5 Οκτ 2020

Επανέρχεται ο Επαμεινώνδας Κατσούλας για το KΔΑΠ Ξυλοκάστρου


Επανερχόμαστε στην ενημέρωση που έγινε από τους Ενεργούς Δημότες και ΜΟΝΟ από αυτούς στις 12/8 για τη διακήρυξη με το προαποφασισμένο αποτέλεσμα.  
 Στο διάστημα αυτό προχώρησαν οι διαδικασίες με ένσταση από τον δεύτερο υποψήφιο που αποκλείστηκε, διενέργεια μειοδοτικού διαγωνισμού με έναν υποψήφιο και τέλος την απόσυρση της ένστασης.Και στις 16/9 στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΗΚΕΞΕ στο οποίο ο συνδυασμός του κ. Δημάρχου έχει απόλυτη πλειοψηφία, με την συναίνεση των εκπροσώπων των υπολοίπων συνδυασμών αποφασίστηκε η εγκατάσταση του ΚΔΑΠ στο κτίριο της κ. Αντιδημάρχου.                 Η εκπρόσωπος των Ενεργών Δημοτών κ. Λένα Κοφινά καταψήφισε και στην τοποθέτηση της ανέφερε τα εξής :«Α. Μετά από όσα σε αυτό το διάστημα ειπώθηκαν και γράφτηκαν, επιβεβαιώνεται η άποψη που είχαμε από την αρχή,  ότι η διαδικασία έγινε για να γίνει και να υπάρξει το συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Δηλαδή η όλη διαδικασία ξεκίνησε με προειλημμένη απόφαση και θα το αναλύσω.

 Αν θέλαμε σοβαρά να δούμε το θέμα στέγασης του ΚΔΑΠ προς όφελος των παιδιών και πολιτών του Δήμου. Θα έπρεπε να ξεκινήσουμε από τα ήδη υπάρχοντα κτίρια ιδιοκτησίας του Δήμου:

- Αποθήκες ΑΣΟ, ήδη  έχουν στεγαστεί το ΚΑΠΗ και ο  παιδικός σταθμός και προετοιμάζονται και άλλες χρήσεις

- Σιδηροδρομικός Σταθμός (μεγάλο κτίριο και περιβάλλον  χώρος) που έχει παραχωρηθεί για τις ανάγκες του Δήμου

- Κτίριο Κρινάκου-πιθανόν και άλλα

Να εκπονηθεί από μηχανικούς σχέδιο και οικονομοτεχνική μελέτη και χρονική διάρκεια αποκατάστασης για ένα από αυτά. (Στο διάστημα αυτό ή έμενε εκεί που ήταν, ή προσωρινή μετεγκατάσταση σε σχολείο όπως έγινε με τα  ΚΔΑΠ στο Δήμο Κορινθίων).

Το οικονομικό όφελος άμεσο και μακροπρόθεσμο. Όσο για την ακαταλληλότητα του κτιρίου του Κέντρου Νεότητας που επικαλείται ο Δήμαρχος, πως παραμένει η φιλαρμονική και άλλες δραστηριότητες εκεί;

Όμως σπεύσατε να γίνει η προκήρυξη και μάλιστα για 12ετη διάρκεια που αφήνει το Δήμο εφησυχασμένο και όχι ενεργό για τον παραπάνω σχεδιασμό.

  Και ερχόμαστε στην προκήρυξη για την οποία από όλους ειπώθηκε ότι έγινε για το συγκεκριμένο κτίριο.

Ο κ. Παπαδόπουλος στη συνεδρίαση στις 7/8 είπε ότι εισηγήθηκε την προκήρυξη όταν ΕΝΤΕΛΩΣ ΤΥΧΑΙΑ έμαθε ότι υπάρχει το κτίριο της κ. Μενούνου!

Η κ. Μενούνου είπε σε εμένα (όταν πήγε η επιτροπή καταλληλόλητας)  καθώς και στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι η πρώτη συζήτηση έγινε για το κτίριο της.

Ο δε κ. Δήμαρχος στη συνεδρίαση της μειοδοτικής επιτροπής είπε σε μένα προσωπικά ότι «όλοι το ήξεραν εκτός από εσάς» 

Προφανώς και η κ. Καζάνη γνώριζε  και απορώ πώς ο κ. Καραβάς  διαβεβαίωνε τον κ. Παπαλέκα για την δυνατότητα υποβολής σχεδίων και εκ των υστέρων πολεοδομικής άδειας αλλαγής χρήσης.

Συνεχίζω να θεωρώ ασυμβίβαστη πολιτικά και ηθικά τη σχέση κριτή και κρινόμενου πολύ περισσότερο όταν είναι αντιδήμαρχος και μέλος της ΔΗΚΕΞΕ με αρμοδιότητα σε θέματα κοινωνικής πολιτικής. Δηλαδή να είναι και ενοικιαστής του κτίσματος ο Δήμος στον οποίο ηγείται και που για το συγκεκριμένο οίκημα, έσπευσε όταν είχε την εσωτερική ενημέρωση να κάνει δέουσες μεταβιβάσεις.

Και πραγματικά στις  απαντήσεις  ότι θα έκανε ιδιωτικό ΚΔΑΠ , θα ήθελα να απαντήσω ότι σε περιόδους κρίσης και περικοπής δημοσιονομικών δαπανών όπως έγιναν και φέτος με την πανδημία είναι αστείο να λέμε κάτι τέτοιο. Προτιμήθηκε η σιγουριά του ενοικίου, όχι ευκαταφρόνητου από το ρίσκο του ελεύθερου επαγγέλματος.  Η συμμετοχή μας στο Δήμο και σε όλες τις διαδικασίες  έχει γνώμονα τη συμβολή μας στην επίλυση των προβλημάτων του Δήμου με συγκεκριμένες προτάσεις αλλά και  με κριτική και δημοσιοποίηση προβλημάτων που ενσκήπτουν. Στο ίδιο πλαίσιο κινηθήκαμε και σε αυτή τη διαδικασία με προτάσεις και συμμετοχή. 

Εσείς όμως προτιμήσατε διαδικασίες που να οδηγούν στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα χωρίς εκ των προτέρων μια ουσιαστική συζήτηση από τη ΔΗΚΕΞΕ για τα υπάρχοντα κτίρια και τα αυστηρά πλαίσια αυτού του διαγωνισμού. 

ΣΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ όπως καταλαβαίνετε ΔΕΝ ΣΥΝΑΙΝΟΥΜΕ. 

ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΩ και συνεχίζω να ζητάω να συζητηθεί στη ΔΗΚΕΞΕ από την αρχή και στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου το θέμα ποτέ δεν το φέρατε, παρά διαβάζοντας  μόνο την ένστασή μου. Όσο για τις αιτιάσεις  ότι η ΔΗΚΕΞΕ είναι ανεξάρτητη και είναι ξεχωριστή νομική οντότητα, έχει όμως άμεση οικονομική  σύνδεση με τον Δήμο και τα μέλη του από το δυναμικό του Δημοτικού Συμβουλίου. 

Κλείνοντας θα πω και κάτι που είχα πει στον Δήμαρχο την ημέρα του μειοδοτικού διαγωνισμού. Ο Δήμαρχος και η παράταξη που εκπροσωπεί όχι λόγω αποτελέσματος εκλογών αλλά νόμου Θεοδωρικάκου, απέκτησε πλειοψηφία σε όλα τα όργανα του Δήμου και στη ΔΗΚΕΞΕ. Αυτές οι απόλυτες αλλά πλαστές πλειοψηφίες πρέπει να σας κάνουν πιο προσεκτικούς και περισσότερο διατεθειμένους σε συνεννοήσεις και συγκλίσεις στις αποφάσεις.

Όσο για την ένσταση είναι ένα νομικό κείμενο στο οποίο υπάρχουν χαρακτηρισμοί με τους οποίους δεν συμφωνούμε. Υπάρχουν όμως και στοιχεία που έχουν βάση. Η απόσυρση όλης της ένστασης και όχι των χαρακτηρισμών της μας προβληματίζει.

Και τίθεται το ερώτημα ΠΟΣΟ ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΟΙ ΝΑ ΕΝΑΝΤΙΩΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ; »

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΔΑΠ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΠΟΤΕ ΣΤΟ Δ.Σ. 

Στη συνεδρίαση της 7/9/2020 ο Δήμαρχος πρότεινε να κάνει απλώς μία ενημέρωση προ ημερησίας διατάξεως. Όταν αντιπροτείναμε να γενικευτεί η συζήτηση και να ληφθεί απόφαση για επαναπροκήρυξη του μειοδοτικού διαγωνισμού απέσυρε την πρότασή του.

Σε παρέμβασή της η κ. Μενούνου δήλωσε ότι το κίνητρο της είναι η αγάπη της για τα παιδιά (και όχι τα 780€ μηνιαίως για 12 χρόνια). Δήλωσε επίσης ότι θα μπορούσε να ιδρύσει ιδιωτικό ΚΔΑΠ και να εισπράττει από ΕΣΠΑ 1200€ για κάθε παιδί αλλά δεν το έκανε για να μην ανταγωνιστεί το ΚΔΑΠ του Δήμου (επί πολλά έτη όμως ανταγωνιζόταν επαγγελματικά τον δημόσιο παιδικό σταθμό).

Απάντηση έλαβε από την Δημοτική Σύμβουλο κ. Patritsia Adamopoulou που της τόνισε ότι στην απόφασή της επικράτησε η σιγουριά του ενοικίου που θα καταβάλει ο Δήμος από το ρίσκο του ελεύθερου επαγγέλματος. 

Τέλος ο επικεφαλής των Ενεργών Δημοτών Επαμεινώνδας Κατσούλας διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει τίποτα το προσωπικό με την κ. Μενούνου με την οποία άλλωστε συνεργαζόμαστε και στο Ν.Π.Δ.Δ. "Ηλίας Κατσούλης" αλλά με το ηθικά ασυμβίβαστο που προκύπτει από τη θέση της Αντιδημάρχου την οποία κατέχει και με τη μεθόδευση της προκήρυξης του μειοδοτικού διαγωνισμού».