2 Φεβ 2021

Ποια είναι τελικώς η θέση του Γ. Δέδε για το έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων ;


Και ξαφνικά, ο Γ. Δέδες επιφύλαξε επίθεση στον Π. Νίκα για το θέμα της υπογραφής του έργου της διαχείρισης των απορριμμάτων, θυμίζοντας του πόσο πολέμιος υπήρξε, υπογραμμίζοντας παράλληλα την σημερινή του συμπεριφορά με τους πανηγυρισμούς. Ο Γ. Δέδες..

βέβαια επιτίθεται στον Π. Τατούλη λέγοντας πως αυτοθαυμάζεται και πως "γκρινιάζει" εν ολιγοις που δεν υπόγραψε το έργο! Δεν θα μπορούσε αλλιώς να μετριαστεί η επίθεση στον Περιφερειάρχη. 

Θα συμφωνήσουμε ωστόσο πως ο χαρακτηρισμός φαρσοκωμωδία είναι απόλυτα επιτυχής για τα όσα συντελέστηκαν αυτές τις ημέρες.

Ο κ. Δέδες επίσης επισημαίνει κάποια πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με το έργο , όπως 

α)• Η Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση (ΕΣΠΑ) για το έργο που ανερχόταν σε 62,5 εκατ. ευρώ (στο σύνολο των 152 εκατ. ευρώ του έργου) δεν είναι εξασφαλισμένη. Είναι γνωστό ότι από πέρυσι η αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή «μπλόκαρε» τη χρηματοδότηση με καίριες παρατηρήσεις και επισημάνσεις σημαντικών λαθών και ελλείψεων στο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων και γενικότερα στο φάκελο του έργου. Εκκίνηση του έργου συνεπάγεται ότι σε αυτή τη φάση η χρηματοδότηση θα γίνει αποκλειστικά από Εθνικούς Πόρους.

και 

β)• Υπάρχουν σε εκκρεμότητα σωρεία προσφυγών – αιτήσεων ακύρωσης για το έργο, που δεν έχουν ακόμη εκδικασθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

καθώς επίσης και 

γ)• Αγνοήθηκαν και αποκρύφτηκαν τα θετικά κεκτημένα για το κόστος του έργου και το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον, που δημιουργήθηκαν μετά τη διαπραγμάτευση της προηγούμενης Κυβέρνησης και της αρμόδιας διϋπουργικής επιτροπής με την ανάδοχο εταιρεία. Πριν από τις εκλογές του Ιουλίου 2019, η ανάδοχος εταιρεία είχε αποδεχθεί μετά από μακρές και έντονες διαπραγματεύσεις πολύ σημαντικές τροποποιήσεις της σύμβασης που μείωναν δραστικά το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων και βελτίωναν σημαντικά τους περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς όρους του έργου. Παρά το γεγονός ότι η Περιφερειακή ηγεσία είχε ενημερωθεί αρμοδίως και είχε τη δυνατότητα περαιτέρω διαπραγμάτευσης και ολοκλήρωσης της διαδικασίας με τρόπο επωφελέστερο για το δημόσιο συμφέρον, δεν το έπραξε.


Ωστόσο, θα επιθυμούσαμε να μάθουμε την ξεκάθαρη θέση του κ. Γιώργου Δέδε στο θέμα αυτό. Διότι δεν την καταλάβαμε ούτε στις εκλογές , ούτε και τώρα. 

Είναι κατά του έργου; 

Είναι υπέρ του έργου; 

Είναι παρατηρητής και της κερκίδας; 

Θα επιθυμούσαμε να μας το αποσαφηνίσει. 

ΤΖ. ΣΟΥΚ.