2 Απρ 2021

Self tests / Με δόσεις η διάθεση - Σε καινούργια πλατφόρμα τα θετικά αποτελέσματα


Προτεραιότητα για τα self tests θα έχουν οι μαθητές 16 έως 18 ετών και οι καθηγητές - Κατ’ οίκον η διενέργεια των τεστ.

Με το σταγονόμετρο θα γίνει η προμήθεια των πολυδιαφημισμένων από...


την κυβέρνηση self tests καθώς θα διατεθούν με δόσεις.

Ο αναπληρωτής υπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, σημείωσε, ότι η εισαγωγή της πρώτης παρτίδας των self tests ολοκληρώνεται σήμερα με την παράδοσή τους στην κυβέρνηση και συμπλήρωσε, ότι ο εφοδιασμός των φαρμακείων θα ξεκινήσει από την προσεχή Τετάρτη, 7 Απριλίου.

Η επόμενη παράδοση, είπε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, είναι προγραμματισμένη στα μέσα της επόμενης εβδομάδας και η τελευταία στις αρχές της μεθεπόμενης.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, συνέχισε, ως το τέλος της εβδομάδας τα φαρμακεία της χώρας θα διαθέτουν επαρκείς ποσότητες, για να τις διαθέσουν σε πρώτη φάση στους μαθητές Λυκείου, 16 έως 18 ετών και τους εκπαιδευτικούς και στη συνέχεια στις ηλικίες 18 έως 64 χρόνων.

Ο κάθε πολίτης δικαιούται ένα τεστ την εβδομάδα, 4 το μήνα και ο υπουργός εξήγησε τη διαδικασία διάθεσης των τεστ, καθώς και πώς θα γίνονται από τους πολίτες.

Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, η δήλωση θα γίνεται σε μία νέα πλατφόρμα, το self-testing.gov.gr ανάλογα με την ιδιότητα του πολίτη (π.χ. εργαζόμενος, μαθητής) και θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται sms για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία υγείας είτε σε δημόσια δομή (οπότε θα είναι δωρεάν) είτε σε ιδιωτική δομή.

Όσοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test και εφόσον είναι αρνητικό, θα δηλώνουν ότι το διενήργησαν με υπεύθυνη δήλωση.

Οι μεν εργαζόμενοι (και οι εκπαιδευτικοί) για λογαριασμό τους, οι δε γονείς και κηδεμόνες για λογαριασμό των μαθητών-παιδιών τους.

Τα self test θα γίνονται αποκλειστικά κατ’ οίκον και όχι στα φαρμακεία, που απλώς θα παραδίδουν την συσκευασία του self test, μέσα στην οποία θα υπάρχουν σαφείς έντυπες οδηγίες στα ελληνικά για τη σωστή λήψη του δείγματος και εκτέλεση του διαγνωστικού ελέγχου.

Υπενθυμίζεται, ότι τέσσερις εταιρείες θα προμηθεύσουν το ίδιο τεστ με 50% «καπέλο». Παράλληλα, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας (Κατεπείγουσες ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας Υγείας από τις συνεχιζόμενες συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19, την ανάπτυξη, την κοινωνική προστασία και την επαναλειτουργία των δικαστηρίων και άλλα ζητήματα) που βρίσκεται στη Βουλή, δίνεται η δυνατότητα να διατεθούν στην αγορά self tests χωρίς σήμανση CE.


Το σημείωμα που έδωσε η κυβέρνηση





avgi.gr