Ραγδαίες εξελίξεις στο άλυτο μυστήριο της δολοφονίας του πρωθυπουργού της Σουηδίας, Ούλοφ Πάλμε, καθώς, σύμφωνα με σημερινές ανακοινώσεις εντοπίστηκε ο βασικός ύποπτος...
Ο σημαντικός Σουηδός πολιτικός πυροβολήθηκε πισώπλατα σε δρόμο της πρωτεύουσας το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου του 1986, την ώρα που επέστρεφε πεζός σπίτι του από τον κινηματογράφο, μαζί τη σύζυγό του.
Πριν από μερικές ημέρες έγινε γνωστό ότι σήμερα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για την υπόθεση, καθώς φάκελος από τη Νότια Αφρική εστάλη στις σουηδικές αρχές και περιελάμβανε νέα ευρήματα για την υπόθεση.
Σήμερα ο εισαγγελέας Κρίστερ Πέτερσον κατονόμασε τον Στιγνκ Εγκστρομ ως τον βασικό ύποπτο για την δολοφονία και ανακοίνωσε ότι μία από τις πιο πολύκροτες έρευνες των τελευταίων δεκαετιών φτάνει στο τέλος της.
«Το πρόσωπο είναι ο Στιγκ», ανακοίνωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εισαγγελέας Πέτερσον. «Εξαιτίας του γεγονότος ότι ο άνθρωπος έχει πεθάνει, δεν μπορώ να απαγγείλω κατηγορίες εναντίον του και αποφάσισα να κλείσω την έρευνα».
Ο Στιγκ Ενγκστρομ, ο οποίος πέθανε το 2000 ήταν γραφίστας στο επάγγελμα και σύμφωνα με τον εισαγγελέα είχε μεγάλη αντιπάθεια προς τον Πάλμε και τις πολιτικές του.
Ήταν από τους πρώτους που έφτασαν στο σημείο της δολοφονίας και τότε είχε θεωρηθεί προς στιγμή ως ένας πιθανός ύποπτος.
Μάρτυρες στη στιγμή της δολοφονίας είχαν δώσει περιγραφές του δολοφόνου που ταίριαζαν με εκείνες του Ένγκρστομ, ενώ άλλοι ανέφεραν ότι δεν τον είχαν δει στο σημείο.
Ο ίδιος είχε υποστηρίξει ότι βρισκόταν στο σημείο από την αρχή και ότι προσπάθησε να βοηθήσει το θύμα. Είχε, ακόμη, εμφανιστεί επικριτικός απέναντι στην αστυνομία και υποστήριξε ότι οι μάρτυρες δεν είχαν δει τον δολοφόνο, αλλά τον ίδιο, ο οποίος έτρεχε να… συλλάβει τον δολοφόνο.
Η αστυνομία τότε χαρακτήρισε τον Ένγκστρομ αναξιόπιστο μάρτυρα και δεν προχώρησε την έρευνα εις βάρος του.
Ο Ούλοφ Πάλμε ήταν ένας πολιτικός με πολύ υψηλή δημοτικότητα, καθώς ξεχώριζαν οι σοσιαλδημοκρατικές πολιτικές που ακολούθησε, αλλά και η εναντίωσή του στο καθεστώς του Απαρτχάιντ. Προτιμούσε να έχει μία απλή ζωή και κυκλοφορούσε πολύ συχνά χωρίς σωματοφύλακες.
Η σύζυγός του, Λιζμπέτ Πάλμε, η οποία τραυματίστηκε επίσης στην επίθεση, είχε αναγνωρίσει ως δράστη τον Κρίστερ Πέτερσον, τοξικομανή και αλκοολικό, ο οποίος
καταδικάστηκε για τη δολοφονία. Αργότερα, όμως η ποινή του ακυρώθηκε λόγο έλλειψης στοιχείων. Ο Πέτερσον πέθανε το 2004.
Περισσότεροι από 100 άνθρωποι είχαν βρεθεί ως ύποπτη για την υπόθεση που παρέμενε άλυτη επί 34 χρόνια και είχε πυροδοτήσει διάφορες θεωρίες από εκείνη του μοναχικού λύκου έως σε μία μεγαλύτερη συνωμοσία από ακροδεξιά στοιχεία εντός της σουηδικής αστυνομίας.