9 Σεπ 2020

Περιφερειακός δρόμος και Ζαχολίτικος ποταμός: Οι 2 Κορίνθιοι υφυπουργοί πρέπει να βοηθήσουν τον μεγάλο διπλό στόχο του Δερβενίου


Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης  της 7ης Σεπτεμβρίου συζητήθηκε μετά από πολύ εύστοχο προ ημερήσιας διάταξης αίτημα των Ενεργών Δημοτών το θέμα της μελέτης γέφυρας στο Ζαχολίτικο ποταμό εξυπηρέτησης ενός γενικότερου σχεδιασμού του περιφερειακού δρόμου Δερβενίου. Έργο μεγάλης σπουδαιότητας για το Δερβένι, την αναγκαιότητα του οποίου είχαν τονίσει όλες οι δημοτικές παρατάξεις προεκλογικά και στο χθεσινό...


συμβούλιο συμφώνησαν άπαντες ότι οφείλουμε όλοι μαζί να το υλοποιήσουμε.
Αυτό που θελήσαμε ως συνδυασμός, λέει ο κ. Καραβάς, να τονίσουμε κατά τη συζήτηση και παρερμηνεύτηκε ήταν ότι το έργο αυτό βρίσκεται στο σημείο μηδέν, παρόλες τις μεγάλες πράγματι προσπάθειες τόσο της προηγούμενης δημοτικής αρχής όσο και της νυν.
Το τμήμα από το δημαρχείο μέχρι τον Ζαχολίτικο ποταμό δεν έχει ενταχθεί ακόμα σε καμία εργολαβία (αναμένοντας συμπληρωματική σύμβαση του έργου μέχρι το δημαρχείο που βρίσκεται σε εξέλιξη), ενώ και το τμήμα της πρώην γραμμής μετά την προτεινόμενη γέφυρα έως και την περιοχή της Ροδιάς Δερβενίου ανήκει πλέον στην Περιφέρεια χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί αν θα γίνει αυτοκινητόδρομος όπως επιθυμούμε. Ζητήματα που πρέπει να δρομολογηθούν οι λύσεις άμεσα για να μπορέσουμε να φτάσουμε στην εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών. Μια γέφυρα δεν μπορεί να μην ενώνει δρόμους, ενώ απαιτεί και πρόσθετες μελέτες (περιβαλλοντικών επιπτώσεων, κυκλοφοριακή). Οι έως τώρα υποσχέσεις ετών και κάποιες προμελέτες που αναφέρθηκαν στο συμβούλιο είναι κενές περιεχομένου και δεν συνέβαλλαν καθόλου ως τώρα στην υλοποίηση του σπουδαίου αυτού έργου για την περιοχή.

Η συγκυρία των δυο Κορίνθιων υφυπουργών, αλλά και στελεχών υπουργείων με καταγωγή από την περιοχή, είναι ευνοική και μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι, μαζί με την επέκταση του βιολογικού, θα επιτύχουμε και την ολοκλήρωση του περιφερειακού δρόμου Δερβενίου, σημαντικό τμήμα του οποίου αποτελεί η γέφυρα του Ζαχολίτικου ποταμού. Όλοι μαζί μπορούμε να απαιτήσουμε και να επιτύχουμε το μεγάλο για το Δερβένι και την ευρύτερη περιοχή διπλό στόχο μας που θα αλλάξει την εικόνα του.
Οφείλουμε όμως να ενημερώσουμε τους συνδημότες μας ότι ξεκινάμε από το μηδέν, χωρίς καμία δέσμευση, πόσο μάλλον ένταξη σε χρηματοδοτικό εργαλείο, ποσού από οποιονδήποτε κρατικό φορέα για μελέτες και έργα σχετικά, χωρίς τίποτα που να ενώνει το δημαρχείο με τον Ζαχολίτικο ποταμό και εν συνεχεία με την παλαιά εθνική οδό ακόμα. Κατάσταση για την οποία η δημοτική αρχή Τσιώτου, πέρα από μικροπολιτικές τακτικές, δε φέρει ευθύνη, αλλά η κεντρική κυβέρνηση και η περιφέρεια, οι οποίες πρέπει να αντιληφθούν την σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα υπάρξης περιφερειακού δρόμου στο Δερβένι.