρεια γεωγραφικά διαμερίσματα. Αν επαληθευτούν αυτά τα στοιχεία τότε θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι μιας και μετά από ισχυρά κύματα ζέστης η αστάθεια της ατμόσφαιρας είναι πολύ έντονη με αποτέλεσμα την ανάπτυξη καταστροφικών καιρικών φαινομένων. Αξίζει να θυμηθούμε πριν δύο χρόνια την καταστροφική καταιγίδα που είχε χτυπήσει την Χαλκιδική με δυστυχώς ανθρώπινες απώλειες όπως επίσης και την φονική υπερκαταιγίδα που χτύπησε πέρυσι την Εύβοια..