Μαμαδίστικη συνταγή εύκολη και γρήγορη!
Κοτόπουλο Ναυπάκτου "Κοντοχρήστος" λεμονάτο στην κατσαρόλα με ρύζι, με θεϊκή λεμονάτη σάλτσα και κρεμώδη υφή.
Θυμίζει αλά κρεμ, σερβίρεται με ρύζι πιλάφι και είναι ένα καθημερινό φαγητό για όλη τη οικογένεια.
Υλικά:
Για το κοτόπουλο
1 κοτόπουλο Nαυπάκτου "Κοντοχρήστος" γύρω στο 1.300 γραμ. κομμένο σε κομμάτια
(ή 3 φιλέτα στήθος κοτόπουλου κομμένα σε μεγάλα κομμάτια)
4 κ.σ ελαιόλαδο
1 σκ. σκόρδο ολόκληρη
1 μέτριο καρότο ολόκληρο
1/2 κρεμμύδι
1 /2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
1 κύβο κότας
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ.σ. κορν φλάουρ
το χυμό από 1 μέτριο ζουμερό λεμόνι
Για το πολύχρωμο ρύζι
2 φλ. ρύζι μακρύκοκκο
1/4 φλ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 καρότο ψιλοκομμένο
1 φλ. αρακά
2 κ.σ. άνηθο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Για το κοτόπουλο λεμονάτο στην κατσαρόλα, στεγνώνουμε πρώτα πολύ καλά το κοτόπουλο σε απορροφητικό χαρτί.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το ροδίζουμε το κοτόπουλο για λίγα λεπτά από όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε όλα τα λαχανικά ολόκληρα, τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί κατά το ήμισυ.
Συμπληρώνουμε ζεστό νερό μέχρι να μισοσκεπάσουμε το κοτόπουλο. Προσθέτουμε τον κλασικό κύβο κότας. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30′ μέχρι να μαλακώσει.
Αλατοπιπερώνουμε στο τέλος του βρασμού. Αφαιρούμε όλα τα λαχανικά από την κατσαραρόλα.
Κρατάμε 2 φλ. ζωμό από το κοτόπουλο στην άκρη για το ρύζι. Διαλύουμε το κορν φλάουρ με το λεμόνι και το ρίχνουμε στη σάλτσα. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πυκνώσει ελαφρά η σάλτσα. Δείτε εδώ όλα τα μυστικά για να δένετε σωστά τις σάλτσες σας.
Για το ρύζι
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το καρότο. Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε όλα τα ψιλοκομμένα λαχανικά για 3-4 λεπτά, προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να γυαλίσει.
Προσθέτουμε τα 2 φλιτζάνια ζωμό που κρατήσαμε και 2 φλ. ζεστό νερό. Προσθέτουμε τον αρακά. Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι εμφανιστούν τρυπούλες στην επιφάνεια και το ρύζι να έχει ρουφήξει όλα τα υγρά. Είναι απαραίτητη η χαμηλή φωτιά για να προλάβει το ρύζι να μαγειρευτεί.
Προς το τέλος, αλατίζουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα. Αφήνουμε να σταθεί το ρύζι για 5-10′ να τραβήξει την υγρασία του. Τέλος, πασπαλίζουμε με τον άνηθο, αφρατεύοντας το ρύζι με το πιρούνι.
Σερβίρουμε στα πιάτα λίγο ρύζι πολύχρωμο με μια μερίδα λεμονάτο κοτόπουλο και μπόλικη σάλτσα.
Διατροφικό σχόλιο
«Εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας που αποτελεί τη βάση λειτουργίας του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Ακόμα, πρόκειται για πολύ καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β που φαίνεται να συσχετίζονται με τη σωστή λειτουργία των λευκοκυττάρων και την παραγωγή αντισωμάτων. Καρότα, σκόρδο, ελαιόλαδο προσφέρουν πολύτιμες βιταμίνες και άλλα βιοδραστικά συστατικά, συνεισφέροντας στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού. Επίσης το κοτόπουλο αποτελεί πολύ καλή πηγή ψευδαργύρου, συμβάλλοντας στην λειτουργία των μακροφάγων κυττάρων, που είναι η πρώτη γραμμή κρούσης του ανοσοποιητικού μας συστήματος«.
Κοτόπουλα Ναυπάκτου Κοντοχρήστος μπορείτε να αγοράσετε από τα 2 καταστήματα της εταιρίας στην Κόρινθο: Aδειμάντου 47 και Περιάνδρου και Κύπρου γωνία.
Και σε τιμές έκπληξη!