Μαρίνα Αλεξανδρή
Εάν το μέτρο είναι οι αντιδράσεις στα social media, τα ρεύματα αναδιάταξης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μάλλον θύμωσαν, παρά ενέπνευσαν και κινητοποίησαν το πολιτικό κοινό στο οποίο απευθύνεται η Κουμουνδούρου. Και το μήνυμα που εισέπραξαν τα...
κομματικά στελέχη από την πλειοψηφία μελών και φίλων, ήταν η ανάγκη για φρένο στην νέα εσωστρέφεια.Εάν το μέτρο είναι ο βαθμός της κινητικότητας, τότε ο νέος γύρος επαναπροσδιορισμού των κομματικών ισορροπιών έχει ακόμη δρόμο μπροστά του. Αυτό το Σαββατοκύριακο συνεδριάζουν παράλληλα και διαδικτυακά οι δύο χωριστές πλέον ομάδες των προεδρικών – η Ριζοσπαστική Εναλλακτική Ενότητα (ΡΕΝΕ) που δημιουργήθηκε από τους Αντώνη Κοτσακά, Νίκο Σκορίνη και Πάνο Ρήγα, και η «Κίνηση Μελών», η λεγόμενη και «σκληρή» προεδρική ομάδα στην οποία μετέχουν οι Νίκος Παππάς, Χρήστος Σπίρτζης, Ρένα Δούρου, Παύλος Πολάκης, Γιάννης Μπαλάφας.
Παράλληλα, σε διαρκή επαφή βρίσκονται τα μέλη της «Ομπρέλας», της νέας κίνησης που ένωσε και επισήμως τους «53» (Ευκλείδη Τσακαλώτο κ.λ.π.) με την τριάδα Νίκου Βούτση, Πάνου Σκουρλέτη και Νίκου Φίλη και συμπεριέλαβε και τον μέχρι πρότινος προεδρικό Δημήτρη Παπαδημούλη.
Πέριξ και με συμπάθεια προς την «Ομπρέλα» φαίνονται να κινούνται ιστορικά στελέχη όπως ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Αριστείδης Μπαλτάς, κοντά στην Κίνηση Μελών βρίσκονται πάντα η Ολγα Γεροβασίλη και ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ενώ ενδιαμέσως κινείται η «Γέφυρα» (Αντώνης Λιάκος, Νίκος Μπίστης, Σπύρος Δανέλης, Παναγιώτης Παναγιώτου) που συγκλίνει με τους προεδρικούς στο ζήτημα της προοδευτικής διακυβέρνησης και της προσέγγισης με το ΚΙΝΑΛ και ταυτίζεται περισσότερο με την «Ομπρέλα» στα εθνικά θέματα.
Σ’ αυτό το τοπίο το πρώτο ερώτημα είναι, πως απαντά ο Αλέξης Τσίπρας και πως ο ίδιος βλέπει και σχεδιάζει την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο κρίσιμο διάστημα (πόσο μάλλον, αφού οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δείχνουν την αξιωματική αντιπολίτευση, να μην εισπράττει «πόντους» από την, ορατή πια, κυβερνητική φθορά).
Εδώ, στο εσωκομματικό μωσαϊκό της Κουμουνδούρου προστέθηκε αυτή την εβδομάδα και το σενάριο που δημοσίευσαν τα «Παραπολιτικά» και εμφάνιζε την «Ομπρέλα», να… προετοιμάζει τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη ως διάδοχο του Αλέξη Τσίπρα.
Ο ίδιος ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης το διέψευσε, ενώ στελέχη της Κουμουνδουρου σημείωναν με νόημα, ότι καλό θα είναι, να προσέχει κανείς από πού εκπορεύονται αυτά τα δημοσιεύματα και τι υπηρετούν. Εκείνο που ουσιαστικά έδειξαν, ήταν και πάλι ένα μιντιακό και επιχειρηματικό σύστημα, που θεωρούν ότι στοχεύει στην τεχνητή δημιουργία θέματος ηγεσίας και αμφισβήτησης Τσίπρα.
Τέτοια αμφισβήτηση, όπως τονίζεται απ’ όλες τις πλευρές, τάσεις και ρεύματα, «ούτε ως υπόνοια δεν υπάρχει».
Το θέμα δεν αξιολογείται καν, ούτε στο επιτελείο Τσίπρα και αντιμετωπίστηκε με πολιτικά μειδιάματα.
Εκείνο, ωστόσο, που αξιολογείται και συζητείται, είναι η «προφανής», όπως επισημαίνεται, «ανάγκη μιας νέας συλλογικής εξωστρέφειας».
Αξιολογείται και συζητείται επίσης η, δεδομένη πια, αποτυχία της διεύρυνσης του κόμματος, χωρίς όμως να εγκαταλείπεται από τον Αλέξη Τσίπρα (όπως φάνηκε και από την τελευταία απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου) ο στόχος του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ και της αντιστοίχισης με την εκλογική του βάση. Πρόκειται για τον στόχο-δέσμευση που είχε αναλάβει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας την βραδιά των εκλογών απέναντι στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και μέχρι στιγμής δεν έχει εκπληρωθεί.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με συνομιλητές του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επενδύει πολλά για την επανεκκίνηση του κόμματος, στην εθνική συνδιάσκεψη που σχεδιάζεται για τον Απρίλιο, με δεδομένο ότι έως τότε ότι θα έχουν γίνει ακόμη πιο ευκρινείς οι – σκληρές – προκλήσεις που αφήνει η πανδημία σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.
Η συζήτηση ξανανοίγει επίσης (χωρίς να απορρίπτεται από, όλο τουλάχιστον, το επιτελείο Τσίπρα) και στην πρόταση για εκλογή του προέδρου από την βάση, εν είδει απάντησης στην έως τώρα αποτυχία της διεύρυνσης, και κυρίως στις σκληρές αντιστάσεις του «βαθέως» κομματικού μηχανισμού στο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ του ΒΗΜΑΤΟΣ, υπάρχουν ισχυρές εισηγήσεις για «μια πολιτική αναβάπτιση από μια διαδικασία με λαϊκά χαρακτηριστικά και όχι μέσω μηχανιστικών διαδικασιών πίσω από κομματικές κουρτίνες».
Στην ίδια λογική παραμένει στο τραπέζι και η πρόταση για ψηφιακό συνέδριο, στην οποία ωστόσο αντιδρά κάθετα η «Ομπρέλα», δεν την στηρίζουν ούτε τα προεδρικά στελέχη της ΡΕΝΕ και φέρεται να μην την πιστεύει ούτε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.
tvxs.gr