23 Δεκ 2020

Χριστούγεννα χωρίς κάλαντα και ρεβεγιόν - Έλεγχοι ακόμη και σε σπίτια για να μην έρθουν νέα μέτρα την Πρωτοχρονιά


 Με εκτεταμένους κι εντατικούς ελέγχους, περιορισμένο αριθμό ατόμων στο γιορτινό τραπέζι, sms στο 13033 και χωρίς κάλαντα θα εορταστούν φέτος τα Χριστούγεννα. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κατέστησε σαφές χθες - κατά την ενημέρωση για την πορεία..

του κορονοϊού - ότι οι πολίτες δεν θα πάνε σε ρεβεγιόν ούτε θα μαζευτούν σε μεγάλες παρέες για να γιορτάσουν, όπως τις άλλες χρονιές, ενώ επισήμανε ότι γύρω από το γιορτινό τραπέζι -αν δεν είμαστε μόνο με την οικογένειά μας- μπορούν να συγκεντρωθούν μόνο δύο οικογένειες και μέχρι εννέα άτομα - οι ίδιες οικογένειες - καθώς όπως είπε "αυτές τις μέρες πρέπει να διατηρήσουμε όσο πιο περιορισμένο γίνεται τον κύκλο μας".

Παράλληλα, η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί θα συνεχίσει να είναι σε ισχύ καθ' όλη τη διάρκεια των εορτών, χωρίς κάποια εξαίρεση για την παραμονή και την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, και επομένως οι μετακινήσεις στα γιορτινά τραπέζια θα γίνονται με τον κωδικό 6 στο 13033. Φυσικά παραμένουν και όλοι οι υπόλοιποι κωδικοί στα μηνύματα μέσω κινητών τηλεφώνων. 

Η μοναδική "εξαίρεση", όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων θα είναι στο εύρος των ελέγχων που θα γίνονται σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα και τις περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο. "Η Ελληνική Αστυνομία και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα είναι παντού και ιδιαίτερα κατά τις ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας, δηλαδή 10 το βράδυ με 5 το πρωί", επισήμανε.


Ελεγχοι της Αστυνομίας ακόμα και στα σπίτια

Μάλιστα συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ. Σταύρος Μπαλάσκας τόνισε πως η αστυνομία σκοπεύει να κάνει πολύ αυστηρούς ελέγχους και στα σπίτια. "Θα υπάρχει εισαγγελέας υπηρεσίας, ο οποίος ανά πάσα στιγμή θα μπορεί να δώσει εντολές να κάνουν έλεγχο για πάρτι", τόνισε.

"Θα κάνουμε Χριστούγεννα με την Αστυνομία στους δρόμους, όπως ούτως ή άλλως γίνεται από τον Μάρτιο", δήλωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τη Δευτέρα. "Θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι προκειμένου να τηρούνται οι αποφάσεις οι οποίες τελικώς θα ληφθούν", κατέληξε.

Ακόμη, τα παιδιά φέτος δεν θα μπορέσουν να βγουν να πουν τα κάλαντα, καθώς πέρα του ότι φέτος τα πάντα θα είναι διαφορετικά, δεν προβλέπεται και κάποια μετακίνηση για το λόγο αυτό.

Μάλιστα, ο υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι αν οι πολίτες δεν πειθαρχήσουν τα Χριστούγεννα υπάρχει περίπτωση να ληφθούν πρόσθετα μέτρα την Πρωτοχρονιά.

Σχετικά τώρα με τους χώρους λατρείας, επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών παρουσία πιστών τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα, δηλαδή στις 25 Δεκεμβρίου, την 1η και τις 6 Ιανουαρίου.

Εντός του χώρου λατρείας επιτρέπεται 1 άτομο ανά 15 τ.μ. με 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων προς κάθε κατεύθυνση. Ο μέγιστος αριθμός παρισταμένων είναι 25 άτομα, ενώ στην περίπτωση των Μητροπολιτικών Ναών τα 50 άτομα.

Παράλληλα σημειώνεται ότι η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή στο χώρο λατρείας.


Καραντίνα 10 ημερών σε όσους έρχονται από τη Βρετανία

Σχετικά με την μετάλλαξη του ιού που έχει εντοπιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι τα νέα αυτά δεδομένα οδήγησαν στην επικαιροποίηση της αεροπορικής οδηγίας (notam) που ισχύει για τις αφίξεις από τη χώρα αυτή προς τη χώρα μας.

Έτσι, μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, όσοι έρχονται στην Ελλάδα από το Ηνωμένο Βασίλειο υπόκεινται σε rapid test και σε δεκαήμερο υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό κατ' οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στη φόρμα PLF.

Προκειμένου να βγουν από την καραντίνα οι αφιχθέντες από το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να υποβληθούν σε νέο PCR τεστ όταν συμπληρωθεί το 10ήμερο, το οποίο να είναι αρνητικό για να γίνει η άρση του υποχρεωτικού προληπτικού περιορισμού που ελέγχεται από την αστυνομία.

Παράλληλα συνεχίζει να ισχύει η υποχρέωση όλων των ταξιδιωτών από το εξωτερικό συμπεριλαμβανομένων και των ταξιδιωτών από το Ηνωμένο Βασίλειο να έχουν αρνητικό μοριακό (PCR) τεστ 72 ωρών και να συμπληρώνουν υποχρεωτικά την φόρμα PLF προκειμένου να εισέλθουν στη χώρα.

Τα 5 SOS για το γιορτινό τραπέζι

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το ιδανικό είναι να κάνουμε γιορτές μόνο με την οικογένειά μας φέτος. Ωστόσο, αν συναντηθούμε με άλλη οικογένεια καλό θα ήταν να είναι η ίδια σε όλες τις περιστάσεις, ώστε να διατηρηθεί η λεγόμενη "κοινωνική φούσκα" κατά τη διάρκεια των εορτών.

Σημαντικό είναι να μην συμμετέχουν σε συναντήσεις άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ενώ αν έχουμε συμπτώματα δεν θα πρέπει να συμμετέχουμε στις συναντήσεις. Θα πρέπει να φοράμε μάσκες όπου είναι δυνατόν, να διατηρήσουμε τον μικρό αριθμό ατόμων στις όποιες συναντήσεις, να τηρήσουμε τους κανόνες υγιεινής και να γίνεται πολύ καλός αερισμός του χώρου.