14 Σεπ 2020

Μπροστά στην ταχύτητα, τι να μας πουν οι ακατάλληλες μάσκες


Βασίλης Βήττας

Να μη γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών; Τσεκ. Να μην υπάρχουν αρκετές καθαρίστριες στα σχολεία; Τσεκ. Να φτάσουμε στο σημείο να μιλάμε για ένα σχέδιο ανοίγματος των...


σχολείων με μέτρα μόνο τις μάσκες και τα παγούρια; Τσεκ. Να εξετάσουμε, γιατί έφτασαν σε σχολεία ακατάλληλες μάσκες, μάλλον, γιατί θα μικρύνουν στο πλύσιμο; Κενό. Πανηγυρίζουμε, όμως, που καταφέραμε, να μοιραστούν οι μάσκες (6,2 εκατ. ευρώ) σε όλη την επικράτεια, γιατί αυτοί είμαστε και αυτό μπορούμε να κάνουμε. Να λέμε, δηλαδή, ότι η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, που προσφέρει δωρεάν μάσκες σε όλους τους μαθητές και τους καθηγητές; Τσεκ.

Βγαίνουν οι Αναστασοπούλου και Οικονόμου το πρωί στον ΣΚΑΙ και αγανακτούν για τα πυρά της αντιπολίτευσης, σχετικά με το μέγεθος των «παγουρίνων» που μοιράστηκαν στα σχολεία (ευγενική χορηγία ιδιώτη). «Η αντιπολίτευση το έκανε μείζον θέμα αντιπολιτευτικού λόγου» σχολίασε ο δημοσιογράφος και αγανάκτησε εκ νέου, με το γεγονός ότι η κριτική στάθηκε στο μικρό μέγεθος του παγουριού: «πού είναι τα παιδιά, στην έρημο;» αναρωτήθηκε, και ξέχασε, ότι το υπουργείο Παιδείας έχει τα «παγούρια» ως ναυαρχίδα των μέτρων κατά του κορονοϊού στα σχολεία. Ποιος ξεχνάει άλλωστε το επικοινωνιακό σόου της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως με το Κοινωφελές Ίδρυμα Α Κ Λασκαρίδη, αλλά ας μην μείνουμε μόνο σε αυτό.

Από το πρωί έχει δημοσιευθεί πλήθος καταγγελιών, για μάσκες που μοιράστηκαν στα δημοτικά σχολεία, μάσκες οι οποίες σύμφωνα με τις καταγγελίες είναι ακατάλληλες για τους μαθητές και τις μαθήτριες, καθώς ο «σχεδιασμός» του υπουργείου Εσωτερικών μαζί με τα άλλα αρμόδια υπουργεία και την ΚΕΔΕ φαίνεται, να μην έλαβε υπόψιν το μέγεθος των μασκών.

Την Παρασκευή είχε προηγηθεί η ανάκληση 27.000 μασκών οι οποίες είχαν μοιραστεί σε δημοτικά της Θεσσαλονίκης με τον αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζατο Κυρίζογλου, να δηλώνει, ότι «οι 27.000 μάσκες κρίθηκαν ακατάλληλες. Κακώς τις παρέλαβε η ΚΕΔΕ στην Αθήνα και τις απέστειλε στον δήμο Θεσσαλονίκης». Ο ίδιος μίλησε για ευθύνες που προκύπτουν από πλευράς της κυβέρνησης, ενώ συμπλήρωσε, πως «εμείς πληρώσαμε τις μάσκες, με χρήματα του Δήμου, για να μην εκτεθούμε στα μάτια γονέων και μαθητών». Έτσι λοιπόν, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δ. Παπαστεργίου, έκανε λόγο τη Δευτέρα, ότι «οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί είναι εφοδιασμένοι με την απαραίτητη μάσκα προστασίας, αφού η Κεντρική Ένωση ∆ήμων Ελλάδος ολοκλήρωσε έγκαιρα και με επιτυχία μια δύσκολη διαγωνιστική διαδικασία, σε χρόνο ρεκόρ για τη λειτουργία του Κράτους» πανηγυρίζοντας στην ουσία για το γεγονός ότι οι μάσκες έφτασαν «έγκαιρα» στα σχολεία, αλλά από ότι φαίνεται με απόλυτη προχειρότητα και όχι όλες.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αποκάλυψε, ότι στον διαγωνισμό για τις μάσκες «συμμετείχαν 93 εταιρείες κι επιλέχθηκαν τελικά είκοσι ανάδοχοι, χωρίς να υποβληθεί ούτε μια ένσταση» και ότι έγινε ο απαραίτητος έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Στη συνέχεια, υπογράμμισε, ότι «είχαμε προβλέψει ότι σε κάθε στάδιο υλοποίησης του διαγωνισμού, θα διενεργούνταν δειγματοληπτικοί έλεγχοι προκειμένου να διασφαλισθεί η τήρηση των ποιοτικών προδιαγραφών που είχαν τεθεί από πλευράς ΚΕΔΕ, κάτι που έγινε» με την πραγματικότητα να τον διαψεύδει, καθώς δημιουργούνται ερωτήματα σχετικά με τις ποιοτικές προδιαγραφές για τις μάσκες–«σεντόνια». Ακόμη πιο προκλητικά, δηλώνει, ότι «δεν επιτρέψαμε σε κανένα στάδιο της διαδικασίας η ταχύτητα να αποτελέσει δικαιολογία για υποβάθμιση της ποιότητας και της ασφάλειας των μασκών», άρα μάλλον τα κεφάλια των παιδιών είναι πολύ μικρά και όχι το μέγεθος των μασκών πολύ μεγάλο.

Να σημειωθεί, ότι οι προδιαγραφές ασφαλείας, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελούν υπόδειξη του υπουργείου Υγείας, ενώ οι πανηγυρισμοί σχετικά με το ότι η ΚΕΔΕ κατάφερε να διανέμει τις μάσκες σε όλη την επικράτεια, προκαλούν γέλιο εκ του αποτελέσματος.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρέθηκε στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Αγίων Αναργύρων μαζί με την υπουργό Παιδείας, δίνοντας συγχαρητήρια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση «για το γεγονός ότι τα σχολεία είναι έτοιμα σε ολόκληρη την Ελλάδα, με τις μάσκες τους, με τα παγούρια τους, αλλά κυρίως με τη σωστή ενημέρωση, η οποία τόσο είναι απαραίτητη σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάμε. Σας εύχομαι και πάλι μια καλή, γεμάτη και χαρούμενη χρονιά».

«Θα είναι ένα ιδιαίτερο σχολικό έτος» έχει σχολιάσει τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και η υπουργός Παιδείας και κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει. Ένα ιδιαίτερο και πρόχειρο σχολικό έτος, με αντικρουόμενα μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων, με ένα μπάχαλο διαβουλεύσεων σχετικά με το πότε και με ποιους όρους θα έπρεπε να ανοίξουν, αλλά και με ένα κονδύλι κάτι παραπάνω από 6 εκατ. ευρώ για την προμήθεια των μασκών.

Αντί λοιπόν να μένουμε στα «μικρά πράγματα», είτε αυτά αφορούν τα «παγουρίνο», είτε πρόκειται για «κασσάνδρες» (όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος) αναφορικά με το ότι δεν θα έφταναν οι μάσκες σε όλη την επικράτεια, ας μιλήσουμε για τη συνολική κυβερνητική πολιτική στη διαχείριση της πανδημίας.

Την ώρα λοιπόν που έχουμε ένα ακόμη δείγμα γραφής, σχετικά με το πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση το άνοιγμα των σχολείων και πως τρέχει να καλύψει κενά που η ίδια δημιούργησε μέσω των εξαγγελιών της, μπουκωνόμαστε με νέες εξαγγελίες για στρατιωτικούς εξοπλισμούς (με σκοπό να ανορθώσουμε το ΑΕΠ της Γαλλίας) με προσλήψεις 15.000 στρατιωτικών σε ορίζοντα 5ετίας, μόλις 4.000 μονιμοποιήσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, και καμία πρόσληψη στην Παιδεία.

Έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού μας τον «μέσο όρο Κεραμέως» και τα απανωτά μαζέματα που ακολούθησαν, ας κάνουμε μια αναγωγή: η μάσκα πολύ μεγάλη, το παγουρίνο πολύ μικρό, μέσος όρος, μια χαρά. Τι και αν φώναζαν γονείς και μια μερίδα λοιμωξιολόγων για μικρότερα τμήματα, έχουμε τους υπολογισμούς Κεραμέως και τα μοντέλα σε τεφτέρι του Μαγιορκίνη να οδηγούν την κυβερνητική πολιτική.

Και ο Πρωθυπουργός, κύριε; Αδειάζοντας και τους δύο, χαρακτήρισε αδύνατη την ύπαρξη ολιγομελών τμημάτων στα σχολεία, επισημαίνοντας ότι «αυτό θα απαιτούσε αίθουσες που σήμερα πολύ απλά δεν υπάρχουν», επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά ότι το επιτελικό κράτος ήρθε για να μείνει και να παρεμβαίνει πάντα στο παρά πέντε.

Τι σημασία έχει στην τελική, αν μία ή και περισσότερες εταιρείες έστειλαν ακατάλληλες μάσκες σε κάποια σχολεία της επικράτειας; Το χέρι του πρωθυπουργού είναι εκεί και αν θελήσει, μπορεί να διορθώσει τη ζημιά, μεταφέροντας κάθε φορά τον δημόσιο διάλογο στο «πώς θα κλείσουμε τρύπες», γιατί από ότι φαίνεται «δεν είμαστε ικανοί να πράξουμε τα δέοντα». Εδώ οι παπάδες δεν δέχονται να φορέσουν μάσκα παρουσία της ΠτΔ - έστω για τα προσχήματα. Θέλουμε και συνολική πολιτική διαχείρισης της πανδημίας τρομάρα μας..


ΠΗΓΗ: thepressproject.gr