Μαρίνα Αλεξανδρή
Η χθεσινή έφοδος των ΜΑΤ στο Πολυτεχνείο και οι μαζικές προσαγωγές αντιεξουσιαστών, περαστικών και ανύποπτων στα Εξάρχεια ήταν η πρώτη εφαρμογή
της εντολής Μητσοτάκη «να τελειώνουμε με τα ιδεολογικά άβατα».
Η δήλωση Χρυσοχοίδη, ότι «οι δρόμοι και οι διαδηλώσεις κουβαλάνε ιό και γεννάνε αρρώστιες», ήταν η παιδαγωγική συμβολή της εκσυγχρονιστικής κεντροαριστεράς στο νέο δόγμα ασφάλειας.
Και η «επιθεώρηση» του βουλευτή Μπογδάνου στην επιχείρηση της αστυνομίας στο Πολυτεχνείο ήταν η σφραγίδα της σκληρής δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ στην κυβερνητική πολιτική.
Κοινώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει, στην κορύφωση της πανδημίας, ασκήσεις όχι μόνον πολιτικής, αλλά και ιδεολογικής ηγεμονίας. Βλέπει την υγειονομική κρίση ως ευκαιρία για την επιβολή στην πράξη του δόγματος Βορίδη (της εκκαθάρισης των «ελαττωματικών ιδεών της Αριστεράς»). Και, σε πρώτο χρόνο, δίνει ραντεβού σύγκρουσης με το ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ 25 την Τρίτη, στην απαγορευμένη πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου.
Στελέχη της αντιπολίτευσης, μείζονος και ελάσσονος, βλέπουν συγκεκριμένα κίνητρα και στοχεύσεις πίσω από αυτή την επιλογή:
Το πρώτο, όπως λένε, είναι η επιχείρηση αποπροσανατολισμού από την κυβερνητική απώλεια ελέγχου στην διαχείριση της πανδημίας με την μετατόπιση της ατζέντας στο πεδίο «νόμος και τάξη». Θεωρούν, επίσης, ότι το Μαξίμου έχει κεντρική στόχευση απονομιμοποίησης των κινημάτων και της διαμαρτυρίας, επειδή φοβάται κοινωνικές εκρήξεις από την διπλή, υγειονομική και οικονομική κρίση. Το μούδιασμα που προκαλεί η πανδημία διευκολύνει την καταστολή και η προληπτική δράση καταπνίγει την αντίδραση – ή, τουλάχιστον, έτσι φαίνεται να πιστεύει η κυβέρνηση.
Εδώ επισημαίνεται το γεγονός, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να ανοίξει μέτωπο ειδικά με το ΚΚΕ, το οποίο έχει συμπαγή και βαθιά συνδικαλιστική δύναμη και βγαίνει μετωπικά μπροστά στα εργασιακά – εκεί, όπου η κυβέρνηση επιχειρεί και τις πιο σκληρές ανατροπές.
Κι, ακόμη, υπενθυμίζεται, ότι το «απαγορευτικό» Χρυσοχοϊδη δεν αφορά μόνον το Πολυτεχνείο, αλλά αποτελεί ειλημμένη απόφαση και για την 6η Δεκεμβρίου και την επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου.
Το τρίτο στοιχείο είναι η πίεση, που δέχεται η κυβέρνηση από την σκληρή συντηρητική της βάση, για τα περιοριστικά μέτρα σε εθνικές εορτές, επετείους και θρησκευτικές τελετές. Μόλις χθες, άλλωστε, ο μητροπολίτης Ιωνίας Γαβριήλ προειδοποίησε, ότι η Ιερά Σύνοδος δεν θα δεχθεί κλειστές εκκλησίες για τα Χριστούγεννα. Η απαγόρευση των διαδηλώσεων είναι ένα πολιτικό αντίβαρο σ’ αυτές τις πιέσεις, καίτοι στις ιερές συνάξεις ο ζήλος της ΕΛΑΣ για την εφαρμογή του νόμου, μέχρι στιγμής, δεν έχει αποδειχθεί εξίσου υψηλός.
Σ’ αυτό το σκηνικό, από το Μαξίμου διαμηνύεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάει μέχρι τέλους, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης προειδοποιεί πως «η Αστυνομία θα εφαρμόσει τον νόμο απαρέγκλιτα παντού», και το ερώτημα πια είναι εάν την Τρίτη η κυβέρνηση θα φθάσει ακόμη και σε συλλήψεις βουλευτών.
Το ΚΚΕ επιμένει στη συντεταγμένη και με όλα τα μέτρα προστασίας, πορεία προς το Πολυτεχνείο, χθες απάντησε με το μήνυμα «ντροπή και αίσχος» στις ανακοινώσεις Χρυσοχοίδη, και κατήγγειλε την κυβέρνηση για αντιπερισπασμό: «Την ώρα που καθημερινά αποκαλύπτονται οι εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες για τη μη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας και τη μη λήψη μέτρων σε κρίσιμους χώρους, όπως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι χώροι δουλειάς, τα σχολεία, η κυβέρνηση επιμένει στο παραλήρημα για το Πολυτεχνείο, ως αντιπερισπασμό», ανέφερε.
Όσο για τον Γιάνη Βαρουφάκη, η δημοσιοποίηση από τον ίδιο της συνομιλίας του με τον Μιχάλη Χρυσοχοίδη είναι ενδεικτική του κλίματος. Ο Γιάνης Βαρουφάκης ανακοίνωσε, ότι χθες το απόγευμα του τηλεφώνησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη (όπως και σε όλους τους αρχηγούς κομμάτων, με εντολή του πρωθυπουργού) και τον ενημέρωσε, ότι το μόνο που επιτρέπεται, είναι η κατάθεση στεφάνου στον χώρο του Πολυτεχνείου από αντιπροσωπεία του κόμματος κατόπιν συνεννόησης με την Αστυνομία.
Ο επικεφαλής του ΜΕΡΑ 25 είπε, ότι δεν θα «κάνει κατάθεση στεφάνου μετά από ραντεβού με την αστυνομία» και πως 9μελής αντιπροσωπεία του κόμματος θα κάνει πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία με μάσκες και αποστάσεις.
Ο υπουργός φέρεται να απάντησε, πως «εισαγγελέας και Αστυνομία θα είναι εκεί, για να συλλάβουν όποιον καταστρατηγήσει την απαγόρευση» και ο Γιάνης Βαρουφάκης «τον ευχαρίστησε για την τηλεφωνική προαναγγελία σύλληψης βουλευτών», που, όπως είπε, «ισοδυναμεί με προαναγγελία καταστρατήγησης του Συντάγματος».
ΠΗΓΗ: tvxs.gr