27 Σεπ 2020

Η "πανδημία" τώρα ξεκινά - Σκέψεις για μάσκες παντού και περιορισμό στις μετακινήσεις των 65άρηδων


Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η μάχη με την πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας
καθώς μπορεί να υπάρχει μια σχετική σταθεροποίηση στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων ωστόσο αυτά έχουν διατηρηθεί για εβδομάδες σε υψηλά επίπεδα. Το αποτέλεσμα είναι το σύστημα υγείας να έχει αρχίσει να πιέζεται και ιδιαίτερα στις ΜΕΘ.

«Η πανδημία τώρα ξεκινά» προειδοποίησε την περασμένη Πέμπτη ο κορυφαίος γερμανός λοιμωξιολόγος Κρίστιαν Ντρόστεν. Λίγες ώρες αργότερα τα λόγια του «υιοθέτησε» και ο κορυφαίος έλληνας λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, κάνοντας σαφές ότι στην κρίσιμη αυτή εποχή δεν υπάρχουν περιθώρια για αδιέξοδα αλλά χρειάζεται προσαρμοστικότητα στη νέα κατάσταση, με γνώμονα τα σκληρά επιστημονικά δεδομένα και τον ρεαλισμό.

Στις αρχές της ίδιας εβδομάδας τόσο ο ίδιος όσο και τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων είχαν επιστήσει την προσοχή της πολιτείας στην ανάγκη λήψης μέτρων που στοχεύουν σε πληθυσμούς με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, δίνοντας έμφαση στον έλεγχο αλλά και στην εξεύρεση λύσεων για την απομόνωση θετικών περιστατικών.

Στο τραπέζι μέτρα για τους 65άρηδες

Αν το επιβάλει η κατάσταση θα ζητηθεί να υπάρξει περιορισμός των μετακινήσεων των πολιτών άνω των 65 ετών, τόνισε ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής για τον κορωνοϊό Νίκος Σύψας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων Παναγιώτης Γαργαλιάνος, τόνισε ότι το πρόβλημα δεν είναι οι πολίτες άνω των 65 αλλά οι νέοι που μολύνονται και μεταδίδουν τον ιό με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι πολίτες άνω των 65 ετών.

Αξίζει να σημειωθεί πως όσον αφορά τους 65αρηδες ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι «προφανώς και πρέπει να προσέξουν γιατί η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 69 έτη και έχουν χάσει τη ζωή τους 376 άνθρωποι με και η μέση ηλικία τους ήταν τα 78 έτη». 


Στο τραπέζι η καθολική χρήση μάσκας

Για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για τον περιορισμό τη διασποράς του κορωνοϊού ρωτήθηκε το πρωί της Κυριακής ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας απαντώντας ότι «όσο βελτιώνονται οι δείκτες δεν θα τίθενται άλλα μέτρα.

Όσο δυσκολεύονται οι δείκτες και δεν προσέχουμε τόσο οι ειδικοί και οι επιστήμονες ενδεχομένως να πρέπει να βρουν και άλλα μέτρα για να προστατεύσουν την κοινωνία».

Όπως ο ίδιος δήλωσε «η συμβουλή που έδωσα στους γονείς μου είναι ότι πρέπει να προορίσουν στο ελάχιστο τις κοινωνικές συναναστροφές και να φοράνε μάσκα» ενώ σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα σημείωσε πως έχουν πέσει πολλά μέτρα στο τραπέζι μεταξύ αυτών και οι μάσκες παντού αλλά οι δείκτες θα κρίνουν το αποτέλεσμα.


Εξήγησε, πάντως, ότι «εισηγήσεις κάνει η επιτροπή, αποφάσεις παίρνει η κυβέρνηση» και πρόσθεσε ότι «θα προσπαθήσουμε στα μέτρα να προστατεύσουμε τους ανθρώπους που αγωνίζονται καθημερινά».


Πού βρισκόμαστε με τις ΜΕΘ

Σημαντικός δείκτης σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα είναι και ο αριθμός των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ-COVID, στις οποίες σύμφωνα με τις διαφάνειες που παρουσίασε ο καθηγητής η Αττική παρουσιάζει πληρότητα 60% – όταν πριν από λίγες ημέρες ξεπερνούσε και το 70%.


Η μείωση όμως αυτή, όπως διευκρίνισε, «οφείλεται κυρίως στην αύξηση του αριθμού των κλινών. Πιέσαμε την Πολιτεία μόλις είδαμε τα υψηλά ποσοστά κάλυψης στην Αττική και ζητήσαμε να επιτείνει την προσπάθεια στην επένδυση νέων κλινών ΜΕΘ και όχι μόνο στο άνοιγμα ή την επέκταση από άλλους χώρους, γεγονός που χειροτερεύει την ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας».


Ανακούφιση εν τούτοις προκαλεί στους ειδικούς ότι το αντίστοιχο ποσοστό στη Θεσσαλονίκη κυμαίνεται περίπου στο 30%.

Επιπροσθέτως και σε ό,τι αφορά τους απλούς θαλάμους COVID το ποσοστό κάλυψης των κλινών υπολογίζεται σε 40% στην Αττική και 19% στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, όπως επισήμανε ο κ. Τσιόδρας, η επιστημονική κοινότητα έχει το βλέμμα στραμμένο και στη ροή των νέων νοσηλειών σε συνάρτηση με τον αριθμό των εξιτηρίων. «Από τις 14 Σεπτεμβρίου άρχισε να απομακρύνεται η μία καμπύλη από την άλλη, και αυτό είναι ανησυχητικό για την πίεση που θα δεχθεί το σύστημα» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.