9 Ιαν 2021

Κοντοζαμάνης: Ευθύνες στους γιατρούς για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ


Αναπάντητη παραμένει η ερώτηση, γιατί έως και 80% των θανάτων από Covid-19 έχουν καταγραφεί εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Οι γιατροί αποφασίζουν, ποιοι θα εισαχθούν, υποστήριξε ο αν. Υπουργός Υγείας...

αρνούμενος έλλειψη κλινών. Σιωπή για τη δημοσιοποίηση στοιχείων. - «Μπροστά στον πανικό για την απώλεια ελέγχου η κυβέρνηση έχει αρχίσει να μοιράζει ευθύνες για τις δικές της εγκληματικές επιλογές στους υγειονομικούς και στην Επιτροπή των ειδικών» σχολιάζει ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Στους θεράποντες γιατρούς και όχι στις ελλείψεις σε μονάδες εντατικής θεραπείας, αποδίδει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας τους θανάτους ασθενών με CoViD-19, οι οποίοι έχουν σημειωθεί εκτός ΜΕΘ.

Η πολιτική ηγεσία θεωρεί, πως (στην κορύφωση της πανδημίας) όλοι οι ασθενείς είχαν πρόσβαση σε ΜΕΘ και πως το κριτήριο εισαγωγής τους δεν ήταν η επάρκεια ή όχι των κρεβατιών, αλλά οι συννοσηρότητες και οι επιλογές που έκαναν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Το συμπέρασμα προκύπτει από απάντηση του Βασίλη Κοντοζαμάνη σε ερώτηση του Iatronet, στη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας. Ο αναπληρωτής υπουργός δεν αναγνωρίζει, πως το σύστημα Υγείας ξεπέρασε σε πολλές περιπτώσεις τα όριά του. Θεωρεί, πως ΜΕΘ υπάρχουν και αφήνει να εννοηθεί, πως η ευθύνη για το εάν θα εισαχθούν ασθενείς σε αυτές ανήκει τον ιατρικό κόσμο, ο οποίος (με ανεπαρκή μέσα) δίνει ηρωική μάχη σε κλινικές και ΜΕΘ CoViD-19.

Δεν μπαίνει καν στη διαδικασία, να αξιολογήσει, το πως 80% και πλέον των ασθενών με CoViD-19 αφήνουν την τελευταία τους πνοή (προφανώς λόγω επιδείνωσης της νόσου) και δεν οδηγούνται τουλάχιστον στη ΜΕΘ για πιο συστηματική υποστήριξη, με δεδομένο ότι υπάρχουν εκεί κενές θέσεις...

Για το συγκεκριμένο ζήτημα έχει κάνει μία αποκαλυπτική ανάλυση ο Βασίλης Τσαουσίδης, καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και υποψήφιος πρύτανης του ιδρύματος. Σύμφωνα με τον καθηγητή, κατά την έξαρση του δεύτερου πανδημικού κύματος και όσο η πίεση στα νοσοκομεία αυξανόταν, ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ αδυνατούσε να ακολουθήσει γραμμικά την εξέλιξη του αριθμού των νοσούντων.

Η αναλογία των ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και αυτών που κατέληξαν, είναι σχετικά σταθερή και φυσιολογική από την αρχή της πανδημίας. Στην πορεία όμως, όσο η πίεση αυξανόταν, ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό νοσούντων άρχιζαν να μένουν εκτός ΜΕΘ και τελικά οι νοσούντες εκτός ΜΕΘ και οι θάνατοι αυξάνονταν εκθετικά. Το ποσοστό αυτών που κατέληξαν, χωρίς να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ, φάνηκε να ξεπερνά το 80%.

Με βάση τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, τα εξιτήρια από ΜΕΘ είναι 950 και ο συνολικός αριθμός των θανάτων ασθενών με CoViD-19 είναι 5.195. Με δεδομένο ότι η αναμενόμενη θνητότητα στις ΜΕΘ είναι περίπου 50%, ο συνολικός αριθμός των ασθενών που έχουν περάσει από αυτές είναι 1.900 (950 εξιτήρια και 950 θάνατοι). Άρα, 3.200 ασθενείς φαίνεται πως έχουν χάσει τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ.

Οι νοσηλείες σοβαρών περιστατικών εκτός ΜΕΘ φαίνεται πως ήταν στην ημερήσια διάταξη, ειδικά στη Θεσσαλονίκη, όπου οι μονάδες εντατικής θεραπείας λειτουργούσαν για μεγάλο διάστημα με πληρότητα 99%!

Ερώτηση

Το θέμα έθεσε χθες το Iatronet υπόψη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Η ερώτηση ήταν η εξής:

"Προς τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων:

Από την ανάλυση των στοιχείων του ΕΟΔΥ, προκύπτει πως το 80% των θανάτων ασθενών με CoViD-19 καταγράφονται εκτός ΜΕΘ. Η παρατήρηση επιβεβαιώνεται και από άλλα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, αλλά και εκτιμήσεις επιστημόνων. Μήπως αυτό δείχνει αδυναμία των ΜΕΘ, να νοσηλεύσουν το σύνολο των ασθενών που έχουν πραγματική ανάγκη;

Προς τον κ. Κοντοζαμάνη:

Πότε σκοπεύει να δώσει αναλυτικά στοιχεία το υπουργείο Υγείας για τη θνητότητα εντός και εκτός ΜΕΘ";

Αναπάντητη...

Η ερώτηση έμεινε, στην ουσία αναπάντητη, τόσο στο επιστημονικό, όσο και στο πολιτικό σκέλος. Τα μέλη της επιτροπής, καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου και επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης δεν έκαναν κανένα σχόλιο. Τον λόγο πήρε απ' ευθείας ο κ. Κοντοζαμάνης, ο οποίος ανέφερε τα εξής:

"Από την αρχή της πανδημίας, κανένας συμπολίτης μας, που χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, δεν έμεινε εκτός μονάδος. Για να μπει κάποιος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, πρέπει να πληρούνται κάποια κριτήρια και είναι ο γιατρός, ο θεράπων ιατρός, οι ειδικοί γιατροί οι οποίοι αποφασίζουν, εάν κάποιος θα νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή όχι. Και πολλές φορές, η απόφαση αυτή λαμβάνει υπόψη παράγοντες όπως είναι οι πολλαπλές συννοσηρότητες, οι οποίες παίζουν τον κρίσιμο και καθοριστικό ρόλο, προκειμένου να ληφθεί η απόφαση εισαγωγής ή όχι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Σε κάθε περίπτωση εξετάζουμε τα δεδομένα, είναι στη διάθεσή μας και θα ήθελα να το τονίσω, για μια ακόμη φορά, ότι κριτήριο δεν είναι η πληρότητα, είναι τα επιστημονικά δεδομένα τα οποία έχει ο γιατρός και η κατάσταση του ασθενούς με τα οποία ο γιατρός αποφασίζει την εισαγωγή ή μη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Άλλωστε, συμβαίνει και σε άλλες χώρες. Όλοι οι θάνατοι από κορωνοϊό δεν ήταν μέσα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, υπήρξαν και θάνατοι εκτός μονάδων".

Οι απορίες

Η απάντηση, ωστόσο, δημιουργεί επιπλέον απορίες και δεν λύνει καμία. Συγκεκριμένα:

   * Γιατί δεν ασχολείται κανείς με το ότι 4 στους 5 ασθενείς με CoViD-19 χάνουν τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ;

   * Πόσοι πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ "σε άλλες χώρες";

   * Πόσοι ασθενείς χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ, αλλά δεν υπήρχε διαθέσιμο κρεβάτι, λόγω πληρότητας;

   * Γιατί, την ώρα που εκτοξεύτηκε ο αριθμός των νοσηλευόμενων σε κλινικές CoViD-19, δεν υπήρξε ανάλογη αύξηση στις ΜΕΘ;

   * Γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τη νοσηλευτική κίνηση, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες;

   * Το υπουργείο Υγείας έχει θέσει το θέμα της υψηλής θνητότητας εκτός ΜΕΘ στους Ιατρικούς Συλλόγους;

   * Πώς αντιμετωπίζει ο ιατρικός κόσμος το ενδεχόμενο να θεωρηθεί υπεύθυνος για την εκατόμβη του κορωνοϊού;

Το σχόλιο του κ. Κοντοζαμάνη πως αυτό "συμβαίνει και σε άλλες χώρες", είναι αμετροεπές, καθώς δεν πρόκειται "για θανάτους", αλλά "για το 80% των θανάτων". Υπάρχει, δηλαδή, ελέφαντας στο δωμάτιο.

Από τη χθεσινή "απάντησή" του στο Iatronet δεν προέκυψαν στοιχεία για τη θνητότητα ασθενών με CoViD-19 εντός και εκτός ΜΕΘ, όπως αναφερόταν στη ερώτηση. Δεν έγινε, επίσης, καμία νύξη στο πότε προτίθεται να το πράξει.

Είναι απορίας άξιον, το πώς μπορεί να αξιολογηθεί η ποιότητα της παρεχόμενης περίθαλψης, εάν κρίσιμα στοιχεία νοσηλείας παραμένουν στο σκοτάδι. Αντί άλλης ερώτησης ή σχολίου, παραθέτουμε μία ανάρτηση που έκανε ο Κώστας Κιλτίδης, υφυπουργός επί κυβερνήσεων ΝΔ, στις 7 Δεκεμβρίου, όταν ο ιός έκανε θραύση στη βόρεια Ελλάδα:

"Εκεί στο υπουργείο Υγείας (αν υπάρχει υπουργός). Οι κάτοικοι της βόρειας Ελλάδος δεν είναι για τους τάφους. Ανοίξτε τις ΜΕΘ πανελλαδικά για περίθαλψη. Τι περιμένετε, έλεος"...


ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Στη χώρα της «ατομικής ευθύνης» τα κυβερνητικά στελέχη συνεχίζουν να μην ευθύνονται για τίποτα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τις δηλώσεις του αν. Υπουργού Υγείας:

"Στην χώρα της «ατομικής ευθύνης» τα κυβερνητικά στελέχη συνεχίζουν να μην ευθύνονται για τίποτα. Χθες ο κ. Κοντοζαμανης, όταν ρωτήθηκε για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ, που με βάση καταγγελίες έχουν φτάσει το 80%, επέρριψε με θρασύτητα ευθύνες στους γιατρούς. Μπροστά στον πανικό για την απώλεια ελέγχου η κυβέρνηση έχει αρχίσει να μοιράζει ευθύνες για τις δικές της εγκληματικές επιλογές στους υγειονομικούς και στην Επιτροπή των ειδικών. Από εκεί που υποκριτικά τους χειροκροτούσαν από τα μπαλκόνια τους, τώρα ετοιμάζονται να τους καθίσουν στο εδώλιο και να τους ενοχοποιήσουν για τους χιλιάδες θανάτους. Άλλη μια ένδειξη ότι έχουμε μια επικίνδυνη κυβέρνηση, που ούτε θέλει ούτε μπορεί να οργανώσει την άμυνα της κοινωνίας απέναντι στην πανδημία".


ΚΚΕ: Τα ψέματα τελείωσαν, οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης έχουν αποκαλυψθεί 

"Η κυβέρνηση μετά τη στοχοποίηση του λαού, προχωρά και στη στοχοποίηση των γιατρών, για να κρύψει, ότι το δημόσιο σύστημα υγείας παραμένει αθωράκιστο και ότι αυτό συνεπάγεται βαρύ τίμημα. Όμως τα ψέματα τελείωσαν και οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης έχουν αποκαλυφθεί.

Αυτό που απαιτείται, είναι μαζικός οργανωμένος αγώνας για την σωτηρία του λαού. Κάτω τα χέρια από τους υγειονομικούς που μάχονται στην πρώτη γραμμή".


Μέρα 25: Διαρκώς οι μόνοι που δεν ευθύνονται, είναι οι «άριστοι επιτελάρχες» του κ. Μητσοτάκη

"Μετά την νεολαία και τους εργαζόμενους η Κυβέρνηση με τρόπο ξεδιάντροπο, στοχοποιεί ακόμα και τους υγειονομικούς, για τις δικές της αποκλειστικά ευθύνες για την πανδημία. Η ευθύνη πλέον πέρασε κατά τον Υφυπουργό Υγείας κ. Κοντοζαμάνη, ακόμα και στους γιατρούς για το 80% των θανάτων, οι οποίοι σύμφωνα με τα στοιχεία δεν είχαν μπει σε ΜΕΘ.

Μετά δηλαδή τα χειροκροτήματα από τα μπαλκόνια, ήρθε και η στοχοποίηση, χωρίς καμία ντροπή μάλιστα. Κι όλα αυτά τη στιγμή που η Εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα και για την επιτροπή επιδημιολόγων αναφορικά με το δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Θεσσαλονίκη.

Φαίνεται, πως διαρκώς οι μόνοι που δεν ευθύνονται, είναι οι «άριστοι επιτελάρχες» του κ. Μητσοτάκη, που σύμφωνα και με το Politico, εξασφάλισαν λιγότερες από τις μισές δόσεις εμβολίου που αναλογούσαν στην χώρα. Η αθλιότητα δεν έχει τελειωμό, το ίδιο και οι εγκληματικές ευθύνες που βαρύνουν αποκλειστικά την Κυβέρνηση".


ΠΗΓΗ: left.gr