8 Ιουν 2020

Τζένη Δημητρακοπούλου: H απένταξη του έργου επέκτασης του Δικτύου Φυσικού Αερίου - Είναι "Casus belli" για το Μοριά


Είναι καθαρά θέμα πολιτικής θέσης και στάσης, πολιτικής αντίληψης, και πολιτικής αντίδρασης, το πώς θα διεκδικήσουμε την επανένταξη του έργου...


της επέκτασης του Δικτύου Φυσικού Αερίου στη Πελοπόννησο.
Είναι καθαρά θέμα πολιτικής στόχευσης και ιδεολογίας.
Είναι πολιτική μάχη!!!
Είναι αιτία πολέμου για το Μοριά.
Η απόφαση απένταξης των οκτώ πόλεων της χώρας μας από το πενταετές πρόγραμμα ανάπτυξης της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου της γνωστής ΔΕΔΑ, που η προηγούμενη διοίκησή της είχε προγραμματίσει την επέκταση δικτύων Φυσικού Αερίου, σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Περιφέρειάς μας και συγκεκριμένα στη Τρίπολη, στη Κόρινθος, στο Άργος, στο Ναύπλιο, στη Καλαμάτα και στη Σπάρτη, είναι κατά γενική ομολογία και κοινά αποδεκτό, μια δυσμενέστατη εξέλιξη για την περιοχή μας.
Κανείς δεν χάρηκε. Κανείς δεν πρέπει να περιμένει πολιτικά οφέλη.
ΝΑ ΛΈΜΕ ΑΛΗΘΕΙΕΣ όμως. Ποιόν ξάφνιασε αυτή η απόφαση? Δεν άλλαξε κάτι ξαφνικά…
Είναι το αποτέλεσμα του νόμου 4643/2019, της νέο-φιλελεύθερης κυβέρνησης, με τον οποίο αποφασίστηκε η πλήρης ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου, που πλέον, εκχωρούμενα στον ιδιώτη λειτουργούν ως ιδιωτικό μονοπώλιο.
Ήταν θέμα χρόνου να εφαρμοστεί μια διαφορετική στρατηγική επενδύσεων από τη ΔΕΔΑ αφού δεν είναι πλέον κρατική.
Αυτή τη στιγμή ο μοναδικός παράγοντας που καθορίζει σε ποια επένδυση θα προχωρήσει η εταιρεία, eίναι απλά η σχέση κόστους οφέλους. Η εταιρεία λειτουργεί με τους νόμους και τους όρους της αγοράς.
Είναι δηλαδή με απλά λόγια:
ΕΝΑ αποτέλεσμα εφαρμογής ΜΙΑΣ φιλελεύθερης πολιτικής.
Έρχονται και άλλα, δυστυχώς…Είναι οι βασικές διαφορές των πιστεύω μας.
Όπως έχει δηλώσει πολλές φορές η Περιφερειακή Αρχή γενικά συντάσσετ με όλες εκείνες τις πολιτικές για τις ιδιωτικοποιήσεις, τη γενικότερη συρρίκνωση του Δημοσίου, τις ιδιωτικοποίησεις στον τομέα της ενέργειας, την εκμετάλλευση από ιδιώτες περιοχών Natura και όλα αυτά που συνθέτουν τη φιλελεύθερη προσωπικότητά τους.
Kαι δεν έχει υπάρξει καμιά διαφοροποίησή μέχρι στιγμής, σε κανένα θέμα, αυτών των προσεγγίσεων από τη πλευρά σας όσο συμμετέχω στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Τώρα τι ακριβώς μας λέτε και κυρίως τι ακριβώς θα κάνετε? Φάσκετε και αντιφάσκετε και δεν το κάνετε αθώα. Έχετε σκοπό να θολώσετε τα νερά, να μπερδέψετε τους πολίτες.
Η νέα εποχή επιβάλλει καθαρές ξεκάθαρες κουβέντες
από όλους, για όλους…αλλά κυρίως για όλα!!!
Τι είναι αυτή η επιλεκτική ευαισθησία που μονομερώς επικοινωνείτε και μόνο γι αυτό το θέμα?

Αυτή, η στάχτη στα μάτια μας, για δήθεν πίστη της παράταξής του Περιφερειάρχη στις κρατικές δομές και παροχές, στο κράτος, την εμπιστοσύνη στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας στο Δημόσιο Φυσικό Αέριο, στη Δημόσια Ενέργεια τη φτηνή και για όλους.
Ουδέποτε στη μέχρι τώρα πορεία μας, δεν συνταχθήκατε με όσους από εμάς, εδώ μέσα, που πιστεύαμε και πιστεύουμε διαχρονικά στη κοινωνική πολιτική και το κοινωνικό κράτος, έννοιες που προϋποθέτουν την κοινωνία και αναφέρονται στην κοινωνία. Αντίθετα με όλους εσάς, της νέο-φιλελεύθερης προσέγγισης, που ρητά ή άρρητα έχει ως αφετηρία και στόχευση την υπαρκτή οικονομία, δηλαδή την καπιταλιστική οικονομία του κέρδους.
Το θέμα λοιπόν τώρα, το διακύβευμα για εμάς, το μείζον πολιτικό θέμα είναι τι πράττουμε?
Είναι καθαρά θέμα πολιτικής θέσης και στάσης, πολιτικής αντίληψης, και πολιτικής αντίδρασης, το πώς θα διεκδικήσουμε την επανένταξη του έργου της επέκτασης του Δικτύου Φυσικού Αερίου στη Πελοπόννησο.
Είναι καθαρά θέμα πολιτικής στόχευσης και ιδεολογίας. Είναι πολιτική μάχη!!! Είναι Casus belli -αιτία πολέμου- για το Μοριά!!!
Και όχι επιλεκτική και λεκτική, μόνο, ευαισθησία υπέρ της δημόσιας επένδυσης του Φυσικού Αερίου, μιας και έτυχε να μη γίνεται στη περιοχή μας. Ήρθε η ώρα να πούμε πως θα παλέψουμε για αλλαγή στην απόφαση?
Θα αγωνιστούμε ή θα παίζουμε με επικοινωνιακούς όρους? Τι έχετε κάνει από τη στιγμή που μάθατε τα αναμενόμενα νέα?
Κάνατε λέει προσφυγή κατά της ΡΑΕ? Πυροτεχνήματα! Προσφυγή στη ΡΑΕ? Σε μια ανεξάρτητη Αρχή?
Θα παρακαλέσω να αναγνωστεί στο σώμα το κείμενο της προσφυγής. Ποιόν θέλετε να ξεγελάσετε, να παραπλανήσετε πως δήθεν κάπως αντιδράτε κι εσείς πλέον.
Η μεγάλη πλειονότητα των ανεξάρτητων Αρχών προβλέπεται, από την κοινή νομοθεσία, το Σύνταγμα. Πολύ συχνά δε, η σύστασή τους συνιστά εκπλήρωση υποχρέωσης της Ελληνικής Δημοκρατίας ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και ποιο είναι το βασικό χαρακτηριστικό των Δημοσίων Αρχών? Είναι η ενδο-διοικητική ανεξαρτησία τους. Είναι μεν ενταγμένες στο νομικό πρόσωπο του Κράτους, άλλα, η άσκηση των αρμοδιοτήτων τους και οι πράξεις που εκδίδουν δεν υπόκεινται σε έλεγχο νομιμότητας, πολλώ δε μάλλον σε έλεγχο σκοπιμότητας από τον Υπουργό. Περαιτέρω, τα μέλη τους διαθέτουν προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία. Γνωρίζεται όλοι τι σημαίνει αυτό?
Θέλω να μου απαντήσετε με ειλικρίνεια. Τί προσδοκάτε από αυτή την ενέργειά σας? Ποιός ο στόχος σας? Η αλήθεια δεν χωράει στρογγυλέματα, κομματικές συγκαλύψεις και τέτοιου είδους επικοινωνιακά τερτίπια.
Έφτασε ο κόμπος στο χτένι. Και όχι μόνο για το Φυσικό Αέριο. Ήρθε η ώρα επιτέλους να μας πείτε, να μας παρουσιάστε ποια είναι η σύγχρονη αντίληψη ανάπτυξης της παράταξής σας, για τη Περιφέρεια μας στις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν?
Ποια ολοκληρωμένη πολιτική επιτέλους έχετε οραματιστεί? Πέρασε ήδη ένας χρόνος και δεν μας έχετε πει τίποτα και ακόμη χειρότερα δείχνετε σαν να μη ξέρετε τι να κάνετε και σαν να μην έχετε σκοπό να το διορθώσετε, σε κανέναν Τομέα της αρμοδιότητάς σας. Ούτε στα Αναπτυξιακά μεγάλα έργα, ούτε στον Τουρισμό, ούτε για τον εορτασμό των 200χρονων από την Εθνεγερσία, ούτε για τίποτα τελικά!
Για εμάς, τη παράταξή μας, τους «Νέους Δρόμους για τη Πελοπόννησο», από πέρσι τέτοια εποχή, που συνδιαμορφώναμε το όραμά μας, τη στρατηγική μας με τη τοπική κοινωνία και τους φορείς, εξειδικεύσαμε το σχεδιασμό για τα βασικά στρατηγικά θέματα που μας απασχολούν, σαν τόπος.
Η έλευση του Φυσικού Αερίου, είχε αναδειχθεί σε θέμα μέγιστης στρατηγικής σημασίας τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις.
Δεν το είδαμε όμως μονόπλευρα, αποσπασματικά, προεκλογικά, επικοινωνιακά σαν μια απλή αναφορά, σαν μια επισήμανση στο Πρόγραμμά μας. Για εμάς το Φυσικό Αέριο στη Πελοπόννησο είχε και έχει δυο άξονες παρέμβασης:
1. Ο πρώτος ήταν η επέκταση του Δικτύου από τη τότε Κρατική, τη Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου,μιας και η προηγούμενη διοίκησή της, η διοίκηση της Κεντροαριστερής Κυβέρνησης είχε δεσμευτεί γι’ αυτό.

2. Ο δεύτερος δεν είναι απλά το δίκτυο από τη ΔΕΔΑ. Τότε ακόμη, για τη παράταξή μας, έγινε σαφές πως ο ζωτικός χώρος, το οξυγόνο ανάπτυξης της Πελοποννήσου είναι η Πάτρα με το λιμάνι της.
Και αυτό γιατί φτάνοντας, το ίχνος του Αγωγού EastMed στα παράλια της Περιφέρειάς μας και η όδευσή του από νοτιοανατολικά προς βορειοδυτικά στη γεωγραφική Πελοπόννησο, μας «δείχνει», μας «ανοίγει» το δρόμο της παρέμβασης και της ανάπτυξης από μόνο του.
Η περιοχή πρέπει να αποκομίσει πολλαπλά αλλά και πολλασιαζόμενα οφέλη, μέσα στη πορεία των επόμενων χρόνων και δεκαετιών, από αυτό το τεράστιας σημασίας ενεργειακό και γεωπολιτικό έργο για όλη την Ευρώπη.
Γνωρίζουμε πως με πρόσφατη απόφαση του, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας - της κοινοπραξίας δηλαδή της ΔΕΠΑ με την ιταλική εταιρεία Edison- προωθούν από κοινού τον αγωγό East Med και αποφάσισε ομόφωνα να επισπεύσει την ανάπτυξη του πρότζεκτ.
Στόχος να ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση σε διάστημα 2 ετών από σήμερα.
Τι θα ζητήσουμε, τι θα απαιτήσουμε, τι θα προεταοιμάσουμε τώρα που τρέχουν οι εξελίξεις?
Η ΔΕΠΑ είναι η μητρική εταιρεία της ΔΕΔΑ και η ΔΕΠΑ συμμετέχει με 50% στη κοινοπραξία. Θέλετε δηλαδή να μου πείτε πως δεν μπορείτε να απαιτήσετε, ΧΘΕΣ κιόλας, από τη ΔΕΔΑ να μην απενταχθούν τα έργα?
Τι αντισταθμιστικά θα ζητήσετε? Πως θα περάσει ο «χρυσός αγωγός» μέσα από το χωράφι μας, πάνω στη γη μας?
Δεν πρέπει να μας αφήσει κέρδος ουσιαστικό και ζωτικό για τα παιδιά και τα εγγόνια μας? Μελετάνε, να περάσουν στο τόπο μας, αυτή τη στιγμή χωρίς να έχουμε λόγο? Δεν είναι θέμα απλά όρων απαλλοτριώσεων.
Θέλουμε ανταποδοτικά και αναπτυξιακά οφέλη, τύπου λιγνιτόσημο σε βάθος δεκαετιών και με όρους του σήμερα. Τι ποσοστό θα παίρνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου? Τι έργα θα απαιτήσετε? Να σας πούμε εμείς, μιας και δεν μας λέτε εσείς:

Να μας φτιάξετε το Δίκτυο Φυσικού Αερίου με τη θυγατρική σας και παράλληλα και κυρίαρχα, να διεκδικήσουμε τη δημιουργία στη Μεγαλόπολη κεντρικού σταθμού συμπίεσης και μεταφόρτωσης φυσικού αερίου υπό δημόσιο έλεγχο!!!!
Έργο διπλού οφέλους για τη Περιφέρεια και τη Περιοχή της Μεγαλόπολης που θα πληγεί βάναυσα από τη βίαιη απολιγνιτοποίηση!!!
Πεδίο δόξης λαμπρό για εσάς….Έργο σταθμός τόσο για τη διανομή του αερίου σε ολόκληρη την Πελοπόννησο αλλά και για την ομαλή μετάβαση της Αρκαδίας στη μεταλιγνιτική εποχή. Θα είναι μια σφραγίδα, ένα ορόσημο για την νέα εποχή και τη Μεγαλόπολη και όλη τη Περιφέρεια.
Εξάλλου, σας τα έχουμε ξαναπεί , σαν μια από τις προτάσεις μας για τη μεταλιγνιτική εποχή. Για να παραμείνει ενεργειακό κέντρο της Νότιας Ελλάδας η Μεγαλόπολη, πρέπει οπωσδήποτε να διεκδικήσουμε ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΣΥΜΠΙΕΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ
Και όταν λέω Δημόσιο έλεγχο, φυσικά και εννοώ πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου, θα πρέπει να είναι βασικός μέτοχος με βασικό μερίδιο στη διαχείριση, μαζί με τους Δήμους.
Αναφέρομαι και στους δυο άξονες που αφορούν το Φυσικό Αέριο γιατί το προσεχές διάστημα είναι δεδομένο, πως θα κάνετε πως ξαφνιάζεστε, θα παριστάνουμε πως αντιδρούμε «ενωμένοι», θα «ψαχνόμαστε» γιατί δεν διαμορφώνουμε τις εξελίξεις και αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς!!!
Η παράταξή κατεβάζει κοινό ψήφισμα, μιας και τέτοιες ώρες δύσκολες, μπορούμε και πρέπει να βρίσκουμε κοινό τόπο δράσης. Και εμείς το έχουμε αποδείξει πάμπολλες φορές με τη στάση μας, στο Περιφερειακό Συμβούλιο και ας μην αρέσει πάντα.


Θεωρούμε λοιπόν, πως πρέπει να απαιτήσουμε:
1. Ένταξη στο δίκτυο του φυσικού αέριου της Πελοποννήσου με κάθε δυνατό τρόπο.
2. Να υπάρξει δέσμευση ότι θα διατεθούν 20 εκ ευρώ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας για τα Δίκτυα Φυσικού Αερίου
3. Να γίνει άμεση συνεδρίαση των επικεφαλής των Παρατάξεων, με όλους τους Βουλευτές της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τους Δημάρχους της Περιοχής για συνάντηση με τον Υπουργό, τη Διοίκηση της εταιρείας και τη ΡΑΕ και τους με σκοπό την τη κοινή δράση επί του θέματος.