21 Ιαν 2021

Σχέδιο Χρυσοχοϊδη: Εκτός διαδηλώσεων οι δημοσιογράφοι... «για την ασφάλειά τους»


Την... «οριοθέτηση» των δημοσιογράφων στις διαδηλώσεις για την «ασφάλειά» τους σε περίπτωση επεισοδίων και για την «ανεμπόδιστη διεξαγωγή των αστυνομικών επιχειρήσεων»...

περιλαμβάνει το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Δημόσιων Συναθροίσεων, που παρουσίασε σήμερα Πέμπτη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι δημοσιογράφοι θα «οριοθετούνται» σε χώρο επιλογής της αστυνομίας και μέσω ενός αξιωματικού, που θα έχει τον ρόλο «συνδέσμου», θα ενημερώνονται για τις εξελίξεις μέχρι να λήξει η διαδήλωση. 

Ειδικότερα το σχέδιο προβλέπει: «Μία σημαντική πτυχή των συναθροίσεων είναι και η παρουσία δημοσιογράφων σε αυτές. Η παρουσία και η προστασία των δημοσιογράφων στο πλαίσιο των συναθροίσεων είναι βασική συνιστώσα του νέου σχεδιασμού. Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλιστεί το δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση, αλλά και παράλληλα, η ανεμπόδιστη διεξαγωγή των αστυνομικών επιχειρήσεων, ειδικά σε περιπτώσεις που υπάρχουν επεισόδια.

Στο σχέδιο ασφάλειας της συνάθροισης συμπεριλαμβάνεται και η διαφύλαξη της σωματικής ακεραιότητας των δημοσιογράφων που μπορούν να βρεθούν στο επίκεντρο επεισοδίων, για αυτό το λόγο, ανάλογα και την εκάστοτε κατάσταση που επικρατεί, μπορούν να φορούν διακριτό και προστατευτικό εξοπλισμό. Η Αστυνομία θα οριοθετήσει ένα συγκεκριμένο χώρο για τους δημοσιογράφους και ένας ορισμένος εκ των προτέρων αξιωματικός θα λειτουργεί ως σύνδεσμος και δίαυλος επικοινωνίας μαζί τους καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάθροισης, έχοντας ως στόχο τη συνεργασία και την αμοιβαία κατανόηση». 

Υπενθυμίζεται, ότι πρόσφατα η Γαλλία συγκλονίστηκε από μεγάλες διαδηλώσεις και με αφορμή την απαγόρευση από την κυβέρνηση Μακρόν της οπτικοακουστικής τεκμηρίωσης αστυνομικής βίας στις διαδηλώσεις. 

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά την παρουσίαση του σχεδίου για τη «διαχείριση συναθροίσεων», ανακοίνωσε επίσης και προληπτική διάλυση συγκεντρώσεων σε περίπτωση που κατά τη αστυνομία συμμετέχουν «ταραξίες». Συγκεκριμένα, όπως είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη από την αστυνομία θα ορίζεται ένας «μεσολαβητής» με τους διοργανωτές της διαδήλωσης, ενώ θα γίνεται χρήση και μεγαφώνων «υψηλής έντασης» από τις αστυνομικές δυνάμεις για την προειδοποίηση των διοργανωτών. Όταν λοιπόν η αστυνομία κρίνει, πως «έχουν παρεισφρήσει άτομα με σκοπό την πρόκληση επεισοδίων» τότε θα ενημερώνει για την «προληπτική διάλυση» της συγκέντρωσης και θα καθορίζονται οι οδοί αποχώρησης των διαδηλωτών. 

Επίσης, θα γίνεται και χρήση drones, τα οποία θα πετούν πάνω από τις συγκεντρώσεις, προκείμενου, όπως είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, το κέντρο επιχειρήσεων να έχει άμεση εικόνα. Ανακοίνωσε, ακόμη, πως θα ενισχυθεί η χρήση νερού από τα υδροφόρα οχήματα (Αίαντες). Εισάγεται επίσης μεθοδολογία εκτίμησης της επικινδυνότητας μιας διαδήλωσης, βάσει δύο δεικτών, τους κινδύνους από τη συνάθροιση και την τρωτότητά της. Ο δεύτερος σχετίζεται με την «περιφρούρησή» της από τους διοργανωτές και η αστυνομία θα παρεμβαίνει για τη διάλυση της συγκέντρωσης, αν κρίνει πως «δεν περιφρουρείται αποτελεσματικά». 

Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε, τίθεται σε εφαρμογή ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία ο διοργανωτής θα πρέπει να υποβάλει αίτημα για διαδήλωση μέσω του taxinet. Η αστυνομία θα έχει τον τελευταίο λόγο για το εάν θα πραγματοποιηθεί η διαδήλωση ή όχι, ενώ ο οργανωτής υποχρεούται να έχει συνεχή επαφή με τον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων, έχοντας γνωστοποιήσει τα στοιχεία του, ώστε να είναι υπεύθυνος για όσα συμβούν σε αυτήν, βάσει του νόμου που ψηφίστηκε πριν από μερικούς μήνες από τη ΝΔ για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. 


ΠΗΓΗ: tvxs.gr