Η αλήθεια επίσης είναι πως η Περιφέρεια επιχείρησε αρχικώς να το υποβαθμίσει ,δια στόματος περιφερειάρχου, λέγοντας πως είναι αναρμόδιος να προβεί σε τέτοιες αποφάσεις, επισημαίνοντας πως δεν γνωρίζει προσωπικώς τον επικεφαλής κτλ..
Η απροθυμία ήταν έκδηλη γεγονός που δυνάμωσε το πείσμα των υπολοίπων παρατάξεων που "έσυραν" την παράταξη Νίκα στην χθεσινή απόφαση. Πέραν όμως αυτών δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις που έχουν να κάνουν περισσότερο με εμπάθεια και λιγότερο με γνώση.Διότι δεν μπορεί ο κ. Σκατζός να μην εγνώριζε όταν κατηγορούσε τον Τατούλη πως υπέγραψε για την αποφυλάκιση των χουντικών , τι πραγματικά είχε συμβει!Αν λοιπόν εγνώριζε πως επρόκειτο για πολιτική απόφαση του κόμματος της ΝΔ και επίδειξη πολιτικής θέσης σε μια συγκεκριμένη χρονική συγκυρία το ότι το επικοινώνησε έτσι υποδηλώνει πως πολιτικά το Περιφερειακό Συμβουλιο έχει ξεφύγει εντελώς!
Και επειδή τα πράγματα πρέπει να μπαίνουν απολύτως στη θέση τους, γιατί πολιτκώς υπάρχει ο απόλυτος εκτρροχιασμός, να σημειώσουμε πως το 1996 σε συνεδρίαση της Βουλής ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κων/νος Μητσοτάκης, και το κόμμα της ΠΟΛΑΝ του Αντώνη Σαμαρά,ζητούσαν την αποφυλάκιση των χουντικών επειδή «η Δημοκρατία δεν είναι εκδικητική» και επειδή «στη συνείδηση του ελληνικού λαού έχει ωριμάσει η άποψη της επιείκειας».
Αποκαλυπτικές του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουν το εν λόγω ζήτημα είναι οι δηλώσεις του επίτιμου προέδρου της Ν.Δ., Κωνσταντίνου Μητσοτάκη τον Μάιο του 1996, και του Ανδρέα Λεντάκη, εκπροσώπου τότε της Πολιτικής Άνοιξης του Αντώνη Σαμαρά.
Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: "Άνθρωποι 80 ετών στο τέρμα του βίου των πρέπει να αντιμετωπισθούν με επιείκεια κύρια Υπουργέ. Εδώ εγκληματίες πολέμου - θα το θυμίσω σε μερικούς νεώτερους συναδέλφους- άλλοι εξετελέσθηκαν μετά τη Δίκη της Νυρεμβάργης και ο τελευταίος που απέμεινε ήταν ο Ες, τον οποίον όλα τα κράτη ζήτησαν να αμνηστεύσουν. Η Σοβιετική Ένωση δεν συνεφώνησε τότε - ήταν ακόμα το κομμουνιστικό καθεστώς - και απέθανε στις φυλακές. Δεν γνωρίζω κανένα άλλο φαινόμενο, καμία άλλη περίπτωση εγκληματίου αυτού του τύπου, ο οποίος να έμεινε στις φυλακές μέχρι τέλους και να πέθανε».
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κατέληξε μάλιστα στην τοποθέτησή του επί του θέματος λέγοντας: «Στο τέλος - τέλος η συνεχής εξαίρεση από διατάξεις που ισχύουν για όλους τους Έλληνες θα μπορούσε ενδεχομένως από μιας πλευράς να θεωρηθεί και αντισυνταγματική. Γιατί, δηλαδή, ο πλέον στυγερός δολοφόνος ο οποίος προκάλεσε το κοινό αίσθημα, πρέπει να βγαίνει και πρέπει διαρκώς να εξαιρείται ο άνθρωπος ο οποίας διέπραξε αυτό το έγκλημα αδιαμφισβητήτως αλλά οι οποίος πλήρωσε ακριβά επί πολλά χρόνια το έγκλημα το οποίο διέπραξε».
Εξίσου αποκαλυπτική ήταν και η τοποθέτηση του εκπροσώπου της Πολιτικής Άνοιξης, του κόμματος του Αντώνη Σαμαρά."; Τα 22 χρόνια δεν είναι επαρκής τιμωρία; Η δημοκρατία δεν είναι εκδικητικό ούτε τιμωρό καθεστώς απλώς και μόνο με την έννοια της εκδικητικότητας. Θέλει να σωφρονίσει από τη μία κάποιους επιδόξους καταλυτάς του δημοκρατικού πολιτεύματος, αλλά τα 22 χρόνια νομίζω ότι αποτελούν την καλύτερη παραγγελία που θα μπορούσαν να δώσουν το αποτρεπτικό μήνυμα σε οποιονδήποτε επίδοξο καταλυτή του δημοκρατικού πολιτεύματος. Όμως το να παραμείνουν και να πεθάνουν μέσα στη φυλακή, αυτό πραγματικά καταλήγει να είναι απάνθρωπο και αντιδημοκρατικό».
Για την υπογραφή του Π. Τατούλη πάνω σε αυτό το σκεπτικό ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου προσπάθησε να παραμορφώσει την αλήθεια. Προσπάθησε άραγε να πει τι; Πως ο Τατούλης ήταν χουντικός ; Αυτό, όσοι γνωρίζουν τον Τατούλη προκαλεί τον γέλωτα.
Γιατί το έκανε λοιπόν ο κ. Σκατζός σε έναν παροξυσμό ξέφρενου λαικισμού; Ήθελε να δείξει τι σχετικά με την παράταξη Νίκα; Πως είναι λιγότερο κακό να σιωπάς ή να μην ανακατεύεσαι ή να μην χαλάς την καρδιά των ψηφοφόρων μιας παράταξης που προέρχεται από μια εγκληματική οργάνωση σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου και να μην λαμβάνεις καμία πολιτική απόφαση, να μην πράττεις έστω κάτι συμβολικό που να δείχνει πως εσύ συμφωνείς με την δικαστική απόφαση και στηρίζεις την δημοκρατία..
Πόσο πιο κάτω δηλαδή μπορεί να υπάρξει;