30 Μαΐ 2021

Η‌ ‌κεντροαριστερή‌ ‌διεύρυνση‌ ‌του‌ ‌ΣΥΡΙΖΑ‌


Μαρίνα Αλεξανδρή

Πολλοί έσπευσαν, να συνδέσουν την προσχώρηση του Συμεών Κεδίκογλου στον ΣΥΡΙΖΑ με τα τελευταία σενάρια (που διαψεύστηκαν μεν, προκάλεσαν αναταράξεις δε) περί... προσχώρησης του Αλέξη Τσίπρα στην...

Σοσιαλιστική Διεθνή και συμμαχίας του με τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο Συμεών Κεδίκογλου ήταν από τα στελέχη εκείνα, που είχαν ακολουθήσει τον πρώην πρωθυπουργό στο εγχείρημα του ΚΙΔΗΣΟ, ήταν υποψήφιος μαζί του στην Εύβοια στις εκλογές του 2015, και παρά την διαφορετική πορεία που ακολούθησαν έκτοτε, η πολιτική σχέση του με τον Γιώργο Παπανδρέου δεν έσπασε.

Αρκετοί, επίσης, κυρίως από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη, είδαν στην σύμπραξη του πρώην βουλευτή και πρώην υπουργού του ΚΙΝΑΛ μια πολιτική, και κατά βάση εκλογική, συμφωνία win-win. Όπως λένε, ο Συμεών Κεδίκογλου δεν είχε πιθανότητες να εκλεγεί με το ΚΙΝΑΛ στην Εύβοια, δεν ήταν καν δεδομένο πως θα είναι υποψήφιος βουλευτής και είδε ισχυρότερες πιθανότητες ανανέωσης της πολιτικής του καριέρας στην «μετεγγραφή» στην Κουμουνδούρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, θεωρεί την Εύβοια, έναν από τους νομούς όπου μπορεί να χτυπήσει ακόμη και πρωτιά στις επόμενες εκλογές (τον Ιούλιο του 2019 την έχασε με διαφορά μόλις 1,6% από την ΝΔ) και έχει κάθε λόγο να αναζητά πασοκογενείς συμμαχίες και υποψηφιότητες στο πάλαι ποτέ κραταιό «πράσινο νησί».

Το βέβαιο είναι, πως η «μετεγγραφή», που επισημοποιήθηκε την Παρασκευή στην συνάντηση Τσίπρα-Κεδίκογλου δεν ήταν έκπληξη. Ζυμώσεις στο, ευρύ, πεδίο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ στην Εύβοια βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και καιρό, με αιχμή όχι τόσο την κεντρική πολιτική σκηνή όσο την τοπική αυτοδιοίκηση και τα συνδικάτα - φορείς, που ειδικά στον συγκεκριμένο νομό εξακολουθούν να ελέγχονται πλήρως από το παλαιό ΠΑΣΟΚ. Είναι επίσης γνωστό, πως το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει οι επαφές του ΣΥΡΙΖΑ με πασοκογενή στελέχη και σε επίπεδο περιφέρειας – με πλέον χαρακτηριστική περίπτωση εκείνη της Κατερίνας Μπατζελή που είχε κατέβει υποψήφια περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας με την στήριξη του ΚΙΝΑΛ, αλλά επίσης προέρχεται από την παπανδρεϊκή πτέρυγα.

Ολη αυτή η κινητικότητα ικανοποιεί ιδιαιτέρως την προεδρική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εξαιρετική είδηση και είναι μόνο η νέα μας αρχή» έγραψε στο twitter ο Κώστας Ζαχαριάδης για την προσχώρηση Κεδίκογλου. «Ο προοδευτικός κόσμος», πρόσθεσε, «συσπειρώνεται, οργανώνεται και θα ορθώσει το ανάστημά του. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία διευρύνεται, ανοίγει, μετασχηματίζεται».

Το μήνυμα ότι πρόκειται «μόνον για την αρχή» εκπέμπεται ευρύτερα από τα στελέχη της προεδρικής πλευράς. Όπως λένε, το «μοντέλο Εύβοιας» θα το δούμε σύντομα και σε άλλες περιφέρειες, ο Αλέξης Τσίπρας έχει αναλάβει προσωπικά την υπόθεση της διεύρυνσης προς τα κεντροαριστερά και οι σχετικές πρωτοβουλίες θα ενταθούν το επόμενο διάστημα.

Γενικώς, το στίγμα που δίνεται από τους υποστηρικτές της κεντροαριστερής διεύρυνσης, είναι πως «ήρθε η ώρα να απενοχοποιήσουμε, ότι συνδέεται με το ΠΑΣΟΚ – ειδικά, με τα υγειές και δυναμικό κομμάτι του παλαιού ΠΑΣΟΚ».

Σ’ αυτό το πνεύμα, υπάρχει και η άποψη (την οποία φέρεται να συμμερίζεται πλέον και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας), πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ωφεληθεί από την προσέλκυση παλαιών, κυρίως μεσαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που «δεν έχουν μητρώο φαυλότητας», αλλά αντιθέτως διαθέτουν «το know how του πολιτικού μάνατζμεντ», το οποίο και έλλειψε εμφανώς στην πρώτη διακυβέρνηση της αριστεράς.

Αυτή η άποψη δεν είναι βεβαίως κρατούσα στο σύνολο του ΣΥΡΙΖΑ. Μια ισχυρή μειοψηφία εξακολουθεί να βλέπει με ιδιαίτερο προβληματισμό την «διεύρυνση σε λογική μετεγγραφών», όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά. Όπως εξακολουθεί και να φοβάται την λεγόμενη «πασοκοποίηση» - ως πολιτικό μοντέλο που, ανεξαρτήτως αξιών και αρχών, έχει ως βασική προτεραιότητα την εξουσία.