14 Σεπ 2020

Δόγμα του σοκ στα εργασιακά


Μαρίνα Αλεξανδρή

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το είπε όσο πιο καθαρά γινόταν  στην συνέντευξη Τύπου της Θεσσαλονίκης. «Θα σημάνουν τα τύμπανα του πολέμου», είπε αναφερόμενος στο σχέδιο πλήρους απορρύθμισης της αγοράς εργασίας που προωθεί η...


κυβέρνηση και… υποσχέθηκε κατάργηση «παρωχημένων ρυθμίσεων του περασμένου αιώνα».  

Με βάση τις νομοπαρασκευαστικές ασκήσεις, που ήδη γίνονται στο υπουργείο Εργασίας, η (πρώτη) «παρωχημένη ρύθμιση» που θα καταργηθεί, θα είναι ο εργατικός νόμος του 1982. Είναι ο εμβληματικός νόμος της πρώτης κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου, ο 1264/82 που έφερε τον τίτλο «Για τον εκδημοκρατισμό του συνδικαλιστικού κινήματος και την κατοχύρωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών των εργαζομένων» και που καμία κυβέρνηση έκτοτε, ακόμη κι εκείνη του Αντώνη Σαμαρά, δεν επιχείρησε να τον αγγίξει. Είναι ο ίδιος νόμος, που, για πρώτη φορά, έθεσε σε προστασία το δικαίωμα στην απεργία, κατήργησε το lock out (την ανταπεργία των εργοδοτών) και έβαλε ισχυρότατες δικλείδες ασφαλείας στις απολύσεις για συνδικαλισμό.

Με βάση επίσης απολύτως έγκυρες πληροφορίες του tvxs.gr, ο… νέος αιώνας που οραματίζεται στα εργασιακά ο πρωθυπουργός, θα είναι ο αιώνας, που θεσμοθετεί την απλήρωτη εργασία ικανοποιώντας μία ακόμη από τις πάγιες απαιτήσεις του ΣΕΒ. Το νομοσχέδιο, το οποίο τελεί υπό επεξεργασία και αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέσα στον Οκτώβριο, θα κάνει κυρίαρχο μοντέλο στον ιδιωτικό τομέα την «ευελιξία» στην αγορά εργασίας, που προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μειώνοντας κατ’ αρχάς ριζικά τις αμοιβές των υπερωριών.

Η βάση της εργασιακής σχέσης θα είναι πλέον το ελαστικό ωράριο με βάση ατομική συμφωνία εργοδότη - εργαζόμενου και ο χρόνος εργασίας θα μπορεί να διαμορφωθεί ανάμεσα στις 35 κι 45 ώρες εβδομαδιαίως με ανάλογη περικοπή αποδοχών. Οι επιπλέον ώρες που θα δουλεύει ο εργαζόμενος, δεν θα αμείβονται  πια ως υπερωρίες, αλλά θα επιστρέφονται ως ρεπό ή ημέρες άδειας.

Το πλαφόν των υπερωριών επίσης θα αυξηθεί σε όλους τους κλάδους στις 120 ώρες το εξάμηνο από 98 που ισχύει σήμερα για την βιομηχανία.

Οι αλλαγές στα εργασιακά, με την πλήρη πια αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων θα αποτελέσει και την αιχμή του σκληρού νεοφιλελεύθερου μοντέλου, που προωθεί τάχιστα η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Στόχος του Μαξίμου είναι οι μεγάλες και επώδυνες αλλαγές στα εργασιακά και στην συνέχεια και στο ασφαλιστικό, να κλείσουν έως ο τέλος του χρόνου ή το αργότερο στις αρχές του 2021, όσο η κυβέρνηση διατηρεί (με βάση τις δημοσκοπήσεις τουλάχιστον) ισχυρό πολιτικό κεφάλαιο και όσο δεν θα έχει αποτυπωθεί πλήρως στις τσέπες των πολιτών το βαρύ τίμημα της ιστορικής ύφεσης.

Πρόκειται για καθαρή πολιτική επιλογή στην λογική του δόγματος του σοκ, την οποία διευκολύνει το κοινωνικό μούδιασμα από την πανδημία και που την υπαγορεύει κατά γράμμα το νεοφιλελεύθερο manual της επιτροπής Πισσαρίδη.

Ο μπούσουλας της επιτροπής Πισσαρίδη στα εργασιακά είναι το τρίπτυχο διευκόλυνση των απολύσεων, μείωση των παροχών για τους ανέργους και μείωση της αμοιβής των υπερωριών. Ειδικά, για τις υπερωρίες, στο πόρισμα της επιτροπής αναφέρεται, ότι απαιτείται «εξορθολογισμός της χρήσης και του κόστους των υπερωριών. Η ευελιξία στη χρήση υπερωριών είναι σημαντική για την οικονομική δραστηριότητα. Το κόστος των υπερωριών πρέπει να ευθυγραμμιστεί με εκείνο σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε.».

Για τις παροχές προς τους ανέργους προτείνει ευθέως μείωση των επιδομάτων, με την λογική ότι αποτελούν αντικίνητρα για την επανένταξη στην αγορά εργασίας. Ειδικότερα, εισηγείται «αναδιάρθρωση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού με στροφή προς ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης» και «βελτίωση της στόχευσης κοινωνικών επιδομάτων ώστε να μη λειτουργούν ως αντικίνητρο για εργασία».


ΠΗΓΗ: tvxs.gr