14 Νοε 2020

«Η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να απαγορεύσει την πορεία του Πολυτεχνείου»


Κατηγορηματικός ότι η πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου μπορεί να πραγματοποιηθεί με τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας, εμφανίστηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, παρουσιάστηκε απόλυτος, ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να απαγορεύσει την πορεία.

 

Υπενθυμίζει, ότι την περασμένη Πέμπτη ο κ. Κουτσούμπας από το βήμα της Βουλής, με αφορμή τα όσα ανέφερε νωρίτερα ο πρωθυπουργός περί απαγόρευσης της πορείας, εξαπέλυσε επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «έχετε βάλει υπουργούς σας, στελέχη σας, ορισμένα παπαγαλάκια σας στα ΜΜΕ, να επιδίδονται σε ένα παραλήρημα ενάντια στην πορεία του Πολυτεχνείου, και σήμερα το απογειώσατε αυτό κι εσείς ο ίδιος και βέβαια δείχνει από που κατευθύνεται αυτή η εσκεμμένη αυταρχικότητα, η προπαγάνδα, όλη αυτή η λάσπη που πέφτει ενάντια σε έναν γιορτασμό που, αν μη τι άλλο, αξίζει να θυμάστε ότι είναι ο λόγος που βρίσκεστε εδώ μέσα και έχετε και την πρωθυπουργική θέση».

Σήμερα, ο κ. Κουτσούμπας δήλωσε, ότι εδώ και 47 χρόνια το Πολυτεχνείο ήταν πάντα μία «αγωνιστική διεκδίκηση» και ποτέ μια «κυβερνητική γιορτή». Στο ίδιο ύφος τόνισε, ότι την «αντιιμπεριαλιστική πορεία» προς την αμερικάνικη πρεσβεία «δεν την οργάνωνε ποτέ η κυβέρνηση», αλλά τα εργατικά σωματεία, ο Σύλλογος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων, Βασανισθέντων κατά τη δικτατορία, οι φοιτητικοί σύλλογοι, η εκπαιδευτική κοινότητα, «όλοι αυτοί οι μαζικοί φορείς, και τα πολιτικά κόμματα φυσικά και οι πολιτικές νεολαίες».

Αφού ξεκαθάρισε, ότι αυτό που τονίζει η επιστημονική κοινότητα είναι, ότι πρέπει να τηρούνται τα μέτρα όταν ο κόσμος είναι στους δρόμους ή τις πλατείες («γιατί μπορεί να περπατήσει, δεν έχουμε στρατιωτικό νόμο όπως στη δικτατορία»), επισήμανε ότι η πορεία μπορεί να γίνει με τη χρήση μασκών, αντισηπτικά, προβλεπόμενες αποστάσεις και απουσία των ευπαθών ομάδων. 

Αναφερόμενος στις ενέργειες της κυβέρνησης, υπογραμμίζει ότι η τελευταία «δεν έχει κανένα δικαίωμα ούτε ηθικό, ούτε πολιτικό, ούτε συνταγματικό να την απαγορεύσει» και πρόσθεσε με νόημα: «Άλλο να κάνει έκκληση να τηρηθούν τα μέτρα, οι μορφές πάλης να προσαρμοστούν σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας και άλλο ζήτημα να λέει "αποφασίζομεν και διατάζομεν" αυτές τις μέρες. Αυτές τις μέρες που έπρεπε να μιλάμε για τις ατομικές και τις συλλογικές ελευθερίες, για την προστασία του λαού μας, για τις ευθύνες των κυβερνήσεων και όσων δημιούργησαν αυτήν την κατάσταση και πάει λέγοντας».

Όσο για την επικοινωνία που είχε χθες με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο κ. Κουτσούμπας δήλωσε, ότι δεν έγινε καμία νύξη για το ενδεχόμενο συλλήψεων.

«Χθες το απόγευμα με πήρε τηλέφωνο και μου είπε απλά: "Ξέρω ποιες είναι οι θέσεις σας. Ξέρετε κι εσείς ποιες είναι οι θέσεις της κυβέρνησης. Υπάρχει απαγόρευση της πορείας, και γι’ αυτό θα ήθελα να σας ενημερώσω, ότι μπορείτε να καταθέσετε στεφάνι και να με ενημερώσετε πότε θα καταθέσετε στεφάνι, γιατί θα είναι όλα τα πολιτικά κόμματα μου είπε, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επίσης και θα πρέπει να ορίσουμε ώστε να γίνει αυτό με ασφάλεια". Τίποτε άλλο», ανέφερε ο γραμματέας του ΚΚΕ για τον διάλογο που είχε με τον υπουργό.