19 Οκτ 2020

Το έργο στα Φίχτυα ..και οι όψιμοι πατέρες - Της Τζένης Σουκαρά

 


Με αφορμή τα εγκαίνια του έργου στα Φίχτυα Αργολίδας από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη και τον Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, έκπληξη μου προκάλεσε η γραπτή δήλωση του αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας Γιάννη Μαλτέζου " περί πατρότητας των εργων".Μου έκανε εντύπωση πώς ένας σοβαρός άνθρωπος έκανε ένα τέτοιο ολίσθημα χρησιμοποιώντας μια φράση..

που θα έπρεπε να έχει μείνει πια πίσω, στον προηγούμενο αιώνα μαζί με το πελατειακό κράτος. Και αυτό όχι γιατί δεν πρέπει να αναφέρονται οι άνθρωποι που δημιούργησαν στον τόπο τους, κι εδώ που τα λέμε αυτή είναι η γοητεία της αυτοδιοίκησης, αλλά γιατί ποτέ δεν μπόρεσαν οι αυτοδιοικητικοί να αναγνωρίσουν την συνέχεια αυτού του θεσμού και επομένως εκείνους που προηγήθηκαν αυτών, των επόμενων.Δεν υπήρχε το σθένος!

Αυτά που διάβασα από τον κ. Μαλτέζο με έκαναν να αναρωτηθώ:

Μα είναι δυνατόν να μην έκανε κανείς τίποτα σε αυτό το έργο από τους προηγούμενους; Και πώς η νέα Περιφερειακή αρχή πρόλαβε και εγκαινίασε το έργο μέσα σε ένα χρόνο;

Επειδή είμαστε παλαιοί στο αυτοδιοικητικό ρεπορτάζ, γνωρίζουμε πως αυτό είναι αδύνατο. Θα πρέπει ο προηγούμενος να σου έχει αφήσει λίγα μέτρα ...τέλος.Όχι χιλιόμετρα!

Δεν είχε κανείς το σθένος να ψελίσει έστω κάτι σε αυτά τα εγκαίνια για τις προσπάθειες των προηγουμένων; Και αντί αυτού να παρατηρεί ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας:"Το έργο στα Φίχτια είναι ένα από τα πολλά προβλήματα που μας άφησε να διαχειριστούμε η επί μια δεκαετία τέως περιφερειακή αρχή και η επίλυση του φέρει την υπογραφή του Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος αναγνώρισε την επείγουσα ανάγκη να υλοποιηθεί σύντομα και ανέθεσε σε εμάς, στην Π.Ε. Αργολίδας, να «τρέξουμε» το έργο μέσα σε συγκεκριμένα πιεστικά χρονοδιαγράμματα, εντάσσοντας το παράλληλα μέσα στον γενικότερο σχεδιασμό του Αναβάλου για την περιοχή αυτή, για να μην αποτελεί μια προσωρινή και άτεχνη λύση και ξόδεμα του δημοσίου χρήματος."γράφει ο κ. Μαλτέζος.

Ποιος έκανε τις μελέτες; Ποιος ενέταξε; Ποιος δημοπράτησε; Κανείς; Είναι λυπηρό στ' αλήθεια να διαπιστώνεις την αγωνία, την αδυναμία  να αναγνωρίσεις τον αντίπαλο , να μπορέσεις συνεχίσεις, να ενώσεις. 

Οι Αργολιδείς γνωρίζουν τις προσπάθειες όλων...

Προσπάθειες που ξεκινούν από τον τέως Νομάρχη Βασίλη Σωτηρόπουλο, προσπάθειες που συνεχίστηκαν από τον πρωην Περιφερειάρχη Π. Τατούλη και τον πρώην αντιπεριφεειάρχη Τ. Χειβιδόπουλο, και που η τελευταία πράξη συνετελέσθη από την Περιφερειακή αρχή Νίκα 


Ευτυχώς οι Αργολιδεις ξέρουν 

Ξέρουν πως στην τελική το έργο είναι δικό τους. Αφού ο αποδέκτης του έργου είναι μόνο ο λαός.