9 Σεπ 2020

Μηταράκης: Πλοίο, δύο αρματαγωγά και σκηνές για τη φιλοξενία των προσφύγων στη Μόρια


Πλοίο και δύο αρματαγωγά θα φιλοξενήσουν προσωρινά τους πρόσφυγες που έμειναν άστεγοι μετά τη μεγάλη πυρκαγιά στο ΚΥΤ της Μόριας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε κοινή...


συνέντευξη τύπου που έδωσε για την κατάσταση στη Μόρια, μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Χίλιοι ευάλωτοι αιτούντες άσυλο που διέμεναν στο ΚΥΤ της Μόριας θα φιλοξενηθούν σε πλοίο της Blue Star Ferries που αναμένεται να καταπλεύσει σήμερα στο λιμάνι της Μυτιλήνης και σε δύο αρματαγωγά του πολεμικού ναυτικού που θα μεταβούν αύριο στο νησί, όπως ανακοινώθηκε στη συνέντευξη Τύπου των υπουργών Μετανάστευσης και Εσωτερικών και του προέδρου του ΕΟΔΥ πριν από λίγο στη Λέσβο.

Οι υπόλοιποι από τους περίπου 3.500 αιτούντες άσυλο που έμειναν χωρίς στέγη θα φιλοξενηθούν, όπως ανακοινώθηκε, σε σκηνές που στάλθηκαν από άλλα μέρη της χώρας και οι οποίες θα τοποθετηθούν σε χώρους του ΚΥΤ που δεν επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά και σε τρίτους χώρους που θα υποδειχθούν από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Μηταράκης είπε πως έχουν εντοπιστεί οι 8 από τους 35 θετικούς στον κορονοϊό καθώς και κάποιες επαφές τους.

«Βασικός στόχος είναι η πλήρης υγειονομική προστασία ολόκληρου του νησιού, τόσο των κατοίκων όσο και όσων φιλοξενούνται στον καταυλισμό. Έχοντας κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε την πλήρη στήριξη των κατοίκων», συνέχισε.


«Ακόμα διερευνώνται οι πραγματικές συνθήκες των γεγονότων, είναι δεδομένο ότι ξεκίνησε από αιτούντες άσυλο», σημείωσε. «Χρειάζεται ρεαλισμός από όλους για την προστασία των κατοίκων», πρόσθεσε.

Παράλληλα ο κ. Μηταράκης επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης για δημιουργία κλειστής ελεγχόμενης δομής για τους αιτούντες άσυλο.

Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Αρκουμανέας, είπε ότι μεγάλο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ ήδη κάνει τεστ στα ασυνόδευτα ανήλικα, που θα βρίσκονται σε υγειονομικό περιορισμό μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα, ενώ ο ΠΟΥ θα ενισχύσει με γιατρούς και νοσηλευτές τις υγειονομικές εγκαταστάσεις στο νησί.