22 Αυγ 2020

Το (επικίνδυνο) επικοινωνιακό παιχνίδι Μητσοτάκη με την πανδημία


Της Μαρίνας Αλεξανδρή

O Κυριάκος Μητσοτάκης άδειασε χθες, μεγαλοπρεπώς και κατά σειρά, τρεις υπουργούς του: Την Νίκη Κεραμέως, τον Χρήστο Σταϊκούρα και τον..


Βασίλη Κικίλια.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανακοινώνοντας την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία είχε δηλώσει πως η εφαρμογή του μέτρου επαφίεται σε γονείς και εκπαιδευτικούς - κοινώς, ότι το κόστος της μάσκας θα επιβαρύνει τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Χθες ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει να διαθέσει δωρεάν μάσκες σε όλα τα παιδιά και σε όλους τους εκπαιδευτικούς, έτσι ώστε με αυτόν τον τρόπο να ανταποκριθεί στην ελάχιστη υποχρέωσή της να μπορεί να παρέχει στα παιδιά τη μάσκα της οποίας ζητά την υποχρεωτική χρήση στα σχολεία».

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ερωτώμενος προχθές εάν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού - όταν θα είναι έτοιμο- θα διατεθεί δωρεάν σε όλους τους πολίτες είχε... πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα: «Εάν χρειαστεί το υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο να συνδράμει σε αυτήν την κατεύθυνση», είχε πει αφήνοντας ορθάνοιχτα ερωτήματα για το ποιον θα επιβαρύνει τελικά το κόστος των εμβολιασμών. Χθες ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος, το εμβόλιο θα διατεθεί δωρεάν σε όλους τους Έλληνες πολίτες».

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είχε δηλώσει πως η πρώτη δόση του εμβολίου θα βρίσκεται στην Ελλάδα στα τέλη Δεκεμβρίου. Η πρώτη που τον είχε αδειάσει ήταν η Κομισιόν, για να ακολουθήσει χθες και ο πρωθυπουργός: «Δεν ξέρουμε ακόμα αν το εμβόλιο θα είναι ένα ή αν θα είναι περισσότερα. Δεν ξέρουμε πότε θα το έχουμε στη διάθεσή μας. Ελπίζουμε συντομότερα και όχι αργότερα», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκθέτοντας - για μια ακόμη φορά - τον υπουργό Υγείας απο τον οποίο άλλωστε έχει ήδη αφαιρέσει καθε ουσιαστική αρμοδιότητα. Και οι τρεις περιπτώσεις είναι ενδεικτικές μιας κυβέρνησης «βλέποντας και κάνοντας», χωρίς καμία ολοκληρωμένη στρατηγική διαχείρισης της πανδημίας και με υπουργούς άνευ πραγματικού ρόλου που απλώς λειτουργούν ως εντολοδόχοι του επιτελείου του Μαξίμου.

Στην περίπτωση Κεραμέως η αλλαγή γραμμής ήρθε μετά τη θύελλα που προκλήθηκε, κυρίως στα social media, για την προοπτική να επιβαρυνθούν οι οικογένειες με τουλάχιστον 60 ευρώ τον μήνα για τις μάσκες των παιδιών. Η κυβέρνηση εκτέθηκε ακόμη περισσοτερο μετα την ανακοίνωση του, εκλεγμένου με τον ΣΥΡΙΖΑ, δημάρχου Χαλανδρίου ότι ο δήμος θα καλυψει το κόστος της μάσκας για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς της περιοχής και, τελικά, δόθηκε εντολή στον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο να ανακοινώσει ότι θα επιχορηγηθούν όλοι οι δήμοι για να διαθέσουν δωρεάν μάσκες στα σχολεία.

Παρεμπιπτόντως, την ίδια ώρα στην γειτονική Ιταλία η υπουργός Παιδείας Λουτσία Ατσολίνα ανακοίνωνε όχι μόνον ότι η κυβέρνηση θα διαθέτει δωρεάν τις μάσκες στη σχολική κοινότητα αλλά και πως προχωρά στον διπλασιασμό του διδακτικού προσωπικού με νέες προσλήψεις, μειώνει στο 50% τους μαθητές ανά τάξη, αντικαθιστά τα διθέσια θρανία με μονοθέσια και ξεκινά δωρεάν τεστ κορονοϊού για όσους εκπαιδευτικούς και διοικητικούς υπαλλήλους το επιθυμούν. Μόνον στην περιφέρεια του Λάτσιο, με πρωτεύουσα την Ρώμη, υπολογίζεται ήδη ότι θα γίνουν περισσότερα απο 10.000 τεστ σε εκπαιδευτικούς και σχολικό προσωπικό.

Σε ό,τι αφορά το θέμα Σταϊκούρα, ο υπουργός Οικονομικών φέρεται ήδη σφόδρα δυσαρεστημένος από την ανάθεση του σχεδίου απορρόφησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης στον - αναβαθμισμένο - Θεόδωρο Σκυλακάκη, όπως και από την σύσταση της επιτροπής Πισαρίδη για τον ίδιο σκοπό. Η χθεσινή του δήλωση που άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβαρυνθούν οι πολίτες με το κόστος του εμβολίου ερμηνεύεται απο αρκετούς εντός ΝΔ και ως μήνυμα υπενθύμισης ότι εκείνος είναι ο υπεύθυνος για τη διαμόρφωση της δημοσιονομικής πολιτικής και της οριοθέτησης των αντοχών της - ένα μήνυμα που πάντως δεν άρεσε καθόλου στο Μαξίμου.

 Για τον Βασίλη Κικίλια το χθεσινό άδειασμα δεν ήταν παρά το υστερόγραφο της πλήρους απαξίωσής του απο τον πρωθυπουργό ο οποίος ήδη έχει μεταβιβάσει όλες του τις αρμοδιότητες στους υφυπουργούς Κοντοζαμάνη και Ράπτη.

Όλο αυτό όμως το νέο αλλαλούμ επιβεβαιώνει ότι η πρώτη - εάν όχι και μοναδική - προτεραιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η επικοινωνιακή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και η διαφύλαξη του προσωπικού του προφίλ την ώρα που η έξαρση της πανδημίας τείνει να βγει εκτός ελέγχου μετά τις κυβερνητικές παλινωδίες και το άναρχο άνοιγμα του τουρισμού.

Αυτή την προτεραιότητα υπηρετεί και η νέα «παράσταση» που έστησε προχθές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, με χάρτες και γραφήματα, επιχειρώντας να δείξει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να εχει πολύ λιγότερα κρούσματα απο άλλες, αντίστοιχες σε μέγεθος και πληθυσμό, χώρες της Ευρώπης. Ο κ.Πέτσας επέλεξε να παρουσιάσει τρία γραφήματα, που δείχνουν την πορεία των αριθμών κρουσμάτων από κορονοϊό στην Ελλάδα, το Βέλγιο, την Ολλανδία και την Πορτογαλία σε διάστημα ενός εξαμήνου. Και είπε ότι στην περίοδο αυτή η Ελλάδα έχει 7.684 κρούσματα, πολύ λιγότερα δηλαδή από τα 78.897 του Βελγίου, που έχει πληθυσμό 11 εκατομμύρια, τα 54.701 της Πορτογαλίας και τα 64.525 της Ολλανδίας.

Εκείνο που δεν είπε όμως ο κ. Πέτσας, επιλέγοντας για μια ακόμη φορά την οδό της... μισής αλήθειας, είναι πως τουλάχιστον στις δύο απο τις τρεις χώρες που ανέφερε γίνονται συντριπτικά περισσότερα τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού από ό,τι στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με έρευνα της Telegraph, ο αριθμός των τεστ για covid που γίνονται στην Πορτογαλία «είναι σχεδόν διπλάσιος από οποιαδηποτε άλλη ευρωπαική χώρα». Και τούτο, όπως εξηγεί η εφημερίδα, αποτέλεσε εξαρχής της πανδημίας κεντρική επιλογή της κυβέρνησης Κόστα επειδή η Πορτογαλία είναι η χώρα με το τρίτο υψηλότερο ποσοστό πληθυσμού άνω των 65 ετών στον κόσμο μετα την Ιαπωνία και την Ιταλία.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Our World in Data, τα οποία χρησιμοποιεί και ο ΟΟΣΑ, η Πορτογαλία είναι ανάμεσα στις 10 χώρες που διενεργούν τα περισσότερα τεστ κορονοϊού παγκοσμίως, ενω στην ίδια δεκάδα βρίσκεται και το Βέλγιο, το οποίο επίσης επικαλέστηκε για τις «χειρότερες επιδόσεις» του σε σχέση με την Ελλάδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Συγκεκριμένα σπο την αρχή της πανδημίας η Πορτογαλία εμφανίζεται να διενεργεί 67,64 τεστ ανα 1.000 άτομα πληθυσμού, ενώ το Βέλγιο κάνει 54,87 τεστ ανα 1.000 ατομα πληθυσμού. Είναι μάλλον περιττό να σημειωθεί ότι στην σχετική λίστα που παρουσιάζει τις 20 χώρες με τα περισσότερα τεστ ανα 1.000 άτομα πληθυσμού παγκοσμίως  η Ελλάδα δεν... ανιχνεύεται καν.

Το γεγονός αυτό όμως δεν εμπόδισε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να πανηγυρίσει, με γραφήματα και διαφάνειες, το ότι η Ελλάδα εμφανίζει πολύ λιγότερα καταγεγραμμένα επισήμως κρούσματα απο το Βέλγιο και την Πορτογαλία, αποσιωπώντας το προφανές: Πως όσο λιγότερα τεστ γίνονται τόσο λιγότερα είναι και τα κρούσματα που καταγράφονται.