Την «εσωτεριική κινητικότητα» και τη «χαλάρωση των κανόνων προστασίας» ενοχοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την αύξηση των κρουσμάτων και όχι το άνοιγμα του τουρισμού, κατά την ομιλία του στη Βουλή...
για την πανδημία.
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το άνοιγμα του τουρισμού έγινε «σταδιακά, μεθοδικά και όταν ήμασταν έτοιμοι με ένα μηχανισμό ελέγχου και ιχνηλάτησης των εισερχόμενων ροών».
«Το άνοιγμα τουρισμού έγινε με διαρκή μελέτη του επιδημιολογικού φορτίου κάθε χώρας προέλευσης και δειγματοληψία σε όλες πύλες εισόδου» είπε. «Σκοπός μας ήταν να σώσουμε ό,τι μπορούμε από μια τουριστική χρονιά που πολλοί θεωρούσαν τελείως χαμένη. Και αυτός παραμένει και σήμερα ο στόχος μας. Προσδοκούμε να καταλήξουμε στον Οκτώβριο χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις. Υπολογίζεται ότι θα έχουμε 4 εκατομμύρια επισκέπτες που μεταφράζεται σε 4 μονάδες του ΑΕΠ. Κανείς δεν είχε το δικαίωμα να στερήσει αυτά τα χρήματα από τα δημόσια ταμεία. Κανείς δεν είχε αυταπάτες. Η κεφαλαιοποίηση του επαγγελματισμού που δείξαμε ειδικά στη διαχείριση των τουριστικών ρευμάτων είναι πολύ σημαντική» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Τελικά 15 δισ. και όχι 24 δισ.
Μιλώντας γενικότερα για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία, ο Κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «η Ελλάδα έχει χαμηλότερη ύφεση σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης» και συγκεκριμένα - όπως είπε - «στην περιοχή του 7% σε επίπεδο εξαμήνου, έναντι 9% στην Ευρωζώνη», ενώ σημείωσε πως «η χώρα μας σήμερα δανείζεται με τα χαμηλότερα επιτόκια στην ιστορία της».
Τόνισε επίσης, ότι «η ύφεση που γέννησε η πανδημία είναι μεγαλύτερη από τη δεκαετία του ‘30. Είναι νωρίς να εκτιμηθεί το μέγεθος της ζημιάς. Ο στόχος μας είναι οι μικρότερες δυνατές απώλειες, ειδικά στην απασχόληση, ειδικά στα παραγωγικά θεμέλια της οικονομίας και εκεί επικεντρώνονται όλα τα μέτρα που έχουμε πάρει και ξεπερνούν τα 15,2 δις ευρώ».
Να σημειωθεί ότι το ποσό που ανέφερε ο πρωθυπουργός προκαλεί αίσθηση, δεδομένου ότι από τον περασμένο Μάιο και μέχρι πρόσφατα, ο ίδιος ανέβαζε το συνολικό ποσό για τα μέτρα στήριξης της εργασίας, μείωσης των φόρων και τόνωση της επιχειρηματικότητας στα 24 δισ. ευρώ.
«Επιθυμητά αλλά ανέφιντα τα ολιγομελή τμήματα»
Σε ό,τι αφορά στο μείζον ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων, ο Κ. Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών αποφάσεων σημειώνοντας: «Όλοι οι ειδικοί τάσσονται υπέρ της επιστροφής στα θρανία, ειδικά εκεί που τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν όπως στην περίπτωση της Ελλάδας. Θέλω να θυμίσω ότι όταν πήραμε την απόφαση να ανοίξουμε τα σχολεία τον Μάιο, η αντιπολίτευση ήταν απέναντι, χωρίς να προτείνει κάτι συγκεκριμένο. Εμείς επιμείναμε σε αυτή μας τη προσέγγιση, ανοίξαμε τα σχολεία, με άλλους κανόνες τότε και άλλους κανόνες τώρα. Θέλω να θυμίσω ότι τον Μάιο η γενικότερη χρήση της μάσκας δεν φαινόταν ως επιβεβλημένο μέτρο, τώρα είναι. Κι όμως δικαιωθήκαμε απόλυτα διότι δεν είχαμε ουσιαστικά κρούσματα στα σχολεία και τώρα τα σχολεία θα ξανανοίξουν την ερχόμενη Δευτέρα, με το σχολικό κουδούνι να χτυπά στο ρυθμό των νέων υποδείξεων».
Αναφερόμενος στο αίτημα για ολιγομελή τμήματα, τόνισε: «Θα ήταν επιθυμητά τα ολιγομελή τμήματα, δεν υπάρχει αμφιβολία, το ερώτημα είναι αν είναι εφικτά. Αυτό θα απαιτούσε αίθουσες που σήμερα πολύ απλά δεν υπάρχουν. Και η λύση της διπλής βάρδιας, που εξετάσαμε, έχει πολύ σημαντικά μειονεκτήματα. Αναστάτωνε την οικογένεια, υποχρέωνε τον έναν γονιό να μείνει υποχρεωτικά στο σπίτι».
«Μειοψηφίες ανορθολογισμού»
Κατά τα άλλα, ο πρωθυπουργός κάλεσε «να μην επιτρέψουμε στους εαυτούς μας αυτή τη συζήτηση για μια τόσο σοβαρή υπόθεση να τη μετατρέψουμε σε μια άγονη κομματική διαμάχη. Να μην εγκλωβιστούμε σε διαξιφισμούς που μπορεί να θολώσουν τη συνολική εικόνα και να μας απομακρύνουν όλους από αυτό που θεωρώ ότι πρέπει να είναι ο κοινός μας στόχος. Δηλαδή από τη μία η προστασία της υγείας, της ζωής των Ελλήνων πολιτών και από την άλλη η διαχείριση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας».
Αναφέρθηκε και στις φωνές κατά των μέτρων προστασίας σημειώνοντας «ότι πάρα το ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών συντάσσεται με τις επιταγές των ειδικών, υπάρχουν μικρές μειοψηφίες ανορθολογισμού που συχνά αγγίζει τα όρια της παράνοιας» και προσέθεσε: «Έχουμε υποχρέωση απέναντι σε αυτές τις εστίες ανορθολογισμού να σταθούμε όλοι με υπευθυνότητα και αν μη τι άλλο να στηρίξουμε και να υποστηρίξουμε βασικές πολιτικές επιλογές που μας επιτάσσουν οι ειδικοί. Όπως για παράδειγμα η υποχρεωτική χρήση της μάσκας που στο παρόν στάδιο της πανδημίας είναι το πιο σίγουρο μέσο για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, τους αγαπημένους μας χωρίς να υποστούμε τις αρνητικές συνέπειες από ένα περαιτέρω περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας».
«Πετύχαμε να μην έχουμε εκατόμβες»
Για το «πόσο επιτυχημένη υπήρξε η διαχείριση της πανδημίας» σημείωσε: «Η απάντηση αποτιμάται από ένα και μόνο μέτρο την πραγματική προστασία των πολιτών. Τα κρούσματα, τον αριθμό των ζωών που δυστυχώς χάθηκαν και από την διασπορά του ιού στην επικράτεια. Η Ελλάδα έξι μήνες μετά την εκδήλωση της νόσου μετρά 286 θανάτους με μέση ηλικία τα 78 χρόνια. Όσους δηλαδή θρηνούσαν καθημερινά σε ένα εξάωρο χώρες που χτυπήθηκαν πολύ σκληρότερα στην πρώτη φάση της πανδημίας. Έχουμε 11.542 κρούσματα, είμαστε στην 111 θέση σε θανάτους ανά ένα εκατομμύριο πολίτες. Τέσσερεις φορές κάτω από το μέσο όρο απωλειών στον κόσμο. Έχουμε καταφέρει με την βοήθεια όλων να αποφύγουμε τις εκατόμβες που στοιχειώνουν άλλα κράτη. Βάλαμε ισχυρά φρένα στα φαινόμενα ανεξέλεγκτης διάδοσης του ιού» είπε.
«Η αλήθεια είναι -το είχαμε πει επανειλημμένως- ότι περιμέναμε μία λελογισμένη αύξηση κρουσμάτων από τη στιγμή που η οικονομία μας θα ξανάνοιγε. Όχι μόνο στον τουρισμό αλλά σε οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα. Το είχα πει πολλές φορές, το προεξοφλούσαν όλοι ότι θα συνέβαινε σε όλες τις χώρες του κόσμου» σημείωσε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε:
«Προφανώς και δεν μπορούσαμε να παραμείνουμε σε αιώνιο lockdown και προφανώς και το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας θα επέτρεπε τη μεγαλύτερη διάδοση του ιού. Η πρόκληση ήταν και παραμένει αυτά τα κρούσματα να εντοπισθούν και να ελεγχθούν. Και αυτό γίνεται και το αποδεικνύουν όλα τα στοιχεία. Η Ελλάδα και τα κατάφερε στο πρώτο κύμα και εξακολουθεί να τα καταφέρνει και τώρα».
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι ένα δίδαγμα του καλοκαιριού ήταν ότι υπήρξε χαλάρωση. «Πιεσμένοι από τους περιορισμούς μειώσαμε όλοι μας την επιφυλακή. Ίσως θεωρήσαμε ότι ως κοινωνία με αυτό τον τρόπο θα αποτρέπαμε τον ιό από το να επανεμφανιστεί. Συνέβη σε όλες τις χώρες. Το άγχος μας ήταν πώς δεν θα γίνουμε θύματα της επιτυχίας μας. Πώς θα εξηγήσουμε δηλαδή στην κοινωνία ότι τα πήγαμε πολύ καλά στο πρώτο στάδιο, αλλά ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί. Γνωρίζαμε ότι ο ιός κυκλοφορούσε και γνωρίζαμε ότι έπρεπε να προσέχουμε όταν θα ξανανοίγαμε την οικονομική δραστηριότητα» είπε.
Σημείωσε ότι όταν εντοπίστηκε αύξηση κρουσμάτων, η οποία προβλημάτισε, έγιναν οι κατάλληλες ενέργειες: «Τροποποιήθηκαν ωράρια, μπήκαν έλεγχοι στους χώρους διασκέδασης, έγινε υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, έγιναν παρεμβάσεις» είπε και προσέθεσε: «Μπορώ να σας πω ότι όπου γίνονται τέτοιες τοπικές παρεμβάσεις -για τις οποίες μας ασκήθηκε κριτική- είδαμε ότι τα κρούσματα περιορίστηκαν σημαντικά. Μας δίνει αυτό τη δυνατότητα, όταν περιορίζεται η τοπική εξάπλωση της επιδημίας, να χαλαρώνουμε τα μέτρα».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Πάρου λέγοντας «έγινε φασαρία με το ζήτημα της Πάρου, ίσως γιατί ο κ. Ραγκούσης ως πρώην δήμαρχος θεώρησε ότι έχει ιδιαίτερη άποψη για το τι γίνεται. Καλά κάναμε και πήραμε μέτρα, γιατί πλέον έχουν περιοριστεί τα κρούσματα και αν συνεχιστεί έτσι θα είμαστε έτοιμοι την Παρασκευή να χαλαρώσουμε τα μέτρα και να επανέλθει η Πάρος σε ένα καθεστώς κανονικότητας».
Η κανονική ζωή όπως τη θυμόμαστε δεν θα επανέλθει
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η επανέναρξη σχεδόν όλων δραστηριοτήτων δεν συνιστά επιστροφή στην κανονικότητα. «Από το μένουμε σπίτι περάσαμε στο μένουμε ασφαλείς» είπε και συμπλήρωσε: «Δεν χωρούν παρερμηνείες. Χώρεσαν όμως παρεξηγήσεις, κακόπιστες από όσους πήγαν να εκμεταλλευτούν μια αναμενόμενη αύξηση κρουσμάτων και να την κάνουν αντιπολιτευτικό επιχείρημα. Αλλά και από κάποιες καλόπιστες κριτικές από κάποιους που θεωρούσαν ότι θα επανέλθουμε σε μια κανονικότητα όπως αυτή πριν τον κορονοϊό».
«Θέλω να το ξαναπώ, όσο δυσάρεστο και αν ακούγεται: Η κανονική ζωή όπως τη θυμόμαστε δεν θα επανέλθει ούτε γρήγορα ούτε αυτόματα» σημείωσε πρωθυπουργός.
«Όλοι πρέπει να προσέχουμε, κυρίως στις καθημερινές μας συμπεριφορές. Αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες. Δεν είναι ευχάριστο, ιδίως σε εργαζόμενους σε δύσκολες συνθήκες, να φοράς συνέχεια μάσκα, όμως είναι απολύτως απαραίτητο. Μπορεί να ασκηθεί κάποια κριτική για την μάσκα όταν πριν από 5-6 μήνες δεν επιμέναμε τόσο. Όλοι μας μάθαμε πολλά περισσότερα για τον ιό. Και εκεί που η μάσκα δεν θεωρείτο απαραίτητη, τώρα είναι το κύριο όπλο το οποίο έχουμε στη διάθεση μας για να αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό αλλά και άλλες εποχικές ασθένειες. Τα μέτρα προστασίας που λαμβάνουμε θα μας διευκολύνουν ώστε και η επιδημία γρίπης να είναι πιο ήπια» είπε.
Ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την έξαρση της πανδημίας στη χώρα, δήλωσε πως δεν θα πρέπει να γίνεται σύγκριση της προηγούμενης φάσης της επιδημίας με τη σημερινή, καθώς όπως είπε τους προηγούμενους μήνες κάναμε λιγότερα τεστ και για αυτό παρουσιάζαμε λιγότερα κρούσματα.
Σήμερα, σημείωσε, κάνουμε περισσότερα τεστ και για αυτό καταγράφονται περισσότερα κρούσματα. Άρα, πρόσθεσε, δεν πρέπει να γίνεται σύγκριση του Σεπτέμβρη με τον Μάιο. Παραδέχτηκε δε πως τα κρούσματα στο παρελθόν ασφαλώς και ήταν περισσότερα
Ωστόσο η εν λόγω παραδοχή, ανατρέπει τη θετική εικόνα, που παρουσίαζε η ελληνική κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα , καθώς το κυβερνητικό αφήγμα του «πάμε καλύτερα από άλλες χώρες» βασιζόταν κυρίως στη σύγκριση δεδομένων με χώρες που πραγματοποιούσαν πολλές χιλιάδες περισσότερα τεστ.
Μάλιστα ενισχύοντας αυτή τη στρεβλή εικόνα, σε σχετικές ερωτήσεις, τα κυβερνητικά στελέχη αλλά και ο Σωτήρης Τσιόδρας υποστήριζαν πως δεν χρειάζεται να γίνονται περισσότερα τεστ και πως παρότι αυτά ήταν πολύ λίγα, υπήρχε σωστή καταγραφή και ορθή επιδημιολογική εικόνα.