23 Δεκ 2020

Στον αέρα τα «στοιχεία» της υπόθεσης Folli Follie


Δημήτρης Τερζής

Στην έκθεση των ελεγκτών της PWC επισημαίνεται, ότι «δεν ήταν δυνατό να επαληθευτεί το περιεχόμενο των μέιλ» στα οποία αναφέρονται...

τα ονόματα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ● Και η Ν.Δ. ψήφισε την παράταση λειτουργίας των ΚΑΕ το 2018 ● Εξώδικο Φλαμπουράρη προς την ιστοσελίδα mononews.gr.

Τα χαρακτηριστικά μιας μεγάλης «φούσκας», που καλλιεργήθηκε από την κυβέρνηση και από μερίδα των μέσων ενημέρωσης, παίρνει το θέμα της φερόμενης εμπλοκής στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση της εταιρείας Folli Follie, καθώς τα στοιχεία που έχουν βγει έως τώρα στο φως, καταρρίπτουν το αφήγημα του «σκανδάλου». Και λέμε καταρρίπτουν, γιατί και τα δύο επιχειρήματα που επικαλείται η Ν.Δ. αποδείχθηκαν έωλα.

Την ίδια ώρα η πολιτική αντιπαράθεση συνεχίζεται, με τη Ν.Δ. να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «πετάει την μπάλα στην εξέδρα» και την αξιωματική αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση και ειδικά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι επέλεξε τον «δρόμο της λάσπης για να καλύψει τις εγκληματικές του ευθύνες για την πορεία της πανδημίας, αλλά και τα αληθινά σκάνδαλα της διαχείρισής της με τα εκατομμύρια των απευθείας αναθέσεων».

Εωλα επιχειρήματα

Ας δούμε λοιπόν τι ακριβώς υποστηρίζει η Ν.Δ. και τι προκύπτει ώς τώρα από τα στοιχεία. Εν πρώτοις υπάρχει ζήτημα αξιοπιστίας των όσων καταγγέλλονται στα περιβόητα μέιλ, που έστειλε στέλεχος της εταιρείας στα δύο μέλη της οικογένειας Κοτσολιούτσου και στα οποία αναφέρονται τα ονόματα των Αλέκου Φλαμπουράρη, Αλέξη Χαρίτση, Σταύρου Αραχωβίτη και Μάκη Μπαλαούρα. Το ζήτημα αξιοπιστίας συμπεριλαμβάνεται στο διαβιβαστικό των ελεγκτών της PWC, της εταιρείας δηλαδή που πραγματοποίησε τον έλεγχο στη Folli Follie.

Συγκεκριμένα ο συντάκτης της έκθεσης γράφει σε σχέση με τα όσα περιλαμβάνονται στα μέιλ: «Παρατίθενται στη συνέχεια στοιχεία από επικοινωνίες, οι οποίες περιλαμβάνονται στα στοιχεία που μας δόθηκαν από την εταιρεία στα πλαίσια της διενέργειας του διαχειριστικού ελέγχου. Επισημαίνεται, ότι οι επικοινωνίες παρατίθενται για λόγους πληρότητας της επεξεργασίας των στοιχείων που μας δόθηκαν. Αλλά δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιώσουμε την ακρίβειά τους, ούτε εάν τα όσα γεγονότα περιγράφονται πραγματικά έλαβαν χώρα ή αν ήταν ενέργειες που συζητήθηκαν και ο αποστολέας των επικοινωνιών αναφέρει ως πραγματοποιηθέντα».

Και πιο κάτω επίσης ο ίδιος συντάκτης τονίζει: «Οπως ήδη αναφέρεται πιο πάνω, δεν ήταν δυνατόν να επαληθευτεί το περιεχόμενο των επικοινωνιών αυτών», αναφερόμενος στις φερόμενες επικοινωνίες του εμπλεκόμενου υπαλλήλου Ν.Σ. με μέλη της τότε κυβέρνησης. Τα ανωτέρω στοιχεία δεν συμπεριλήφθηκαν στα ρεπορτάζ των περισσότερων μέσων ενημέρωσης, αντιθέτως επιλέχθηκαν συγκεκριμένα κομμάτια της διαβιβαστικής έκθεσης, που έφτασε στα χέρια της ανακρίτριας η οποία χειρίζεται την υπόθεση.

Σε ό,τι αφορά τη μομφή περί ενεργειών των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να καθυστερήσει ο έλεγχος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στη Folli Follie, η υπόθεση (έπειτα από σχετική έρευνα της Δικαιοσύνης) κατέληξε στο αρχείο (πριν από 20 μέρες) με απόφαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, που επικυρώθηκε με διάταξη της Εισαγγελίας Εφετών. Η εν λόγω υπόθεση εξετάστηκε έπειτα από μήνυση των επενδυτών και αφορούσε ελλιπείς ελέγχους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στη Folli Follie.

Η τροπολογία των ΚΑΕ

Βασικό επιχείρημα της Ν.Δ. αποτελεί επίσης και η τροπολογία που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018. Το αφήγημα σ’ αυτή την περίπτωση είναι, ότι η εταιρεία ωφελήθηκε απ’ αυτήν. Η Ν.Δ., όμως, δεν αναφέρει πουθενά, πως και η ίδια ψήφισε τη συγκεκριμένη τροπολογία, που επέτρεπε στα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, κάτι που επανέλαβε και φέτος τον Μάιο δίνοντας «φιλί ζωής» στα ΚΑΕ έως και τα τέλη του 2022. Αραγε και η Ν.Δ. ωφέλησε τη Folli Follie με αυτήν την κίνηση; Ας δούμε, τι ισχύει κι εδώ.

Τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών πουλήθηκαν από τη Folli Follie στην ελβετική εταιρεία Dufry το 2013. Παρά το γεγονός της εξαγοράς όμως, ο όμιλος της Folli Follie συνέχισε να επηρεάζεται από τις εξελίξεις στα ΚΑΕ, καθώς η συμφωνία προέβλεπε την προσαρμογή του τιμήματος πώλησης των μετοχών της ΚΑΕ αναλόγως των επιπτώσεων που θα είχε στα λειτουργικά κέρδη η χρονική στιγμή της ενσωμάτωσης της Κοινοτικής Οδηγίας του 2008 στην ελληνική νομοθεσία.

Τι έλεγε η εν λόγω οδηγία; Ουσιαστικά έβαζε τέλος στην πώληση των αφορολόγητων προϊόντων, γεγονός που θα είχε επίπτωση στα ΚΑΕ και στους περίπου 120 εργαζόμενους σε αυτά στις παραμεθόριες περιοχές της χώρας. Ταυτόχρονα, όμως, αυτό σήμαινε και ζημιά για το ελληνικό Δημόσιο, μια και τα ΚΑΕ από τα πρώτα χρόνια του 2000 είχαν συνάψει σχετική σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο και διατηρούσαν το δικαίωμα εκμετάλλευσης των καταστημάτων πώλησης αφορολογήτων ειδών σε αεροδρόμια, λιμάνια και μεθοριακούς σταθμούς για 50 χρόνια, ενώ με υπουργικές αποφάσεις την περίοδο 2003-2005 απέκτησαν επίσης το δικαίωμα διάθεσης αφορολόγητων καυσίμων στα καταστήματα που διατηρούσαν στους μεθοριακούς σταθμούς.

Κατά συνέπεια όσο πιο γρήγορα η ελληνική κυβέρνηση ενσωμάτωνε την εν λόγω οδηγία, τόσο μεγαλύτερη ζημιά θα είχαν το Δημόσιο (εξαιτίας της συμφωνίας των 50 ετών), η εταιρεία Folli Follie, αλλά και οι 120 εργαζόμενοι, αρκετοί εκ των οποίων ενδεχομένως να έχαναν τη δουλειά τους. Ετσι εξηγείται και το γεγονός, ότι έως σήμερα έχουν θεσπιστεί πέντε νομοθετικές ρυθμίσεις για την παράταση της εφαρμογής του άρθρου 14 της οδηγίας, που επιτρέπουν τη λειτουργία των καταστημάτων πώλησης αφορολόγητων ειδών στους μεθοριακούς σταθμούς έως και την 31/12/2022.

Αρχισαν τα εξώδικα

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από προχθές είχαν προαναγγείλει, ότι θα προχωρήσουν σε εξώδικα και αγωγές για την εμπλοκή των ονομάτων τους στην υπόθεση. Το πρώτο εξώδικο στάλθηκε από τον Αλέκο Φλαμπουράρη προς την ιστοσελίδα mononews.gr., καθώς όπως αναφέρεται «επιδίδονται συστηματικά και εντατικά από χθες στην κατασυκοφάντησή μου, ότι δήθεν λειτούργησα ως ισχυρός σύμμαχος του ομίλου Folli Follie». Η ιστοσελίδα καλείται να δηλώσει και να διευκρινίσει προς πάσα κατεύθυνση «ότι ουδέν στοιχείο διαθέτει που να συνδέει αποδεδειγμένα τον Αλ. Φλαμπουράρη με τον όμιλο Folli Follie, τα πρόσωπα ή τις υποθέσεις αυτού και να ανακαλέσει οιαδήποτε αναφορά που επιτρέπει ή αφήνει “σκιές” τέτοιας συσχέτισης». Τις επόμενες μέρες τα εξώδικα αναμένεται να συνεχιστούν, όπως επίσης και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες προσφυγών στη Δικαιοσύνη εκ μέρους των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Διευκρινίσεις από τον Μάκη Μπαλαούρα

Το ενημερωτικό μέιλ, που φέρεται να έστειλε ο Μάκης Μπαλαούρας στον λαλίστατο διευθυντή ασφαλείας του προφυλακισμένου επιχειρηματία, έκανε σημαία η Ν.Δ., μια και δεν είχε τίποτε άλλο να επικαλεστεί από το περιεχόμενο της έκθεσης της PWC, που καθαρά αναφέρει, ότι δεν επιβεβαιώνεται απολύτως τίποτα σχετικά με όσα σκόπιμα αφήνουν η κυβέρνηση και τα φιλικά της Μέσα να διαρρεύσουν. Σε μια ολιγόλεπτη συνομιλία μας με τον πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα, μας είπε δυο λόγια για την ιστορία με την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ και το φοβερό μέιλ.

Τότε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ζητήσει, για χάρη των εργαζόμενων στα ΚΑΕ των περιφερειών τους, να δοθεί κι άλλος χρόνος παράτασης της λειτουργίας τους, μια και, διαφορετικά, 120 εργαζόμενοι θα έχαναν τη δουλειά τους και επιπλέον θα ζημιωνόταν και το ελληνικό Δημόσιο (λόγω της συμφωνίας που είχε συνάψει με την εταιρεία πριν αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ). Οι βουλευτές ζήτησαν τότε και από τον Μάκη Μπαλαούρα, που ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, να συνυπογράψει την τροπολογία παράτασης, παρά τις πιέσεις που ασκούσε τότε η Ε.Ε. για ενσωμάτωση της οδηγίας κατάργησης του αφορολόγητου. Στο μεταξύ και η εταιρεία ασκούσε ασφυκτικές πιέσεις σε βουλευτές των κομμάτων, ώστε να παραταθεί η έκπτωση φόρου. 

Οταν η τροπολογία υπογράφτηκε, απλά ο Μάκης Μπαλαούρας ενημέρωσε και την εταιρεία για την εξέλιξη, ενώ φυσικά επί κυβέρνησης Ν.Δ. δόθηκαν απλόχερα και άλλες παρατάσεις. Πριν από μερικά χρόνια ανάμεσα σε πολλές συγγνώμες που ζήτησαν τα ίδια ακριβώς ΜΜΕ ανασκευάζοντας έστω με μονόστηλα συκοφαντίες εναντίον υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, ένα κορυφαίο δείγμα ήταν η κακοήθεια των «Νέων» για τον Μ. Μπαλαούρα: «Μπαλαούρας συνταξιούχος ενός ανώτατου θεού» («Νέα», 22/3/2018). Η εφημερίδα στη συνέχεια υποχρεώθηκε να ζητήσει συγγνώμη από τον βουλευτή, ενώ φέρεται να έχει χάσει και την αγωγή.


ΠΗΓΗ: efsyn.gr