21 Ιαν 2021

Κόκκινα δάνεια: «Βόμβα» ως 15 δισ. ευρώ προβλέπει η ΤτΕ


Γιάννης Αγουρίδης

Βαθύτερη ύφεση για το 2020 από τις προηγούμενες προβλέψεις της, και μικρότερη ανάκαμψη (σε σχέση με τις εκτιμήσεις της...


κυβέρνησης) το 2021 προβλέπει η ΤτΕ.

Εκτός ελέγχου φαίνεται ότι βρίσκονται τα «κόκκινα» δάνεια εν μέσω πανδημίας, με την Τράπεζα της Ελλάδος να εκτιμά, σε ειδική έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, ότι μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 15 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση απορρίπτει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, για ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας (και όχι μόνο), η οποία θα περιλαμβάνει και «κούρεμα» οφειλής, στο πρότυπο των 120 δόσεων που είχε θεσπιστεί επί ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης.

Στο καλό σενάριο της ΤτΕ, τα νέα "κόκκινα" δάνεια θα περιοριστούν σε 5 δισ ευρώ, ενώ στο κακό η νέα κρίση θα δημιουργήσει 12- 15 δισ. ευρώ προβληματικά χαρτοφυλάκια. Εάν κάποιος προσθέσει στα παραπάνω και τα ιδιωτικά χρέη άνω των 9 δισ. ευρώ, τα οποία δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία, τότε αντιλαμβάνεται τόσο το μέγεθος του προβλήματος.

Από εκεί και πέρα, βαθύτερη ύφεση για το 2020 από τις προηγούμενες προβλέψεις της και μικρότερη ανάκαμψη (σε σχέση με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης) το 2021 προβλέπει η έκθεση της ΤτΕ για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα.

Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά στο βασικό της σενάριο σημαντική ύφεση κατά 10% το 2020, δηλαδή βαθύτερη του 8,5% που καταγράφηκε στο εννεάμηνο. Ωστόσο, προβλέπει, ότι στη συνέχεια το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 4,2% το 2021 και κατά 4,8% το 2022, καθώς εκτιμάται ότι τόσο η εγχώρια όσο και η εξωτερική ζήτηση θα ενισχυθούν σημαντικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει των συγκεκριμένων προβλέψεων θα χρειαστεί και το 2023 για να φτάσει η ελληνική οικονομία στο επίπεδο που βρισκόταν το 2019.

Βάσει των στοιχείων που υποβάλλουν τα πιστωτικά ιδρύματα στην Τράπεζα της Ελλάδος, με στοιχεία Νοεμβρίου 2020, το ποσό των δανείων σε καθεστώς αναστολής πληρωμών σε ενοποιημένη βάση ανέρχεται σε 21 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί σε ποσοστό περίπου 12% του συνολικού ποσού δανείων στο τραπεζικό σύστημα.

Από εκεί και πέρα, άνω του 80% των δανείων με αναστολή πληρωμών είναι ενήμερα δάνεια (αποτελούν περίπου το 15% των ενήμερων δανείων) και έχουν σχετικά περιορισμένη κάλυψη με προβλέψεις για πιστωτικό κίνδυνο (περίπου 3%). Τα δάνεια με αναστολή πληρωμών είναι σε ποσοστό 60% προς επιχειρήσεις και 40% προς φυσικά πρόσωπα. Η διάρκεια της αναστολής ορίζεται κατά περίπτωση ανά τράπεζα και για τα περισσότερα δάνεια είναι με λήξη στο τέλος του 2020 – αρχές του 2021.

Ένα τρίτο των ρυθμίσεων αφορά τον κλάδο εστίασης και παροχής καταλύματος (33%), του χονδρικού και λιανικού εμπορίου (17%), με τον κλάδο της μεταφοράς και αποθήκευσης (12%) και μεταποίησης (12%) να ακολουθούν. Είναι αξιοσημείωτο ότι το 34% των δανείων που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής πληρωμών ανήκει στην κατηγορία με σημαντική αύξηση πιστωτικού κινδύνου. Το γεγονός αυτό αυξάνει τον κίνδυνο να δημιουργηθεί νέος κύκλος Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, από δανειολήπτες που δεν θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία.