6 Νοε 2020

Εμείς θα προστατεύσουμε εμάς


Κομπανιέρο Πιτσιρίκο,

Lockdown σε όλη την Ελλάδα ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που απέκλειε αυτό το ενδεχόμενο μέχρι σήμερα, γιατί η Ελλάδα είχε νικήσει τον κορονοϊό με 1-0 στον πρώτο αγώνα, μέχρι που στη ρεβάνς έφαγε 4 και ηρέμησε.

Η διάρκεια της 2ης καραντίνας θα είναι 3 βδομάδες + 3 βδομάδες +...

3 βδομάδες, μέχρι να έρθουν οι τουρίστες το καλοκαίρι.

Πάντως, αυτό συμβαίνει σχεδόν σε όλη την Ευρώπη.

Από την Αγγλία, την Ισπανία και τη Γαλλία, μέχρι την Τσεχία.

Σαφέστατα είχε να κάνει με το προχειρότατο άνοιγμα του τουρισμού στην Ευρώπη, αλλά αυτό είναι η μισή αλήθεια.

Η άλλη μισή είναι, ότι επί 8 μήνες η Ευρώπη εναπόθεσε όλη της την πολιτική σε ένα αόριστο εμβόλιο.

Ότι δικαιολογία υπήρχε τον Μάρτιο, τώρα ακούγεται γελοία.

Φυσικά, όλο αυτό γίνεται και επειδή έκλεισαν εκατοντάδες νοσοκομεία στη Γηραιά ήπειρο τα τελευταία χρόνια και τώρα δεν μπορούν να περιθάλψουν καλά-καλά τα συνηθισμένα περιστατικά.

Δεν υπάρχει ούτε μια χώρα της ΕΕ, που να στελέχωσε αυτό το διάστημα νοσοκομεία ή να αύξησε τις ΜΕΘ της.

Οπότε, δεν φτάνουν για όλους, κλειστείτε πάλι μέσα, μήπως σας αφήσουμε να κάνετε Χριστούγεννα, για να σώσετε την αγορά και μετά ξέρετε, πάλι μέσα.

Για να δικαιολογήσουμε και την τεράστια ύφεση, που δεν είχε να κάνει αποκλειστικά με μια πανδημία.

Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι σκέτο δράμα, αφού η χώρα υποθηκεύθηκε για πάντα και τα νοσοκομεία με τους γιατρούς κρίθηκαν κάπως περιττά. 

Αυτά είναι, όμως, γνωστά από την προηγούμενη οικονομική κρίση.

Λυπάμαι, δεν μπορώ άλλο την παιδική αθωότητα.

Δεν μπορώ άλλο την διαπίστωση αυτού που ξέραμε όλοι από πριν.

Δηλαδή, οι Έλληνες δεν ήξεραν πέρσι, ότι ψήφιζαν νάρκισσους εκατομμυριούχους, που δεν τους καίγεται καρφί για την ανθρώπινη ζωή; Ο τίτλος του δύτη μας ήταν νομίζω το ζουμί.

Δεν ήξεραν για τις τραγικές υποδομές;

Όχι πως αυτό σημαίνει, ότι για όλα φταίνε οι πολίτες. Οι πολίτες δεν φταίνε για τις αποφάσεις, φταίνε μόνο και μόνο που δεν αντιδρούν. Γιατί σε αντίθεση με την ατομική, η συλλογική ευθύνη πάντοτε υπάρχει.

Δηλαδή, μπορεί να μην φταίνε οι πολίτες αποκλειστικά για το κλείσιμο των δομών υγείας (ειδικά στην Ελλάδα έγινε μακελειό) αλλά δεν είδα και πολλούς να εξεγείρονται, κάθε φορά που έκλεινε ένα νοσοκομείο.

Δεν θέλω να αναφέρω έρευνες, που έγιναν πέρσι και πρόπερσι στην Ελλάδα και πόσο ψηλά είχαν την Υγεία οι πολίτες στην πολιτική τους ατζέντα.

Ούτε έχω ιδιαίτερη διάθεση να αναφέρω, τι έλεγαν πέρσι τέτοιο καιρό για την καλυτερότερη κυβέρνηση όλων των εποχών, τους άριστους από τα Lidl και άλλα τέτοια ηλίθια.

Αναρωτιέμαι, επίσης, αν πληρώνουμε κανονικά τους δανειστές αυτό το διάστημα ή αν μας έδωσαν αναστολή υποχρεώσεων.

Πέρσι το καλοκαίρι, πάντως, είχα γράψει κάτι (όχι και καλά δείτε τι έγραψα, αλλά πότε το έγραψα και δεν ήμουν ο μόνος, άλλοι το ‘χουν γράψει από το …‘50): «Οι άνθρωποι εξεγείρονται αν κλείσει ένα ορυχείο και όταν κλείνει ένα νοσοκομείο, απλά είναι Τρίτη».

Όλο αυτό που ζούμε, είναι και θέμα προτεραιοτήτων.

Δεν το θεωρώ καθόλου τυχαίο που ΗΠΑ και ΕΕ (δηλαδή η Δύση) τα έχουν πάει σκατά σε σχέση με ΝΑ Ασία ή Αφρική. Στις επιδημίες έτσι δεν λένε; Ότι χτυπάνε συνήθως τις τριτοκοσμικές χώρες; Ε, ορίστε.

Η Δύση είναι λεφτά, λεφτά, λεφτά και έχει πρώτα ο Θεός, αν αρρωστήσουμε.

Βέβαια, οι πολίτες έχουν κάθε δίκιο, να αγωνιούν περισσότερο για τις οικονομικές επιπτώσεις από την υγεία τους.

Εκατομμύρια άνθρωποι φοβούνται περισσότερο την φτώχεια από ένα «συνάχι» και δεν βλέπω απαραίτητα κάτι το κακό πάνω σ’ αυτό.

Και τη λύση εδώ, όμως, την ξέρουν. Αντί να απαιτήσουν να δουλεύουν (ασχέτως αν υπάρχει πανδημία ή όχι), θα μπορούσαν να ζητήσουν το Ενιαίο Βασικό Εισόδημα.

Δεν ξέρω. Η κάλυψη των αναγκών είναι το ζήτημα ή να δουλεύουμε; Αναρωτιέμαι, δεν κάνω τον έξυπνο σε κανέναν.

Δεν βλέπω όμως διάθεση γι’ αυτό. Βλέπω μόνο διάθεση για επιστροφή σε μια θλιβερή κανονικότητα, στις παλιές καλές μέρες ή στην πρότερη κατάσταση. Την απαίτηση για ένα μεγαλύτερο κλουβί.

Και δυστυχώς, οι πολιτικές ηγεσίες το ρίχνουν στην ατομική ευθύνη, όχι τη δικιά τους, φυσικά, τη δικιά σας. Γιατί όχι; Δεν είναι οι χαμένοι της υπόθεσης. Κάποιοι βγάζουν τρελά λεφτά μέσα στην πανδημία. Να μην πούμε τώρα για λίστες στα ΜΜΕ κ.α.

Και σιγά μην αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες. Δεν λογοδότησαν σε τόσα άλλα, σ’ αυτό θα λογοδοτήσουν;

Σας έχουν ξεκάθαρα χεσμένους.

Ακόμα και αν δεν το απαιτήσουμε, μάλλον όλα οδηγούν πάντως στο Ενιαίο Βασικό Εισόδημα. Δεν βλέπω άλλη άμεση λύση εν μέσω της σοβαρότατης οικονομικής κρίσης και του κορονοϊού που της έτυχε στο καπάκι.

Δεν βλέπω άλλη λύση τώρα, που τα αφεντικά έχουν όλο και λιγότερη ανάγκη τους εργάτες. Τα …γρανάζια ολοένα αυτοματοποιούνται. Έπρεπε να το είχαν καταλάβει αυτό οι εργάτες, όταν την μια μέρα κουβαλούσαν πέτρες και την άλλη τις κουβαλούσε ο γερανός. Εκτός αν θέλουν να κουβαλούν μια ζωή πέτρες, οπότε πάμε πάσο.

Ακόμη και τα μικρομάγαζα, πάντως, είναι περιττά, στην εποχή που πατάς ένα κουμπί και σου έρχεται πλυντήριο από την Αυστραλία σε λίγες μέρες.

Άσε που τα λουκέτα θα πέσουν βροχή τις επόμενες εβδομάδες και στο τέλος η μόνη λύση θα είναι αυτή, που τώρα θεωρείται αδιανόητη.

Πάντως, δεν θα μας προστατεύσουν ούτε οι κυβερνήσεις, ούτε οι επιστήμονες, ούτε οι εταιρείες.

Εμείς θα προστατεύσουμε εμάς. Εμείς το κάναμε πάντοτε.

Γιατί, σε αντίθεση με ό,τι είπε ο γλυκύτατος Τσιόδρας, η μεγαλύτερη μάχη της γενιάς μας δεν είναι ο κορονοϊός.

Με εκτίμηση,

Άρης

Υ.Γ.1 Ξέρω, ότι πολλοί θα προτιμούσαν να διαβάσουν ένα κείμενο-κόλαφο για τη σημερινή κυβέρνηση, βρισίδια για τον Μητσοτάκη, εξυπνάδες για τον Τσιόδρα και όλα τα σχετικά. Δεν ξέρω αν το έχετε καταλάβει, αλλά τους βρίζετε, γιατί δεν τους έχετε ξεπεράσει. Όταν (και εάν) τους ξεπεράσετε, δεν θα σας ενδιαφέρουν καν.

Υ.Γ.2 Ευτυχώς εμείς θα συζητάμε μέχρι τα Χριστούγεννα για ψήφους (που δεν έχουν τη σημασία που νομίζουμε). Έπεσε και ξύλο από την αστυνομία σε κάμποσες πόλεις, δωρεάν μαθήματα δημοκρατίας, ενώ στην Αριζόνα καμιά 300αριά τραμπούκοι προσπάθησαν να σταματήσουν την καταμέτρηση σε εκλογικό κέντρο. Και στη Νεβάδα ακόμα τρίβουν. Ο Trump φαίνεται ότι χάνει την προεδρία, αλλά θα χάσει όταν την παραδώσει.

(Φίλε Άρη, δίνε πόνο. Άρη, εδώ γίνεται ο κακός χαμός, άνθρωποι καταστρέφονται και οι “αριστεροί” ενοχλήθηκαν επειδή ο Μητσοτάκης αποκαλούσε τον Τσιόδρα “Σωτήρη”. Δεν τα μπορούν αυτά οι “αριστεροί”, γιατί εκεί στα βόρεια προάστια που μένουν είναι συνέχεια με το “σεις” και με το “σας”. Αριστερές Μαντάμ Σουσούδες. Μετά απορούν, γιατί ο Μητσοτάκης τους έχει πάρει τα σώβρακα. Μήπως επειδή οι “αριστεροί” είναι πιο δήθεν από τους δεξιούς; Άρη, γράφε εσύ γιατί εγώ έχω και μπάνια να κάνω εδώ στο νησί. Λέω μέσα στην καραντίνα να ξεκινήσω και μαθήματα συγχρονισμένης κολύμβησης. Γενικά, με Μητσοτάκη, όλα καλά μου πάνε. Κυριάκος και ξερό ψωμί. Να είσαι καλά, Άρη).


ΠΗΓΗ: pitsirikos.net