8 Σεπ 2020

Neuralink


Γεια σου Πιτσιρίκο,
πριν από μερικές ημέρες, ο Έλον ο Μασκ, παρουσίασε τα πρώτα αποτελέσματα του Neuralink.
Το Neuralink είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα συσκευή, που ξεκίνησε πολλές συζητήσεις το 2016, όταν ο Έλον δημιούργησε την ομώνυμη εταιρεία που το κατασκευάζει και αφού κατάλαβε και ο υπόλοιπος επιστημονικός κόσμος ποιες θα είναι οι δυνατότητές της. 


To Neuralink είναι μια συσκευή που εμφυτεύεται στον εγκέφαλο και είναι ουσιαστικά ένας πανίσχυρος επεξεργαστής, που έχει την ικανότητα μέσω ηλεκτροδίων (που είναι τόσο μικρά που φαίνονται μόνο με μικροσκόπιο) να δειγματοληπτεί ηλεκτρικά σήματα από γκρουπ νευρώνων του εγκεφάλου.

Επίσης, έχει την δυνατότητα να προκαλεί και το ίδιο ηλεκτρικές συνάψεις στους νευρώνες μέσω των ηλεκτροδίων, με αποτέλεσμα να εξομοιώνει την λειτουργία του εγκεφάλου.

Φυσικά, όλα αυτά γίνονται με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ), η οποία εφαρμόζεται σε πάρα πολλά επίπεδα και με διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα, η ΤΝ χρησιμοποιείται για να φιλτράρει και να αποσπάσει την χρήσιμη πληροφορία από τα ηλεκτρικά σήματα του εγκεφάλου και να αφαιρέσει τον ηλεκτρικό θόρυβο.

Η τεχνολογία αυτή, είναι τόσο εξελιγμένη, που χρειάστηκε να σχεδιάσουν ένα τσιπάκι (ASIC) από την αρχή, γιατί δεν υπήρχε κάτι το οποίο θα μπορούσε να χειριστεί τόσο μικρά ηλεκτρικά σήματα, καθώς τα ηλεκτρικά σήματα του εγκεφάλου είναι της τάξης του ένα εκατομμυριοστού του ενός Βολτ.

Για σύγκριση, μια απλή μπαταρία ΑΑA που βάζουμε στο τηλεκοντρόλ, είναι 1.5 Βολτ, οπότε σκεφτείτε ότι διαιρούμε αυτό 1 εκατομύριο φορές ή και περισσότερο.

Επίσης, άλλη μία τεχνολογική καινοτομία είναι ότι η κατανάλωση του τσιπ είναι απίστευτα μικρή, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι δειγματοληπτεί χιλιάδες ηλεκτρόδια, και μάλιστα αρκετές χιλιάδες φορές το δευτερόλεπτο.

Η συσκευή αυτή υποστηρίζει επίσης Bluetooth και μάλιστα θα συνδέεται με το κινητό μας.

Τέλος, φορτίζει ασύρματα, όπως τα νέα κινητά που κυκλοφορούν.

Προσπάθησα να απλοποιήσω όσο γινόταν τις τεχνικές λεπτομέρειες, αλλά η πραγματικότητα είναι, πως η συσκευή αυτή είναι ένα μικρό τεχνολογικό θαύμα, οι λεπτομέρειες του οποίου είναι μάλλον βαρετές για τους υπόλοιπους.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, για να μπουν στον εγκέφαλο μερικές χιλιάδες ηλεκτρόδια με διάμετρο δέκα φορές μικρότερη μιας τρίχας, χρειάζεται κάτι περισσότερο από ένα σταθερό χέρι ενός χειρουργού.

Επομένως, την συσκευή την τοποθετεί ένα ρομπότ, το οποίο και αυτό βασίζεται στην ΤΝ, ώστε να αποφεύγει τον τραυματισμό του εγκεφάλου και των αιμοφόρων αγγείων.

Στην παρουσίαση που έγινε πριν από μερικές μέρες, ο Έλον ο Μασκ παρουσίασε (όπως αστειεύτηκε κιόλας) τα τρία γουρουνάκια.

Αυτά είναι τρία πειραματόζωα, εκ των οποίων το πρώτο είναι ατσιπάριστο, το δεύτερο τσιπαρισμένο και το τρίτο ήταν τσιπαρισμένο που του αφαιρέθηκε το τσιπ. Κάτι σαν το Playstation ένα πράγμα.

Μάλιστα ο φίλτατος ο Έλον ο Μασκ, που είχε πολύ αστεία διάθεση κατά την διάρκεια της παρουσίασης, δήλωσε ότι τα γουρούνια δεν ενοχλούνται από την συσκευή, γιατί το μόνο που θέλουν τα γουρούνια για να είναι ευτυχισμένα, είναι να τρώνε.

Για κάποιο λόγο, όπως το είπε, ήταν σαν να ευνόησε τους ανθρώπους, οπότε μου ακούστηκε σαν να εξομοιώθηκε ο άνθρωπος με το γουρούνι… Θα μπορούσε, στην Ελλάδα ξέρουμε τέτοια παραδείγματα.

Αν θέλει να δει κάποιος την παρουσίαση, είναι αυτή:




Μετά από την μεγάλη τεχνική εισαγωγή, πάμε στην ταμπακιέρα, και αυτή δεν είναι άλλη από τις αντιδράσεις για την χρήση της τεχνολογίας αυτής και τα ηθικά διλήμματα που προκύπτουν.

Τι γίνεται λοιπόν με την ταμπακιέρα; Εδώ λοιπόν, όπως και το κάθε πράγμα, υπάρχουν πολύ θετικά πράγματα τα οποία θα φέρει αυτή η τεχνολογία, αλλά παράλληλα υπάρχουν και πολύ ανησυχητικά.

Επειδή είμαστε θετικοί άνθρωποι, ας δούμε πρώτα τα θετικά.

Η συσκευή αυτή θα μπορέσει πραγματικά να βοηθήσει ανθρώπους με πολλές αναπηρίες, που οφείλονται σε δυσλειτουργία νευρώνων του εγκεφάλου ή της σπονδυλικής στήλης. Άνθρωποι που δεν βλέπουν, που δεν μπορούν να κινηθούν ή να περπατήσουν ή έχουν δεκάδες άλλα προβλήματα κινητικότητας, θα μπορούν να θεραπευτούν.

Επίσης, άνθρωποι με επιληψία (με κρίσεις) ή που υποφέρουν από μακροχρόνιους πόνους, αϋπνία, άγχος, εθισμό κ.λ.π., πάλι θα μπορούν να θεραπευτούν.

Επίσης, μια άλλη υποσχόμενη λειτουργία του Neuralink είναι ότι θα μπορεί να ενισχύει και να επαυξάνει κάποιες ανθρώπινες λειτουργίες και δυνατότητες. Και εκεί είναι ένα και από τα ηθικά διλήμματα που μπαίνουν.

Όπως καταλαβαίνει κάποιος, βάζοντας αυτό το τσιπ, θα μπορείς να αγοράζεις και λειτουργίες, τις οποίες θα τις πληρώνεις με τον χρόνο που τις χρησιμοποιείς. Δηλαδή, θα μπορεί κάποιος να εγκαθιστά από το κινητό του την λειτουργία επαυξημένης μνήμης ή όρασης και να την χρησιμοποιεί.

Επίσης, θα μπορείς να αγοράζεις ύπνο. Θα βάζεις στο κινητό σου πόση ώρα θες να κοιμηθείς, θα πατάς το κουμπί και θα σε βάζει για ύπνο.

Εδώ νομίζω καταλαβαίνει κανείς, τι θα γίνει, αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο λογισμικό, ε;

Μπορεί να μην ξυπνήσεις ή μπορεί να οδηγείς και να σε βάλει για ύπνο και άλλα πολλά.

Τέλος πάντων, υπάρχει πολύ δρόμος μέχρι να φτάσουμε στο ακριβή τρόπο λειτουργίας και γι’ αυτό ο Έλον ο Μασκ ζήτησε ανοιχτά την συνδρομή μας (ως μηχανικοί), να συμβάλουμε στην πρόοδο και την καλυτέρευση του Neuralink.

Όταν λέω εμάς, εννοώ όλων μας. Η πρόσκληση είναι ανοιχτή σε όλους και έγινε ζωντανά στην παρουσίαση. Οπότε, όποιος δηλώσει συμμετοχή και πληροί τις προϋποθέσεις, θα μπορεί να προγραμματίζει λειτουργίες.

Το όλο πράγμα είναι σαν να βγαίνει από ταινία επιστημονικής φαντασίας και πραγματικά μου είναι δύσκολο να εξηγήσω με τρόπο μη τεχνικό, τις επεκτάσεις και τις συνέπειες που θα έχει αυτό.

Μπορώ όμως, Πιτσιρίκο, να σου εξηγήσω τι σημαίνει αυτό για τον πλούσιο που θα έχει να το πληρώσει και τον φτωχό που θα παραμείνει καθηλωμένος στο καροτσάκι ή το κρεβάτι ακίνητος για την υπόλοιπη του ζωή.
Δηλαδή, ο πλούσιος θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες αυτές και να διαλέζει upgrades από την εφαρμογή του κινητού του και ο φτωχός δεν θα έχει καν κινητό.

Επίσης, μπορώ να σου εξηγήσω, τι σημαίνει το Neuralink για έναν σύγχρονο στρατό που έχει πρόσβαση σε αυτό. Δεν θα νιώθουν κανένα άγχος στην μάχη, θα έχουν πλήρη διαύγεια και συγκέντρωση, ενώ δίπλα τους πέφτουν κορμιά, θα είναι πιο γρήγοροι, θα προβλέπουν με την βοήθεια της ΤΝ τι θα γίνει τα επόμενα κλάσματα του δευτερολέπτου και θα αντιδρούν.

Επίσης, θα τους κόβεται το πόδι ή το χέρι από ένα βλήμα ή θα τραυματίζονται και δεν θα νιώθουν κανένα πόνο, κανένα φόβο και καμία απόγνωση. Θα επικοινωνούν μεταξύ τους με την σκέψη και θα ακούν τις εντολές κατευθείαν μέσα στο κεφάλι τους και όχι από τα αυτιά τους.

Εδώ είμαι σίγουρος ότι κάποιοι γελάνε και όλα αυτά τους φαίνονται επιστημονική φαντασία.

Αλλά δεν θα γελάνε σε λίγα χρόνια. Μάλιστα ο Έλον ο Μασκ, είπε αστειευόμενος (και βασικά υποσχέθηκε), ότι θα ακούμε μουσική χωρίς ακουστικά.

Αν ρωτήσεις έναν ανάπηρο ή κάποιον που έχει αυτά τα προβλήματα, αν θέλει ένα τσιπ στο κεφάλι του που θα του λύσει το πρόβλημα, τότε θα σου πει το θέλει χθες. Και δεν θα τον νοιάξει καμία άλλη ηθική αξία, είτε επιστημονική είτε ταξική.

Τουλάχιστον, αν εγώ ήμουν ανάπηρος και μου έλεγαν να μου το βάλουν στο κεφάλι και θα ξαναπερπατήσω και μου έκανε κάποιος δίδαγμα περί ηθικών αξιών, θα έβαζα το τσιπ και μετά τον άφηνα ανάπηρο, για να αναλογιστεί μετά μόνος του τις ηθικές του αξίες και να δει, πόσο πολύ τις πιστεύει τελικά.

Λίγο σκληρό το τελευταίο, αλλά βοηθάει να σκεφτούμε και την άλλη πλευρά.

Όπως καταλαβαίνει κάποιος, έρχονται “ωραίες” εποχές.

Είχα πει σε ένα podcast, Πιτσιρίκο, ότι ήδη έχει γεννηθεί ο άνθρωπος που θα ζήσει 150 χρόνια.

Δεν είναι καθόλου απίθανο αυτό το σενάριο. Αυτό όμως που δεν ξέρω, είναι αν θα θέλει κανείς να ζει τόσο πολύ, αν τα πράγματα εξελιχθούν με άσχημο τρόπο και δυστυχώς ο άνθρωπος έχει την τάση να διαλέγει σχεδόν πάντα τον ασχημότερο τρόπο από όλους τους διαθέσιμους.

Φιλιά πολλά από το Βερολίνο.

Δ.

(Αγαπητέ φίλε, μου αρέσει πολύ αυτό το “ο Έλον ο Μασκ” γιατί είναι πολύ συριζέικο. Οι αριστερούληδες δεν λένε “ο Αλέξης Τσίπρας, λένε “ο Αλέξης ο Τσίπρας”. Το λένε για τους “συντρόφους” μόνο, όχι για όλους. Ωραία φάση αυτό το Neuralink. Ειδικά, αν δίνει εντολή και στις τρίχες να μην πέφτουν, θα λυθεί και το πρόβλημα της φαλάκρας. Πάντως, ο Έλον ο Μασκ έβαλε μαλλιά, γιατί του πέσανε. Συνεχίστε να μας γράφετε ωραία και ενδιαφέροντα πράγματα και να κάνετε ωραία podcast. Τελικά, η ανεργία στην Γερμανία -που πληρώνεστε σαν να δουλεύετε- σας έχει κάνει καλό. Να είστε καλά).


ΠΗΓΗ: pitsirikos.net