Μετά τα πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια μείωσης στον αριθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία την προηγούμενη εβδομάδα, ελπίδα για σταθεροποίηση της εξάπλωσης δίνει και ο δείκτης μετάδοσης Rt, που επίσης εμφανίζει τάσεις υποχώρησης.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης μετάδοσης (μεταδοτικότητα του ιού σε έναν συγκεκριμένο χρόνο) υπολογίζεται στην επικράτεια στο 1,02, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ, όταν μια εβδομάδα νωρίτερα, ο δείκτης ήταν στο 1,10.
Η υποχώρηση είναι σημαντική, όπως σημειώνουν οι λοιμωξιολόγοι, δεδομένης της υψηλής μεταδοτικότητας που εμφανίζει το βρετανικό στέλεχος κορονοϊού που έχει κυριαρχήσει σε ποσοστό άνω του 70%. Σημειώνουν ωστόσο, πως στόχος είναι ο Rt να πέσει κάτω από την μονάδα το επόμενο δεκαήμερο, καθώς αποτελεί ένα κρίσιμο δείκτη που σε σημαντικό βαθμό καθορίζει τις αποφάσεις για τα επόμενα βήματα χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων.
Λιγότερες εισαγωγές αλλά γεμίζουν οι ΜΕΘ
Επί του παρόντος, τόσο ο αριθμός των νέων κρουσμάτων (1.449 νέες διαγνώσεις ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ την Κυριακή και 3.133 το Σάββατο), όσο και των διασωληνωμένων (άγγιξαν τους 735 το τελευταίο εικοσιτετράωρο) βρίσκονται ψηλά, όμως η σχέση ανάμεσα σε εισαγωγές και εξιτήρια εξελίσσεται θετικά: 486 ήταν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της επικράτειας στις 27/03, 359 ήταν τα εξιτήρια που δόθηκαν. Την ίδια ημέρα, οι εισαγωγές στην Αττική ήταν 153, παραμένοντας κάτω από το όριο των 200 για τρίτη συνεχόμενη ημέρα.
Η κατάσταση όμως στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι διαφορετική. Στο λεκανοπέδιο, χθες υπήρχαν κενές ΜΕΘ Covid μόνο στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός και στο Αττικόν.
Τα τελευταία στατιστικά
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Παρατηρητηρίου Covid, ο δείκτης θετικότητας ήταν στο 5,96 την εβδομάδα 15 – 21 Μαρτίου από 5,56 την εβδομάδα 8 – 14 Μαρτίου. Ο μέσος όρος ηλικίας του συνόλου των κρουσμάτων παραμένει στα 44 έτη. Ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση σε 2.609 κρούσματα, από 2.178 στην προηγούμενη έκθεση, εμφανίζοντας αύξηση κατά 19,8% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Στο εξεταζόμενο διάστημα (18 – 24 Μαρτίου), το 48,3% των κρουσμάτων καταγράφηκε στην Αττική και το 10,7% στην Θεσσαλονίκη, ενώ τα υπόλοιπα κρούσματα είναι διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια.
Τα τελευταία διεθνή δεδομένα (23/3/2021) δείχνουν τέλος ότι η Ελλάδα με 733 θανάτους ανά 1 εκ. κατοίκους βρίσκεται στην 23η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 χωρών. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος θανάτων ανά 1 εκατ. κατοίκους είναι 1.364. Ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 103 ημέρες (αμετάβλητος από την προηγούμενη εβδομάδα) και των θανάτων σε 99 (από 94 ημέρες).