Σκληρή και εφ όλης της ύλης επίθεση κατά της κυβέρνησης-«χάρτινο τσίρκο», όπως τη χαρακτήρισε, αλλά και προσωπικά κατά του πρωθυπουργού, εξαπέλυσε ο πρόεδρος...
του ΣΥΡΙΖΑ το πρωί του Σαββάτου, από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ενώ αναφέρθηκε και στους άξονες του νέου κοινωνικού συμβολαίου που προτείνει η Αριστερά.
Στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προσωπικά, απέδωσε την ευθύνη για τη οικονομική κρίση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, μιλώντας το πρωί του Σαββάτου 27/6 στη Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, περιέγραψε με μελανά χρώματα την οικονομία και τις προοπτικές της την επαύριο της υγειονομικής κρίσης.
Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ και περιέγραψε τις προϋποθέσεις για ένα κόμμα ανοικτό και όχι των μηχανισμών, ένα κόμμα όχι μόνο των μελών αλλά των πολιτών, με ανοικτή σχέση με τις δυνάμεις της προόδου.
Αφού καταλόγισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη τακτικές του παρελθόντος είπε: «Σας μιλώ ειλικρινά, δεν φανταζόμουν ούτε εγώ, ότι σε λιγότερο από ένα χρόνο, ο κ. Μητσοτάκης θα είχε καταφέρει τόσο μεγάλο πλήγμα στις προοπτικές μιας χώρας, την οποία για πέντε χρόνια, παλέψαμε να βγάλουμε από μια τεράστια οικονομική και κοινωνική κρίση...Ήταν λοιπόν λογική εξέλιξη, να φτάσουμε σήμερα εδώ. Με μια κυβέρνηση να ανακοινώνει 16% ύφεση για το τελευταίο τρίμηνο και 10, 11, 12% (ποιος ξέρει) για το έτος, χωρίς όμως να αναλαμβάνει την παραμικρή ευθύνη για αυτό. Νούμερα ασύλληπτα, που δεν είδαμε ούτε στα πρώτα σκληρά χρόνια των μνημονίων. Και πέρα από τα νούμερα, ποια είναι σήμερα η εικόνα στη χώρα; Επιχειρήσεις που επιχειρούν να σταθούν στα πόδια τους χωρίς καμία στήριξη και χωρίς ρευστότητα. Επιχειρήσεις που δεν άνοιξαν καν μετά το lockdown και χιλιάδες άλλες που δίνουν μάχη, για να μην έχουν την ίδια τύχη το χειμώνα. Νησιά άδεια. Εργαζόμενοι που απολύονται ομαδικά. Νοσοκομεία που βαράνε διάλυση, αφήνοντας ακόμα και μικρά παιδιά στο έλεος του Θεού».
«Χάρτινο Τσίρκο η κυβέρνηση»
Απευθυνόμενος προς τα στελέχη του είπε: «Αντί για μια κυβέρνηση που αναλαμβάνει τις ευθύνες της και εργάζεται άοκνα, να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, έχουμε ένα χάρτινο τσίρκο, όπως λέει και ένα αγαπημένο τραγούδι από τις Τρύπες. Ένα χάρτινο τσίρκο που ενδιαφέρεται μόνο για το show. Μόνο για την εικόνα και τη ματαιοδοξία του καθενός που το απαρτίζει. 'Ανθρωποι που δεν βλέπουν τίποτα πέρα από τους κόλακες που τους περιτριγυρίζουν...υπάρχει όντως ένας τομέας στον οποίο η κυβέρνηση παίρνει άριστα. Και είναι ο τομέας της προπαγάνδας. Εκεί οι άνθρωποι είναι ασύλληπτοι. Έχουν στήσει μια καλοδουλεμένη μηχανή προπαγάνδας και λάσπης τους. Καλολαδωμένη, συντονισμένη, χορτασμένη με εκατομμύρια ευρώ, με ειδικότητα να κάνει το άσπρο-μαύρο. Και είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρον και από τη σκοπιά της πολιτικής επιστήμης να ερευνήσει κανείς, πως είναι δυνατόν, τόσα πολλά μέσα να συντονίζονται τόσο γρήγορα και τόσο αυτόματα, στη παλέτα ενός αόρατου αρχισυντάκτη που δίνει το ρυθμό».
«Να βάλουμε φραγμό στη καταστροφή»
Η απόλυτη προτεραιότητα και υποχρέωσή μας είναι, να βάλουμε φραγμό στην καταστροφή που έρχεται είπε ο Αλ. Τσίπρας και αναφέρθηκε στους άξονες του νέου κοινωνικού συμβολαίου που προτείνει: «Η παραγωγή. Η εργασία. Το κοινωνικό κράτος. Η πολιτική για τη νέα γενιά. Το περιβάλλον. Τα δικαιώματα".
Ακολούθως ανέπτυξε τους άξονες:
Πρώτος άξονας η παραγωγή: «Πρέπει να ενισχύσουμε τα θεμέλια της τουριστικής ανάπτυξης με ορίζοντα μια βιώσιμη στρατηγική και όχι με άξονα το βραχυπρόθεσμο και εύκολο κέρδος». Παράλληλα, όμως πρόσθεσε «να οργανώσουμε την ανάπτυξη των άλλων παραγωγικών κλάδων, που η χώρα μπορεί και πρέπει να στραφεί τα επόμενα χρόνια. Η χώρα δε μπορεί να έχει ένα δίκαιο κοινωνικό συμβόλαιο, αν παράλληλα δεν έχει ένα νέο παραγωγικό συμβόλαιο. Η βιομηχανία, ο αγροδιατροφικός τομέας, η πληροφορική, οι startups στην καινοτομία, η κοινωνική οικονομία, είναι μονάχα ορισμένοι από άξονες, που πρέπει να στηρίξουμε αυτό το νέο παραγωγικό πρότυπο».
Δεύτερος άξονας η εργασία: «Δεν μπορεί να υπάρξει παραγωγική οικονομία χωρίς παραγωγικότητα των εργαζόμενων. Προσοχή, όμως, γιατί υπάρχει και η παραγωγικότητα των κάτεργων στην Ασία, υπάρχει και η παραγωγικότητα σε χώρες όπου τα εργασιακά δικαιώματα είναι κατοχυρωμένα και αδιαμφισβήτητα. Πραγματικά παραγωγικός είναι ένας εργαζόμενος, που νιώθει ασφάλεια. Σε ένα περιβάλλον όπου η σταθερή και καλά αμειβόμενη εργασία, η ασφάλιση, το 8ωρο, θα είναι αδιαπραγμάτευτα».
Αναφέρθηκε, επίσης, στην τηλεργασία λέγοντας ότι δεν μπορεί να γίνεται αφορμή, για να γίνονται κουρελόχαρτο οι συμβάσεις, τα ωράρια, οι υπερωρίες και να διογκώνεται η εργοδοτική αυθαιρεσία.
Τρίτος άξονας είναι το κοινωνικό κράτος: «Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος. Ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που προστατεύει τη σωματική αλλά και την ψυχική υγεία κάθε πολίτη αυτής της χώρας. Ένα σύστημα άρτια διαρθρωμένο με βάση τις καλές πρακτικές διεθνώς. Με Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που θα αποσυμφορεί τα νοσοκομεία. Με αναβάθμιση των Δημοσίων Νοσοκομείων και δημιουργία νέων όπου κριθεί. Με ισχυρές δομές κοινωνικής προστασίας. Για το παιδί. Για τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας...Με ένα ισχυρό δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα που εξασφαλίζει την αλληλεγγύη των γενεών. Ένα σύστημα που δεν γίνεται αντικείμενο κερδοσκοπίας, για να πλουτίσουν πέντε ασφαλιστικές εταιρείες και οι φίλοι τους στην κυβέρνηση».
Τέταρτος άξονας, η νέα γενιά: «Το έχω ξαναπεί και θέλω να σταθώ σε αυτό. Μια χώρα με τόσο μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα, δε μπορεί παρά να έχει ως κόρη οφθαλμού τις νεότερες γενιές. Η χώρα δεν έχει φερθεί όπως θα έπρεπε στο πολυτιμότερο αγαθό της».
Πέμπτος άξονας, το περιβάλλον: «Εδώ πρέπει να είμαστε σκληροί. Έχουμε αργήσει δραματικά. Ακόμα και εμείς, συζητάμε για την κλιματική κρίση, ως κάτι που θα έρθει και όχι ως κάτι που είναι ήδη εδώ. Επομένως, πρώτο βήμα είναι η ανάλυσή μας να εμπλουτιστεί και να εξελιχθεί. Δεν νοείται σήμερα, κάθε πρόταση που διατυπώνει ένα κόμμα της αριστεράς και του προοδευτικού χώρου, να μην διαπνέεται από το κριτήριο της βιωσιμότητας και της διατήρησης περιβαλλοντικής ισορροπίας».
Έκτος άξονας, αυτός των δικαιωμάτων: «Ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, δεν μπορεί τον 21ο αιώνα να διαχωρίζει κανέναν και καμία με βάση το φύλο, το χρώμα, την καταγωγή, τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζει ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας τα παιδιά μεταναστών και προσφύγων που γεννιούνται και μεγαλώνουν στον τόπο μας. Δεν μπορεί να ποινικοποιεί την κοινωνική διαμαρτυρία και τις δημοκρατικές ελευθερίες».
Η ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ: «...Σήμερα, κάνουμε ένα σημαντικό συμβολικό βήμα. Επικυρώνουμε την απόφαση, η Προοδευτική Συμμαχία να μην είναι ένας υπότιτλος. Αλλά συστατικό κομμάτι του σκοπού που θέλουμε να πετύχουμε. Και μετά το συμβολικό βήμα, το πρώτο ουσιαστικό βήμα για μια Προοδευτική Ελλάδα, είναι όλοι εμείς να φτιάξουμε το νέο μας σπίτι, όπως ακριβώς οραματιζόμαστε την ίδια μας τη χώρα. Σε αυτό το σπίτι δε χωρούν οι απόλυτες αλήθειες. Η αυτάρκεια της μιας άποψης. Δε χωρά η μονολιθικότητα. Η ανάλυση του σήμερα με τα εργαλεία του χθες. Δε χωρά φυσικά η παραίτηση από αρχές και αξίες, που αποτελούν τον πυρήνα της αριστερής σκέψης και φυσικά της στάσης ζωής που απορρέει από αυτή. Δε χωρά η ιδιοτέλεια, οι προσωπικές στρατηγικές και η αλαζονεία. Δε χωρά ούτε ο ελιτισμός. Η άποψη, δηλαδή, ότι ο λαός είναι μια παραπλανημένη μάζα, που φταίει, γιατί κατά καιρούς διαφωνεί μαζί μας. Χτίζουμε το σπίτι μας, με τα υλικά που μας έχει κληρονομήσει η ιστορική διαδρομή της Αριστεράς και της Δημοκρατικής Παράταξης αυτού του τόπου. Τη συλλογικότητα, τη λαϊκότητα, την ανιδιοτέλεια, τη στρατηγική ενόραση. Κουβαλάμε τις παρακαταθήκες και τις καλύτερες παραδόσεις της Αριστεράς, των σοσιαλιστικών ιδεών και των κοινωνικών κινημάτων, το σεβασμό στη διαφορετική άποψη. Τον πατριωτισμό και τον αντιεθνικισμό. Τη γνώση και την εξέλιξη της επιστήμης. Τη μαχητικότητα και την εργατικότητα. Την πίστη ότι τον κόσμο τον αλλάζουν οι πολλοί».
«Αναγκαίο το άνοιγμα του κόμματος»
Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε όμως και για το άνοιγμα του κόμματος: «Χρειαζόμαστε δίπλα μας και νέους συναγωνιστές στη πρώτη γραμμή. Ανθρώπους που η πορεία τους στις τοπικές κοινωνίες, στον επιστημονικό ή επαγγελματικό τους χώρο, είναι αναγνωρισμένη από τη κοινωνία. Χρειαζόμαστε επίσης και νέους τρόπους επικοινωνίας και παρέμβασης, πρόσβασης σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που έχουν γυρίσει την πλάτη σε αυτά που θεωρούνταν τα παραδοσιακά ΜΜΕ. Το βασικό υλικό όμως, είναι να μη φοβηθούμε να αλλάξουμε. Να εξελιχθούμε. Να δοκιμαστούμε στα ερωτήματα, που μας βάζει το 2020. Όχι σε αυτά που κρίθηκε ο καθένας 10 ή 20 χρόνια πριν. Να μη φοβηθούμε ένα κόμμα ανοιχτό, με μεγαλύτερη τόλμη και περισσότερη δράση. Όχι κόμμα των μηχανισμών. Ούτε καν κόμμα μόνο των μελών του. Αλλά κόμμα ανοιχτό σε κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη. Κόμμα επιτελείο και εργαλείο της κοινωνικής πλειοψηφίας. Κόμμα που ζει και αναπνέει με τη ζωντανή σχέση και από τη ζωντανή σχέση με όλες τις κοινωνικές δυνάμεις της προόδου».
Τοποθετήσεις για τη διεύρυνση του κόμματος, και τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις
"Kανένας δεν αρνήθηκε ποτέ την ανάγκη διεύρυνσης, μετεξέλιξης, διεύρυνσης", υπογράμμισε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σημειώνοντας πως "δεν πρέπει να κολλάμε στις λέξεις". Πρέπει να αξιοποιήσουμε τις πιο καλές παραδόσεις της αριστεράς, συνέχισε. Εκ φύσεως η αριστερά είναι κόμμα λαϊκό, αλλά ποτέ δεν είχε τη λαϊκότητα του ΠΑΣΟΚ" τόνισε, εκφράζοντας την επιθυμία αυτή η λαϊκότητα, να "μπολιάσει" το χώρο της αριστεράς, χωρίς όμως να ανοίξει την πόρτα στον "λαϊκισμό", που χαρακτήριζε πολλές φορές το ΠΑΣΟΚ.
Για "κρίση δημοκρατίας" που προστίθεται στην τριπλή κρίση "οικονομική, υγειονομική, κλιματική" έκανε λόγο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, υποστηρίζοντας την ανάγκη να υπάρξει καθημερινή πάλη με τον παραγοντισμό και το πελατειακό κράτος. "Ξέρουμε τι είναι η δεξιά και ξέρουμε τι γίνεται και ότι δεν έχει καμία σχέση με την κριτική που μας ασκούν" σημείωσε, ενώ υπογράμμισε πως "ζούμε σε μία χώρα, που ο οποιοσδήποτε μπορεί να ηχογραφήσει, ο οποιοσδήποτε μπορεί να απειλήσει ότι θα δημοσιεύσει αυτήν την ηχογράφηση, ο οποιοσδήποτε μπορεί να επιλέξει πότε θα δημοσιεύσει την ηχογράφηση". Ο ίδιος δήλωσε περήφανος για την αυστηρή κριτική του κόσμου της αριστεράς, σημειώνοντας πως οποιαδήποτε κριτική και "παλιές πρακτικές" είναι καλοδεχούμενη.
Στις ευρύτερες εξελίξεις που κατακερματίζουν τους κοινωνικούς ιστούς και δημιουργούν την ανάγκη αναθεμελίωσης της αριστεράς, αναφέρθηκε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.
Σημείωσε, ότι στο ραντεβού της αναθεμελίωσης της Αριστεράς αποφασίζουμε να πάμε με το όχημα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και πρόσθεσε ότι "το κεντρικό ζήτημα είναι το ζήτημα της δημοκρατίας". Αναφερόμενος στην πολιτική των πολιτικών αντιπάλων του, είπε, ότι στόχος τους είναι να βγει από το δημοκρατικό παιχνίδι η αριστερά. "Η στρατηγική μας δεν μπορεί παρά να είναι πανστρατιά, για να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία η καρδιά της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης. Αλλιώς η σύγκρουση δεν μπορεί να βγει σε πέρας", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επιστροφή στην πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που ασκούσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, και όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, αναφέρθηκε στην ανάγκη επανέναρξης του διαλόγου μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο, ότι ναι μεν οι διαφορές είναι διμερείς, ωστόσο πρέπει να αξιοποιήσουμε την θέση μας στην Ευρώπη. Η Ευρώπη μπορεί να λειτουργήσει με θετικό τρόπο προς την Τουρκία, με την έννοια ότι η τελευταία, εάν εγκαταλείψει την προκλητική πολιτική της, θα κερδίσει.
Στην αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στο "βρώμικο '89" αναφέρθηκε ο Νίκος Φίλης, δηλώνοντας ότι "δεν μπορούμε να λέμε, ότι μπορεί να επαναληφθεί το '89", καθώς είναι "άλλοι οι πρωταγωνιστές", "άλλα τα διακυβεύματα", "άλλη η ιστορία της αριστεράς". "Η αριστερά υπήρξε δύναμη κάθαρσης τότε. Όχι δύναμη συνενοχής", επισήμανε.
Αναφερόμενος στην κυβέρνηση της ΝΔ, υπογράμμισε, πως "είναι προφανές, ότι ο Μητσοτάκης αντέχει και οικοδομεί καθεστώς", εκτιμώντας ότι "δεν είναι κυβέρνηση που θα φύγει αύριο, και ακόμα και αν φύγει, θα αφήσει τα αποτυπώματά της στους αρμούς της εξουσίας". Ο Ν. Φίλης σημείωσε, επίσης, πως "πολλά μας ταπείνωσαν" και ότι "η αριστερά και το ηθικό της πλεονέκτημα δίνουν καθημερινά εξετάσεις. Δεν έχει λόγο, να κάνει εκπτώσεις από τις αρχές της" πρόσθεσε, ενώ σχετικά με τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως "έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας" και πως αυτή έχει να κάνει με "το ύφος, το ήθος και την αλαζονεία που εξέπεμπε για συγκεκριμένα ζητηματα. Και τέτοια ζητήματα τα ζούμε αυτές τις ημέρες", κατέληξε.
Την ανάγκη να ενταθεί η προσπάθεια διεύρυνσης και ανασυγκρότησης του κόμματος υπογράμμισε ο Νίκος Παππάς, παραδεχόμενος ότι δεν έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής. Ο ίδιος επισήμανε, ότι αυτό το κόμμα πρέπει να κάνει ατομική και συλλογική αυτοκριτική, ακόμα και "για το παραμικρό, αν ξέφυγε μια κουβέντα". Είμαι περήφανος που υπηρετώ με αυτόν τον πύχη αξιών την αριστερά, τόνισε, και δήλωσε πως "δεν πρέπει να επιτρέψουμε, να κουνάνε το δάχτυλο, αυτοί που πετάνε τα εκατομμύρια δεξιά-αριστερά σαν αλογόμυγες".
Λαμβάνοντας το λόγο μετά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, άσκησε σκληρή κριτική στη ΝΔ, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να γίνει "restart" στη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
"Η ΝΔ είναι προσκολημμένη στο μοντέλο της χρεωκοπίας. Δεν έχει καταλάβει τίποτα από τους λόγους της κρίσης" σημείωσε, κατηγορώντας την κυβέρνηση, ότι όχι μόνο "αδυνατεί" να αντιμετωπίσει την κρίση, αλλά την βλέπει ως "ευκαιρία" για να "αναδιαρθρώσει την ελληνική οικονομία προς όφελος των λίγων". Μιλώντας για την διαδικασία διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, δήλωσε πως "χάσαμε χρόνο" και πως "δεν έχει ανοίξει, όπως θα έπρεπε το κόμμα".
ΠΗΓΗ: left.gr