20 Ιουν 2020

Αντιθέσεις και προσκόμματα για το Ταμείο Ανάκαμψης


Του Παύλου Δερμενάκη

Καθώς προχωρά ο χρόνος, αρχίζουν σταδιακά, να αποκαλύπτονται πλευρές της υπόθεσης του Ταμείου Ανάκαμψης (Τ.Α.), που πρέπει να μας βάλουν σε μεγάλο προβληματισμό και κινητοποίηση. 


Όπως είπε πρόσφατα ο αρμόδιος επίτροπος κ. Τζεντιλόνι, υπάρχουν σημαντικές ενστάσεις από τις χώρες του Βορρά, δηλαδή τους γερμανικούς δορυφόρους, που επικεντρώνονται στο ύψος του πακέτου, την αναλογία επιδοτήσεων και δανείων και την κατανομή του πακέτου. Δηλαδή, δεν είναι δεδομένα ούτε τα 750 δισ., ούτε η κατανομή τους με έμφαση στις επιδοτήσεις (500 δισ. ευρώ) έναντι των δανείων (250 δισ.) ούτε και η κατανομή τους ανά χώρα. Στην περίπτωση της Ελλάδας τα 32 δισ. ευρώ. Όλα αυτά ελπίζουν, να αποφασιστούν τον Ιούλιο στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.

Ήδη, 5 κράτη, Αυστρία, Δανία, Σουηδία, Ολλανδία και Φιλανδία απορρίπτουν ευθέως την σχετική πρόταση της Κομισιόν για το ταμείο και τρεις ακόμα Βέλγιο, Ουγγαρία, Τσεχία κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. 
Στόχοι τους: α) να τεθούν μνημονιακού τύπου όροι, προς τις οικονομίες του Νότου που θα χρηματοδοτηθούν και β) να αποσπάσουν ανταλλάγματα, που επιθυμούν. 
Ήδη ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ. Ντομπρόβοσκις σε συνέντευξή του στη γερμανική Die Welt μίλησε για ανταλλάγματα προς τους διαφωνούντες. Συνεπώς, ακριβή εικόνα για το τι θα μπορέσει να πάρει η Ελλάδα από το Τ.Α. θα έχουμε, όταν και αφού ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις που προβλέπονται μακρές, ενδεχόμενα και μετά τον Ιούλιο.

Παράλληλα, όσο βαθαίνουν οι διαπραγματεύσεις, τόσο ξεκαθαρίζει το τοπίο, σχετικά με τις δεσμεύσεις που θα αναλάβουν χώρες όπως η Ελλάδα. Πάλι ο κ. Ντομπρόβοσκις ξεκαθάρισε «Εάν δεν υπάρξουν μεταρρυθμίσεις, δεν θα δοθούν χρήματα. Αυτή είναι μια λογική συνέπεια και έτσι εκτελούνται ήδη πολλά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν οι χώρες δεν προωθήσουν τα μεταρρυθμιστικά τους σχέδια ή δεν επενδύσουν, δεν μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε αυτά τα έργα από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Τόσο απλό είναι». Συνεπώς, η κεντρική ιδέα των μνημονίων οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχίζουν να επιβάλλονται με πιο «γλυκό» τρόπο.

Το τι σημαίνει, η εναρμόνιση των προγραμμάτων ανάκαμψης που θα υποβάλλουμε με τους στόχους της Ε.Ε. φάνηκε, πριν ακόμα υποβληθούν τα προγράμματα. Κυρίως προώθηση των γερμανικών συμφερόντων στην λεγόμενη «πράσινη οικονομία». Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την ιδιαίτερη οικολογική της «ευαισθησία» ανακάλυψε, ότι σήμερα στην Ελλάδα χρειάζεται, να μειωθούν οι ρύποι και γι’ αυτό αποφάσισε:

α) Να κλείσουν τα λιγνιτικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού και να στραφούμε στις «ανανεώσιμες» πηγές ενέργειας. Δηλαδή, να εγκαταλείψουμε τον φθηνό ελληνικό λιγνίτη, για να ανοίξει πλήρως το «παιχνίδι» στα επιχειρηματικά συμφέροντα, ώστε να γεμίσει η χώρα με ανεμογεννήτριες και ηλιακά πάρκα. Δηλαδή, αφήνοντας εκτός συζήτησης τα προβλήματα στην ηλεκτρική ενέργεια που δεν είναι του παρόντος, να προχωρήσουμε σε αθρόες εισαγωγές εξοπλισμού.

β) Να επιδοτήσει σε πρώτη φάση με 100 εκατ. ευρώ την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Φυσικά και αυτά εισαγόμενα. Ποιοι θα ωφεληθούν από αυτές τις αποφάσεις; Στην Ελλάδα οι επιχειρηματικοί όμιλοι που κάνουν τις σχετικές εισαγωγές και από το εξωτερικό οι χώρες παραγωγοί. Δηλαδή, η Γερμανία που θα μας πουλήσει τα ηλιακά πάνελ, τις κεφαλές για τις ανεμογεννήτριες και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Αυτό το εισαγωγικό όργιο και τη μεταφορά πόρων από την Ελλάδα στο εξωτερικό, με κρατική μάλιστα επιδότηση, η κυβέρνηση της ΝΔ τα ονομάζει ανάπτυξη.

Πηγή: e-dromos.gr