«Διακρίνω μεγάλη δυσανεξία από τα έδρανα της πλειοψηφίας. Μια δυσανεξία στην κριτική» ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την πορεία της πανδημίας. Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εστίασε την..
κριτική του στις καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς, τονίζοντας ότι πρέπει να αρχίσει να εμβολιάζεται ο ενεργός πληθυσμός, οι εργαζόμενοι σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας, καθώς και στον τουρισμό. Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τις παλινωδίες της κατέστρεψε αυτό που έχτισε στο πρώτο κύμα: την εμπιστοσύνη των πολιτών.Ομιλία στη Βουλή για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των επιπτώσεών της στην οικονομία
«Σε μια συνθήκη όπως αυτή, δεν μπορεί ο διάλογος να έχει χαρακτηριστικά στείρας αντιπαράθεσης. Πολλές φορές συζητήσαμε για την πανδημία. Τα κόμματα αντιπολίτευσης έχουν επιδείξει ενσυναίσθηση της κρίσιμης συγκυρίας. Και τώρα αυτή τη δύσκολη στιγμή χρειάζεται προσπάθεια ψύχραιμης αναζήτησης λύσεων δύο κατευθύνσεις» είπε και εξήγησε: «Η πρώτη για το πώς θα απαλλαγεί η χώρα με τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Να δούμε ποιο δρόμο πρέπει να πάρουμε, για ν' αφήσουμε τα δύσκολα χρόνια και να δώσουμε μια νέα ελπίδα στον κόσμο της οικονομίας, της δημιουργίας και στους νέους ανθρώπους»σημείωσε.
«Οφείλουμε να συζητήσουμε, αλλά με σεβασμό στην αλήθεια, στους ανθρώπους, στους πάνω από 8.000 νεκρούς και όσους δοκιμάζονται στα ασφυκτικά γεμάτα νοσοκομεία, με σεβασμό στους χιλιάδες συμπολίτες που βλέπουν τον μισθό τους να εξαντλείται. Εχω την αίσθηση ότι ήρθατε εδώ, κύριε Μητσοτάκη, να μας παρουσιάσετε το δικό σας success story. Θυμάστε τι μας έλεγε ο κ. Σαμαράς, όταν βούλιαζε η κοινωνία και η οικονομία. Τα ίδια κάνετε και εσείς» υπογράμμισε.
Και προσέθεσε: «Δεν πρόκειται η νέα αισιοδοξία να δημιουργηθεί με διαγγέλματα, με επικοινωνιακό καλλωπισμό, στημένες δίκες, διώξεις πολιτικών αντιπάλων, διχαστικές επιλογές, αστυνομική καταστολή και καταιγισμό προπαγάνδας. Τα έχει βαρεθεί αυτά ο πολίτης, που περνάει δύσκολα. Η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή, για να παίζουμε παιχνίδια επικοινωνίας. Ο μέσος πολίτης, οι νέοι άνθρωποι απαιτούν, για να μας εμπιστευτούν, να τους καταλάβουμε. Να τους σεβαστούμε και βεβαίως να δράσουμε συντονισμένα, αν αυτό είναι προς όφελος των ανθρώπων. Εϊναι λυπηρό στις συνθήκες αυτού του δράματος να εμφανίζονται εκείνοι που έχουν αντικειμενικά τη μεγαλύτερη ευθύνη, ο πρωθυπουργός δηλαδή, να εμφανίζονται να μην καταλαβαίνουν. Αυτό είναι που με ενοχλεί. Και να μην σέβεστε την αλήθεια και τους ανθρώπους που υποφέρουν και να μην είστε σε θέση να δράσετε με στοιχειώδη αποτελεσματικότητα και συντονισμό και αποφασιστικότητα. όπως απαιτούν οι έκτακτες συνθήκες. Είναι λυπηρό αυτό που συμβαίνει. Από τη μια η κοινωνία, οι φορείς εργαζομένων και από την άλλη ο κ. Μητσοτάκης και ο θαυμαστός του κόσμος, όπου όλα έχουν καλώς. Όπου οι θάνατοι εμφανίζονται ως φυσιολογική εξέλιξη. Και μέσα από μια μακάβρια λογική λέτε ότι είμαστε και καλύτερα ειδυλλιακά. Ναι, όμως αλλά από πολλές άλλες χώρες είμαστε χειρότερα. Μα τέτοια θα λέμε εδώ;».
«Αυτό δυστυχώς δεν είναι αστείο» ξεκαθάρισε ο κ. Τσίπρας. «Αυτό επιτείνει την κρίση και την ανασφάλεια. Εσείς καταστρέφετε και το δικό σας πολιτικό κεφάλαιο, αλλά δεν μας ενδιαφέρει, αλλά καταστρέφετε το κεφάλαιο ζωής για να υπερβεί η χώρα αυτή την κρίση. Αυτό που έχετε καταστρέψει με γεωμετρική πρόοδο, είναι αυτό που χτίστηκε στο πρώτο κύμα, δηλαδή την εμπιστοσύνη των πολιτών. Ποια εμπιστοσύνη να σας έχουν, όταν οι πολίτες παρακολουθούν ζαλισμένοι έναν χορό αντιφάσεων και ανικανότητας; Ποια εμπιστοσύνη, όταν λέτε ότι η χώρα βρίσκεται λίγο πριν την εκτόξευση. Θα μας μεταφέρετε σαν την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων από την Ελλάδα των κρουσμάτων, στην Ελλάδα του 2.0».
«Ποια εμπιστοσύνη, όταν λέτε τα ίδια και τα ίδια; Τα ίδια λέγατε στα τέλη Οκτώβριου, που χάθηκαν 600 ζωές σε 8 μήνες. Επιβεβαιώσαμε ότι είχαμε συλλογική επιτυχία. Τα ίδια όμως λέτε και τώρα. Μέσα σε 6 μήνες χάθηκαν 7.500 ζωές. Σε 5 μήνες που εφαρμόζουμε ένα από τα πιο σκληρά λοκντάουν. Ποια εμπιστοσύνη να έχουν οι πολίτες, όταν την τελευταία εβδομάδα είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη σε ρυθμό θνητότητας και κρουσμάτων; Θα πείτε ότι είναι φωτογραφία της στιγμής. Μα σήμερα μιλάμε» επισήμανε.
«Αυτή είναι η εικόνα. Εχετε συναίσθηση αυτής της εικόνας, όταν οι επικοινωνιολόγοι σας λένε να βάλετε την ίδια κασέτα ότι πετύχαμε; Όταν απαιτείται η ενότητα της κοινωνίας, εσείς προκρίνετε την αστυνομική καταστολή και την δίωξη των πολιτικών σας αντιπάλων. Επιδεικνύετε επικίνδυνη αφροσύνη, μετατρέποντας την απογοήτευση των πολιτών σε οργή. Η αυταρέσκειά σας, η διαχειριστική ανικανότητα επιτελικού κράτους, η εχθροπάθεια, η εχθρότητα στο ΕΣΥ, η προσφυγή στη βία λόγων και έργων, σας έχουν καταστήσει πολλαπλασιαστή της κρίσης. Δεν φέρατε την κρίση, αλλά είστε πολλαπλασιαστές. Κάθε ημέρα προετοιμάζετε το λάθος της επόμενης» υπογράμμισε.
Και συνέχισε: «Είναι τραγική υποτίμηση του συστήματος Υγείας και της κατάστασης, να ετοιμάζετε άνοιγμα με 4.000 κρούσματα. Αντί να κάνετε κάτι, βγαίνετε και μας λέτε ότι είναι φυσιολογικό το 20% να πεθαίνει εκτός ΜΕΘ. Δείτε την εικόνα της κυβέρνησης σε καθημερινή βάση στα τηλεοπτικά παράθυρα, που άλλα λέει ο ένας υπουργός και άλλα ο άλλος. Το ίδιο και με τα εμβόλια. Σας άσκησε κριτική η κυρία Γεννηματά. 18.11 ο κ. Κικίλιας ενημέρωσε για 2 εκατ. εμβόλια το μήνα. 12 Ιανουαρίου ο κ. Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1 είπε ότι θα έχουμε εμβολιάσει κοντά στα 2 εκατ. συμπολίτες μας έως τέλη Μαρτίου. Και σήμερα κάνετε παιχνίδι με τους εμβολιασμούς».
«Λέγατε ότι δεν κολλάει στα ΜΜΜ, μετά είπατε ότι κολλάει και σήμερα ο κ. Καραμανλής λέει ξανά ότι δεν κολλάει. Τα ίδια μας λέγατε και για τα σχολεία. Τα ίδια κάνετε και με την οικονομία» συμπλήρωσε. «Συνδυασμός ιδεοληψίας και αδυναμίας έγκαιρης παρέμβασης. Στην αρχή η προκαταβολή ήταν στο σύνολο επιστρεπτέα, μετά στο ήμισυ, τώρα μπορεί να γίνει στο σύνολο. Μακάρι. Σας λέγαμε να δώσετε επιδοτήσεις στην εστίαση αρχές Ιανουαρίου. Δεν το κάνατε. Τότε το αρνηθήκατε. Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης έβγαινε και τους έβριζε τους ανθρώπους. Πέρασαν πέντε μήνες και το κάνετε. Είστε τόσο "χύμα", που καταλήγετε να παίρνετε αυτονόητα μέτρα καθυστερημένα. Πολύ λίγα, πολύ αργά. Δεν ξέρετε που πατάτε και που βρίσκεστε και δεν εμπνέετε καμία εμπιστοσύνη».
«Διατύπωσα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας την πρόταση που είχε κάνει και ο κ. Μόσιαλος για την πατέντα των εμβολίων. Και αν δεν ευοδωθεί η πρόταση να αναζητήσουμε εναλλακτικές πηγές προμήθειας. Ζήτησα τότε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και εσείς προτιμήσατε την αντιπαράθεση. Σας είχα πει να κάνετε αυτό που έκανε και η Γερμανία» είπε ο κ. Τσίπρας, προκαλώντας την παρέμβαση Μητσοτάκη, που ρώτησε: «Τι έκανε;». «Προαγόρασε από την Pfizer» απάντησε ο κ. Τσίπρας, αναζητήστε το και θα το βρείτε».
«Το κρίσιμο ερώτημα για τους ανθρώπους είναι ένα: μπορεί να γίνει κάτι; Να αλλάξει η θλιβερή εικόνα; Εμείς λέμε μπορεί. Το πρώτο που πρέπει να γίνει, είναι να εξασφαλιστούν άμεσα και με όλους τους δυνατούς τρόπους οι δόσεις εμβολίων και να έχουμε πλάνο για τον εμβολιασμό των ανθρώπων. Να ανοίξει ο εμβολιασμός στον ενεργό πληθυσμό. Θα μπορέσουμε να έχουμε βιώσιμο άνοιγμα οικονομίας, αν οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ δεν είναι εμβολιασμένοι; Αν οι εργαζόμενοι στα κούριερ δεν είναι εμβολιασμένοι, στα ΜΜΜ, οι εκπαιδευτικοί αν δεν είναι εμβολιασμένοι; Αν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό δεν εμβολιαστούν; Πώς μιλάμε για ασφαλές άνοιγμα, αν δεν είναι εμβολιασμένες αυτές οι κατηγορίες, για να ανοίξει η οικονομία. Το ίδιο και οι ευπαθείς ομάδες Εδώ δεν πρέπει να πάμε με ηλικιακά κριτήρια. Σημαντική προταιρεότητα ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων, αλλά να παμε και πέραν αυτού» τόνισε.