Στόχος της επιτάχυνσης του προγράμματος εβολιασμού στη χώρα μας η ταχύτερη επιστροφή στην κανονικότητα μετά το Πάσχα. Αλλωστε όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον Alpha, «ο εμβολιασμός ο μόνος τρόπος να τελειώσουμε..
από την πανδημία»Οι πολίτες που επιθυμούν να εμβολιαστούν, μπορούν να μπαίνουν στο emvolio.gov.gr και αναγράφοντας τον ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ τους να βλέπουν το εμβολιαστικό κέντρο και τις ημερομηνίες εμβολιασμού τους και να κλείνουν ηλεκτρονικά τα ραντεβού. Δίνεται η δυνατότητα για μέχρι δύο αλλαγές.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα εμβολιάζονται πολίτες άνω των 55 ετών, πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης. Οι διαδικασίες εμβολιασμού επιταχύνονται και δημιουργείται και δεύτερο σύστημα που αφορά νεότερες ηλικιακές ομάδες, ώστε να επιτευχθεί το τείχος ανοσίας εντός του καλοκαιριού. Έτσι από 27 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό τα άτομα της ηλικιακής ομάδας 30-39 ετών . Για όποιον δηλώσει, θα μπορέσει την επομένη μέρα να εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca. Θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα άτομα των ηλικιακών ομάδων 40-44 και 45-49 ετών.
Η Επιχείρηση «Ελευθερία» συνεχίζεται και στα νησιά, στα οποία ακολουθείται ένας διαφορετικός ρυθμός σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα, κυρίως για επιχειρησιακούς λόγους εφοδιαστικής αλυσίδας, μεταφοράς του εμβολίου και διενέργειας των εμβολιασμών. Ολοκληρώνονται οι εμβολιασμοί στα νησιά με κάτω από 1.000 κατοίκους και σύντομα θα επιταχυνθεί ο ρυθμός εμβολιασμών και στα μεγαλύτερα νησιά. Στόχος είναι, ανάλογα και με την διαθεσιμότητα των εμβολίων, το Μάιο να φτάσουμε μέχρι και τα 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Τον Ιούνιο να φτάσουμε μέχρι τα 4 εκατομμύρια εμβολιασμούς.
Ανάπτυξη εμβολιαστικών κέντρων
Τον Μάιο θα αναπτυχθούν 1.471 εμβολιαστικά κέντρα, αριθμός που θα αυξηθεί καθώς θα προστεθούν δυνάμεις και από τον ιδιωτικό τομέα, πολυϊατρεία, διαγνωστικά εργαστήρια, κλινικές και θεραπευτήρια. Για την υλοποίηση του εθνικού προγράμματος εμβολιασμών κατά της covid-19 τα εμβολιαστικά κέντρα που λειτουργούν εντός των Νοσοκομείων του ΕΣΥ, του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, των Νοσοκομείων Αρεταίειο και Αιγινήτειο, των δημόσιων δομών ΠΦΥ και των Τοπικών Ομάδων Υγείας, καθώς και των εμβολιαστικών κέντρων υψηλής δυναμικότητας, δύνανται να λειτουργούν επτά ημέρες την εβδομάδα (συμπεριλαμβανομένων και ημερών αργίας), με ωράριο από τις 7:00 π.μ. έως 24:00, σε δύο βάρδιες.
Εμβολιασμοί και τα Σαββατοκύριακα -Τι θα γίνει το Πάσχα με τα εμβολιαστικά κέντρα
Υπενθυμίζεται ότι οι εμβολιασμοί θα διενεργούνται και σε ιδιωτικά κέντρα, ενώ εμβόλια θα χορηγούνται και Σαββατοκύριακα, ενώ διευρύνεται και το ωράριο μέχρι τα μεσάνυχτα.
Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, το πρόγραμμα «Ελευθερία» θα κάνει μια μικρή παύση το Πάσχα και για 3 ημέρες δεν θα πραγματοποιηθούν εμβολιασμοί και θα συνεχιστούν κανονικά την αργία της Πρωτομαγιάς . Σύμφωνα με την κυβέρνηση η παύση δεν θα επηρεάσει συνολικά το εμβολιαστικό πρόγραμμα.
1 στους 4 ασθενείς με κορωνοϊό άτομα άνω των 75 που δεν έχουν εμβολιαστεί
«Περισσότερους από 3 μήνες μετά την έναρξη του εμβολιασμού, 1 στους 4 ασθενείς στα νοσοκομεία της χώρας είναι άτομα άνω των 75 ετών. Ενώ είχαν την ευκαιρία να εμβολιαστούν δεν το έκαναν και σήμερα κινδυνεύουν να χαθούν ή και χάνονται», δήλωσε για το θέμα κατά την ενημέρωση του υπουργείου υγείας, η καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.
«Μόλις το 65%, μόνο 2 στους 3 άνω των 80 ετών έχουν λάβει την πρώτη δόση, είτε έχουν κλείσει ραντεβού για το πρώτο τους εμβόλιο. Κάνουμε έκκληση ώστε όλος ο κόσμος, αλλά ιδιαίτερα τα άτομα με παράγοντες κινδύνου, να προσέλθουν στο εμβολιαστικό κέντρο» συνέχισε, απηχώντας την έκκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά το διάγγελμά του την Τετάρτη. Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της χώρας τα ποσοστά των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί ως τώρα κυμαίνονται ανά ηλικία ως εξής:
85+: 61% έχει λάβει έστω την πρώτη δόση, 65,7% με βάση τα ραντεβού
80-84: 61% έχει λάβει έστω την πρώτη δόση, 66% με βάση τα ραντεβού
75-79: 68% έχει λάβει έστω την πρώτη δόση, 77% με βάση τα ραντεβού
70-74: 50% λάβει έστω την πρώτη δόση, 70,57% με βάση τα ραντεβού
65-69: 27% λάβει έστω την πρώτη δόση, 68,5% με βάση τα ραντεβού
60-64: 51% λάβει έστω την πρώτη δόση, 60% με βάση τα ραντεβού
Μέχρι σήμερα οι πολίτες που έχουν λάβει έστω την πρώτη δόση του εμβολίου έναντι του κορωνοϊού είναι 1.826.628, ενώ και τις δύο δόσεις έχουν λάβει 774.370 πολίτες σε όλη τη χώρα. Συνολικά, έχουν χορηγηθεί 2.600.998 δόσεις εμβολίων.
Οπως δήλωσε άλλωστε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παν. Αρκουμανέας, το 96% των νεκρών από 60 ετών και πάνω δεν είχαν εμβολιαστεί.
Πορεία αποκλιμάκωσης της πανδημίας καταγράφουν οι ειδικοί
«Την εβδομάδα που μας πέρασε είδαμε μια σταθερή πορεία αποκλιμάκωσης: 10% μείωση νέων κρουσμάτων, 2.640 κρούσματα την ημέρα, ενώ ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 4,2%», σημείωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση της Παρασκευής από το υπουργείο Υγείας, ενώ τόνισε πως η χώρα άλλαξε και πάλι χρώματα στον ευρωπαϊκό χάρτη του ECDC.
Όπως είπε, τα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα μειώθηκαν και υπολογίζονται σε 25.000. Νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.754 νέα κρούσματα, επί συνόλου 65.000 τεστ το τελευταίο 24ωρο, 819 διασωληνωμένους και 79 επιπλέων νεκρούς.
Στην Αττική καταγράφονται το τελευταίο εικοσιτετράωρο 1.355 νέα περιστατικά κορωνοϊού, εκ των οποίων τα 154 στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, τα 402 στο Κέντρο της Αθήνας, τα 217 στον Δυτικό Τομέα Αθηνών και 162 στην Περιφέρεια Πειραιά.
Από την άλλη, στη Θεσσαλονίκη βρέθηκαν 343 νέα κρούσματα του ιού, 74 στην Αχαΐα, 46 στη Βοιωτία, 47 στην Κοζάνη, 81 στη Λάρισα και 52 στις Σέρρες. Άλλωστε επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα, εξακολουθούν να διαπιστώνουν, σύμφωνα με τα λεγόμενα της κυρίας Παπαευαγγέλου, οι ειδικοί στην Αττική, την κεντρική και τη δυτική Μακεδονία.
Θετικά σημάδια και στα νοσοκομεία
Θετικά είναι τα πρώτα σημάδια αποκλιμάκωσης και στα νοσοκομεία, όπου παρατηρήθηκε μείωση των εισαγωγών την τελευταία εβδομάδα, σε αριθμό μικρότερο των 500 ανά ημέρα. Σύμφωνα μάλιστα με τους ειδικούς, πλέον οι ασθενείς που αποσωληνώνονται στις ΜΕΘ είναι περισσότεροι από εκείνους που χρειάζονται διασωλήνωση.
«Βρισκόμαστε στις πρώτες μέρες βελτίωσης» σχολίασε το απόγευμα η Βάνα Παπαευαγγέλου, που όμως τόνισε πως η όποια χαλάρωση θα αυξήσει αμέσως το επιδημιολογικό φορτίο και πάλι.