Για πρώτη φορά καταβλήθηκε σε περισσότερα από 251.000 άτομα, εκ των οποίων πάνω από το 50% ανήλικους, το ελάχιστο ζωτικό κοινωνικό εισόδημα, που φθάνει κατά μέσο όρο τα 430 ευρώ το μήνα κατά άτομο. Στόχος της κυβέρνησης είναι να το λάβουν 2,2 εκατομμύρια άτομα.
Το εισόδημα, το οποίο θα λαμβάνεται ισοβίως από τους δικαιούχους, δόθηκε τον Ιούνιο σε μόλις 74.119 νοικοκυριά, κυρίως σε ανήλικους ΑμεΑ τα οποία ήταν καταγραμμένα ήδη από τις υπηρεσίες Κοινωνικής Ασφάλειας, αλλά ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί κατά πολύ, αφού μόνο το πρώτο 10ημερο της υιοθέτησής του κατατέθηκαν 344.585 αιτήσεις. Η κυβέρνηση μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου θα καταβάλλει το κοινωνικό εισόδημα από την 1η Ιουνίου σε όσους κάνουν την αίτηση, ώστε κανένα νοικοκυριό να μην μείνει χωρίς ουσιαστική βοήθεια.
Το ελάχιστο εισόδημα υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση Σάντσεθ στις 29 Μαΐου και προβλέπει, ότι μια μονοπυρηνική οικογένεια θα λαμβάνει 5.538 ευρώ το έτος, που ισοδυναμεί με την καταβολή 12 κατώτατων συντάξεων το έτος. Για μια οικογένεια με δύο ανήλικα άτομα το ελάχιστο κοινωνικό εισόδημα φθάνει στα 1.100 με 1.200 ευρώ. Σύμφωνα με το υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλειας το ελάχιστο κοινωνικό ζωτικό εισόδημα θα λάβουν συνολικά 830.000 νοικοκυριά ή 2,2 εκατομμύρια άτομα, εκ των οποίων τουλάχιστον το 50% θα είναι ανήλικοι.
Σημειώνεται, ότι η κυβέρνηση Σάντσεθ έχει ψηφίσει επιπλέον μέτρα για την στήριξη των νοικοκυριών και την καταπολέμηση της φτώχειας, όπως την επιδότηση του ενοικίου και την πληρωμή των λογαριασμών κοινής ωφέλειας, ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου, νερού και τηλεφώνου, θεωρώντας ότι αποτελούν απαραβίαστα δικαιώματα των ανθρώπων για μια αξιοπρεπή διαβίωση.
Παράλληλα, η κυβέρνηση Σάντσεθ παρατείνει την καταβολή του επιδόματος προσωρινής ανεργίας εξαιτίας του κορωνοϊού έως τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ ενδέχεται να την παρατείνει και έως το τέλος του έτους, εάν συνεχιστεί η πανδημία και η οικονομική κρίση. Η συμφωνία με τις οργανώσεις των εργαζομένων και των εργοδοτών προβλέπει, ότι το κράτος θα καταβάλλει το 70% με 80% των προηγούμενων αποδοχών των εργαζομένων και των ελεύθερων επαγγελματιών, ενώ δικαίωμα έχουν ακόμη και οι πρόσκαιρα εργαζόμενοι ή ακόμη και αυτοί που εργάζονταν χωρίς σύμβαση εργασίας.
Το υπουργείο Εργασίας μάλιστα έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους, συνδικάτα και οργανώσεις εργοδοτών, για την μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, στοχεύοντας στην κατάργηση της αντιμεταρρύθμισης των εργασιακών που είχε ψηφίσει η δεξιά κυβέρνηση του Ραχόι.
ΠΗΓΗ: left.gr