Αντιμέτωπες με τον κίνδυνο ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού βρίσκονται δέκα χώρες, που συγκαταλέγονται στην ομάδα εκείνων με μια λιγότερο αυστηρή..
στρατηγική αναχαίτισης της Covid-19, ή εκείνων που έσπευσαν να χαλαρώσουν το lockdown για να περιορίσουν τον αντίκτυπό του στην οικονομία.
Σύμφωνα με ανάλυση των δεδομένων που συλλέγει ο Guardian για τον φονικό κορωνοϊό με τα σχεδόν 484.000 θύματα παγκοσμίως σε συνδυασμό με το σύστημα καταγραφής των κυβερνητικών αντιδράσεων στην πανδημία του Πανεπιστημίου τους Οξφόρδης, στις δέκα αυτές χώρες περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, που βιώνουν μια έξαρση της πανδημίας από τον Απρίλιο και όπου ενδεχομένως ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων να είναι δεκαπλάσιος από τα καταγεγραμμένα, όπως εκτιμά ο Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, διεθυντής των Κέντρων Πρόληψης των Ασθενειών.
Ο δείκτης αυστηρότητας της αντίδρασης στις ΗΠΑ μειώθηκε τον Ιούνιο όταν οι κυβερνήτες διάφορων Πολιτειών χαλάρωσαν τα περιοριστικά μέτρα με αποτέλεσμα τοπικές εξάρσεις και αύξηση κατά 25% των κρουσμάτων ανά εβδομάδα.
Τι γίνεται στην Ευρώπη
Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται η Ελβετία και η Γερμανία, δύο ευρωπαϊκές χώρες όπου ο ρυθμός αναπαραγωγής της επιδημίας (R 0) αυξήθηκε αυτή την εβδομάδα.
Ειδική αναφορά κάνει η βρετανική εφημερίδα στη Γερμανία μετά τα πάνω από χίλια κρούσματα σε σφαγείο κοντά στο Μπίλεφελντ κι ενώ η χώρα χαλάρωσε την αντίδραση στην πανδημία από το 73% στις αρχές Μαϊου στο 50%.
Στην ομάδα των ευρωπαϊκών χωρών που κινδυνεύουν με ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού συγκαταλέγαται και η Γαλλία, που μετρά συνολικά πάνω από 160.000 κρούσματα και κατέγραψε αύξησή τους κατά 12% σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, η Ουκρανία (αύξηση των κρουσμάτων κατά 39,3%) και η Σουηδία με το αποτυχημένο πείραμα αναχαίτισης της Covid-19 .
Οι ασιατικές χώρες που απειλούνται περισσότερο
Την ίδια ώρα η χαλάρωση του lockdown έφερε ανεπιθύμητα αποτελέσματα στη Σαουδική Αραβία, την Ινδονησία, το Μπαγκλαντές και το Ιράν, που θρηνεί πάνω από 10.000 θύματα του κορωνοϊού.
Εδικά στο τελευταίο η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων τον Μάιο οδήγησε σε σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων, αναφέρει ο Guardian. Και μολονότι οι Αρχές το απέδωσαν στον πολλαπλασιασμό των τεστ, η αναλογία των εξετάσεων που έβγαιναν θετικές αυξήθηκε στο ίδιο διάστημα, πράγμα που υποδεικνύει ότι ο κορωνοϊός εξαπλωνόταν και πάλι στον πληθυσμό της χώρας.
Ανησυχία για Βραζιλία και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής
Οι ειδικοί, ωστόσο, ανησυχούν και για άλλες τέσσερις χώρες, όλες τους στη Λατινική Αμερική, την Αργεντινή, τη Βολιβία, την Κολομβία και τη Βραζιλία. Η Αργεντινή προχώρησε σε lockdown νωρίς και πολλοί έσπευσαν να τη χαρακτηρίσουν succes story της Λατινική Αμερικής, αφού τα κρούσματα παρέμεναν σε πολύ χαμηλά επίπεδα τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Αλλά μετά από μια μερική χαλάρωσή τους στα τέλη Απριλίου και τις αρχές Μαϊου τα κρούσματα τετραπλασιάστηκαν με αποτέλεσμα τα θύματα του κορωνοϊού να υπερβαίνουν τα χίλια.
Στη Βραζιλία η τραγωδία συνεχίζεται με άλλους 1.141 θανάτους το τελευταίο 24ωρο. Η χώρα έχει καταγράψει τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων ανά την υφήλιο. Πάντως, παρά τη χαλαρή στάση του προέδρου της χώρας, Ζαϊχ Μπολσονάρου, ο δείκτης αυστηρότητας στη χώρα παραμένει σχετικά υψηλός καθώς οι κυβερνήτες ορισμένων Πολιτειών διατήρησαν σε ισχύ κάποια από τα περιοριστικά μέτρα.