Γεγονός που θα συμβεί μετά βεβαιότητας, εάν υπάρχουν αποθέματα σταφίδας. Οι μικροί έμποροι αντιδρούν στην απόσυρση των αποθεμάτων με μύχιες σκέψεις που αποσκοπούν σε οικονομικά και εμπορικά πλεονεκτήματα σε βάρος του μεγάλου ανταγωνιστή τους και εγγυητή της τιμής παραγωγού της σταφίδας, της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών.
Αυτό το έχουν πλέον αντιληφθεί όλοι οι σταφιδοπαραγωγοί που βλέπουν ορατό το ενδεχόμενο να μένουν χωρίς την παρέμβαση της Παναιγιαλείου Ένωσης, της συνεταιριστικής οργάνωσης που στηρίζει διαχρονικά το εισόδημά τους.
Μία τέτοια εξέλιξη, που δεν λαμβάνει υπόψη της τον σταφιδοπαραγωγό, θα σημάνει την εγκατάλειψη της σταφιδοκαλλιέργειας, καθώς το κόστος είναι υψηλό και δεν θα είναι βιώσιμη εάν μειωθεί η τιμή.
Δεν θέλουν οι παραγωγοί το πιθανό σε αυτή την περίπτωση «αντίδωρο» της πολιτείας των λίγων λεπτών που προτείνουν οι έμποροι για να χρυσώσουν στιγμιαία το χάπι στον αναμενόμενο βέβαιο κατήφορο της τιμής της σταφίδας.
Αυτό θα είναι η αποδοχή της κατάρρευσης της τιμής και η παγίωσή της.
Είμαστε ως σταφιδοπαραγωγοί κάθετα αντίθετοι γιατί όχι μόνο δεν θα δώσει ουσιαστική και μακροχρόνια λύση με τα υπάρχοντα αποθέματα αλλά αντιθέτως θα συνεχίσουν να πιέζονται προς τα κάτω οι τιμές, με αποτέλεσμα να καταστραφεί η αγορά και να υποθηκευτεί το μέλλον της καλλιέργειας.
Η απόσυρση των αποθεμάτων σταφίδας θα στηρίξει την τιμή της σταφίδας και αυτό το γνωρίζουν όλοι αλλά σκοντάφτει στα συντεχνιακά συμφέροντα…
Αναμένουμε η πολιτεία να στηρίξει με την απόσυρση σταφίδας τις 20.000 οικογένειες σταφιδοπαραγωγών και όχι 2-3 εμπόρους.
Την φωνή αγωνίας των σταφιδοπαραγωγών της Πελοποννήσου μεταφέρει στην Πολιτεία τους τελευταίους τρεισήμισι μήνες, χωρίς όμως αποτέλεσμα μέχρι σήμερα, ο πρόεδρος της συνεταιριστικής οργάνωσης της Παναιγιαλείου Ένωσης, η οποία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σταφίδων της χώρας μας.
Ο πρόεδρος της ΠΕΣ κ. Αθανάσιος Σωτηρόπουλος ζητάει «την ενημέρωση και παρέμβαση του πρωθυπουργού ως μόνου που μπορεί να δώσει άμεσα λύση και να αποφευχθεί η επιχειρούμενη, σε λιγότερο από ενάμιση μήνα, κατάρρευση της τιμής της σταφίδας που θα οδηγήσει τους παραγωγούς στους δρόμους, εξ αιτίας της λεηλάτησης του εισοδήματός τους.
Κύριε πρωθυπουργέ, έκκληση σας κάνουμε να μην επιτρέψει η πολιτεία να συμβεί αυτό. Λέμε όχι στα εμπορικά σενάρια που συντεχνιακά κάποιοι απεργάζονται σε βάρος των σταφιδοπαραγωγών, πίσω από κλειστές πόρτες, τις οποίες για τρεισήμισι μήνες κάποιοι θεσμικοί φορείς αρνούνται περιφρονητικά και αδικαιολόγητα να τις ανοίξουν στους εκπροσώπους των παραγωγών. Γεγονός που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά….
Λέμε όχι στη μεθόδευση οικονομικών συμφερόντων που θα οδηγήσουν στην οικονομική εξαθλίωση του σταφιδοπαραγωγού, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την εγκατάλειψη της σταφιδοκαλλιέργειας.
Όλες σχεδόν οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις, ήτοι Ενώσεις Συνεταιρισμών, Σταφιδικοί Συνεταιρισμοί, όλοι οι θεσμικοί των εκπρόσωποι των αγροτών ΕΘΕΑΣ, ΣΑΣΟΕΕ, οι Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου και μερικά Επιμελητήρια έχουν αποφασίσει επίσης υπέρ του δικαίου αιτήματος των Συνεταιριστικών Οργανώσεων και των Ιδιωτικών εξαγωγικών επιχειρήσεων για ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΑΦΙΔΑΣ, και την χρησιμοποίησή των για παραγωγή άλλων προϊόντων π.χ. οινοπνεύματος κλπ προϊόντων, αιτούνται δηλαδή την υλοποίηση ανάλογου προγράμματος που εφαρμόστηκε με επιτυχία στον οινοποιητικό τομέα.
Η απόσυρση του αποθέματος σταφίδας των 8.000 τόνων περίπου από τους εξαγωγείς, ιδιώτες και συνεταιριστικές οργανώσεις, και ο «πράσινος τρύγος» για τους παραγωγούς θα έδινε ζωτικής σημασίας λύση σε ένα προϊόν και σε έναν επιχειρηματικό κλάδο που διαχρονικά συμβάλει στην Εθνική μας οικονομία και που τώρα, εξ' αιτίας της πανδημίας, μετά από πάρα πολλά χρόνια έχει την ανάγκη στήριξης της πολιτείας.
Ως σταφιδοπαραγωγός μαζί με τους συναδέλφους μου απ' όλη την Πελοπόννησο που αντιλαμβάνονται το τσουνάμι που έρχεται λέμε όχι στις μεθοδεύσεις των επιχειρηματικών συμφερόντων σε βάρος μας. Ζητούμε την παρέμβαση της πολιτείας τώρα, γιατί αύριο θα είναι πολύ αργά».
Από την πλευρά του ο ο διευθυντής της ΠΕΣ κ. Μίλτος Σταυρόπουλος επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «ως συνεταιριστική οργάνωση των παραγωγών οφείλουμε να ενημερώσουμε την πολιτεία και τους παραγωγούς για την βέβαια καταστροφή που έρχεται και ο καθένας να πάρει τις ευθύνες του. Υπάρχει έντονη ανησυχία στους παραγωγούς των σταφιδικών περιοχών της Πελοποννήσου, καθώς βλέπουν ότι το υπουργείο τρεισήμισι μήνες δεν έχει αποφασίσει για την στήριξη της σταφίδας με την απόσυρση του πλεονάσματος που ζητούν και πριν από λίγο με ενημέρωσαν πως ήδη οργανώνουν το πρώτο συλλαλητήριο. Τον Σεπτέμβριο εάν δεν αποσυρθεί το απόθεμα σταφίδας όπως έγινε π.χ. και στον οινοποιητικό τομέα 2-3 μικροί έμποροι θα ευνοηθούν τα μέγιστα και 20.000 παραγωγοί θα είναι στους δρόμους».
Στο μεταξύ το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου (ΠΕΣΥΠ) είπε ναι στη στήριξη των σταφιδοπαραγωγών. Συγκεκριμένα το ΠΕΣΥΠ αποφάσισε:
1. Ότι στηρίζει το δίκαιο αίτημα των σταφιδοπαραγωγών και των συνεταιριστικών τους οργανώσεων και απαιτεί από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης να στηρίξει τους σταφιδοπαραγωγούς και να χρηματοδοτήσει ώστε να αποσυρθούν τα πλεονάσματα της μαύρης σταφίδας. Τα πλεονάσματα αυτά μπορούν και πρέπει να χρησιμοποιηθούν για άλλες χρήσεις όπως απόσταξη, διανομή σε άπορους, διοχέτευση του προϊόντος σε κοινωνικές δομές και δίκτυα (σχολεία, νοσοκομεία, γηροκομεία, στρατός, αστυνομία, δομές φιλοξενίας, κλπ.) και αν απαιτείται και πρόγραμμα πράσινου τρύγου για τους σταφιδοπαραγωγούς. Επίσης προτείνει να εξεταστεί να εφαρμοστεί εθελοντικά ο πράσινος τρύγος και τέλος αν μετά την απόσυρση υπάρξει μείωση του εισοδήματος των σταφιδοπαραγωγών λόγω της πανδημίας να ενισχυθεί το εισόδημα τους μέσω του deminimis ή άλλου χρηματοδοτικού προγράμματος. Το ΠΕ.ΣΥ.Π. και ο Περιφερειάρχης δεσμεύονται ότι θα κάνουν τα πάντα ώστε να ικανοποιηθεί το δίκαιο αυτό αίτημα των σταφιδοπαραγωγών και των συνεταιριστικών τους οργανώσεων.
2. Στηρίζει και θα συμμετάσχει σε όλες τις κινητοποιήσεις που θα αποφασίσουν οι φορείς των σταφιδοπαραγωγών αν το Υπουργείο συνεχίσει να αρνείται την στήριξη του προϊόντος, των σταφιδοπαραγωγών και των συνεταιριστικών τους οργανώσεων.
Αναλυτικά η απόφαση είναι η εξής:
«Η μαύρη σταφίδα το εμβληματικό προϊόν της χώρας μας που εξάγεται κατά 80% αντιμετωπίζει φέτος, για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, μια πολύ σημαντική κρίση η οποία θα καθορίσει το μέλλον της καλλιέργειάς του. Εξαιτίας της πανδημίας που προκάλεσε πτώση των εξαγωγών υπάρχουν σημαντικά αποθέματα, περίπου επτά με οκτώ χιλιάδες τόνους στις αποθήκες κυρίως της «Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών» η οποία συγκεντρώνει το 70% της Εθνικής παραγωγής και η οποία έχει πληρώσει τη σταφίδα στους παραγωγούς όταν την αγόρασε. Για το λόγο αυτό η «Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών», η «Ένωση Μεσσηνίας», η Ένωση Κορίνθου, η «Ένωση Κιάτου», το Επιμελητήριο Μεσσηνίας αλλά και μικρές ιδιωτικές εξαγωγικές επιχειρήσεις του κλάδου έχουν στείλει έγκαιρα επιστολές στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και ζητούν να ληφθούν μέτρα στήριξης από την πολιτεία όπως έλαβε για τα άλλα αγροτικά προϊόντα που επλήγησαν από την πανδημία (στα πρότυπα του οινοποιητικού τομέα). Δηλαδή να αποσυρθούν τα πλεονάσματα της μαύρης σταφίδας και να χρησιμοποιηθούν για άλλες χρήσεις όπως απόσταξη, διανομή σε άπορους, διοχέτευση του προϊόντος σε κοινωνικές δομές και δίκτυα (σχολεία, νοσοκομεία, γηροκομεία, στρατός, αστυνομία, δομές φιλοξενίας, κλπ.) και αν απαιτείται και πρόγραμμα πράσινου τρύγου για τους σταφιδοπαραγωγούς
Είναι βέβαιο πως αν δεν υπάρξει άμεση απόσυρση των πλεονασμάτων της μαύρης σταφίδας οι τιμές τον Αύγουστο θα μειωθούν δραματικά με συνέπεια οι σταφιδοπαραγωγοί να εγκαταλείψουν εντελώς την καλλιέργεια και οι συνεταιριστικές οργανώσεις που έχουν στηρίξει οικονομικά τον παραγωγό πληρώνοντας όλη την ποσότητα της σταφίδας που έχουν παραλάβει μέχρι σήμερα να οδηγηθούν σε χρεοκοπία.
Η πολιτεία που μέχρι σήμερα έχει στηρίξει τα αγροτικά προϊόντα που επλήγησαν από την πανδημία οφείλει να αντιμετωπίσει άμεσα και με την ίδια ευαισθησία την κορινθιακή σταφίδα που κινδυνεύει με εγκατάλειψη η καλλιέργειά της. Πόσο μάλλον τώρα που έχει εξαγγελθεί και πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας με χρήματα από το Ταμείο ανάκαμψης είναι αναγκαία όσο ποτέ η συγκράτηση της τιμής για να παραμείνει ζωντανό το ενδιαφέρον των σταφιδοπαραγωγών.
Η άρνηση μέχρι σήμερα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λιβανού να στηρίξει τη μαύρη σταφίδα βάζει ταφόπλακα στη συνέχιση της καλλιέργειας αυτού του σημαντικού προϊόντος και από άποψη διατροφικής αξίας υπερτροφής.
Με δεδομένο ότι σε λιγότερο από δυο μήνες ξεκινά η συγκομιδή της οφείλουμε άμεσα να επισημάνουμε στο αρμόδιο Υπουργείου τους κινδύνους που εγείρονται και ως Περιφερειακό Συμβούλιο να σταθούμε στο ύψος που απαιτούν οι περιστάσεις και να στηρίξουμε το δίκαιο αίτημα για την στήριξη του προϊόντος των καλλιεργητών του και των εξαγωγικών συνεταιριστικών οργανώσεων και φορέων.
Για όλους αυτούς τους λόγους το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου αποφάσισε:
1. Ότι στηρίζει το δίκαιο αίτημα των σταφιδοπαραγωγών και των συνεταιριστικών τους οργανώσεων και απαιτεί από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης να στηρίξει τους σταφιδοπαραγωγούς και να χρηματοδοτήσει ώστε να αποσυρθούν τα πλεονάσματα της μαύρης σταφίδας. Τα πλεονάσματα αυτά μπορούν και πρέπει να χρησιμοποιηθούν για άλλες χρήσεις όπως απόσταξη, διανομή σε άπορους, διοχέτευση του προϊόντος σε κοινωνικές δομές και δίκτυα (σχολεία, νοσοκομεία, γηροκομεία, στρατός, αστυνομία, δομές φιλοξενίας, κλπ.) και αν απαιτείται και πρόγραμμα πράσινου τρύγου για τους σταφιδοπαραγωγούς. Επίσης προτείνει να εξεταστεί να εφαρμοστεί εθελοντικά ο πράσινος τρύγος και τέλος αν μετά την απόσυρση λόγω της πανδημίας υπάρξει μείωση του εισοδήματος των σταφιδοπαραγωγών να ενισχυθεί το εισόδημα τους μέσω του deminimis ή άλλου χρηματοδοτικού προγράμματος.
Το ΠΕ.ΣΥ.Π. και ο Περιφερειάρχης δεσμεύονται ότι θα κάνουν τα πάντα ώστε να ικανοποιηθεί το δίκαιο αυτό αίτημα των σταφιδοπαραγωγών και των συνεταιριστικών τους οργανώσεων.
2. Στηρίζει και θα συμμετάσχει σε όλες τις κινητοποιήσεις που θα αποφασίσουν οι φορείς των σταφιδοπαραγωγών αν το Υπουργείο συνεχίσει να αρνείται την στήριξη του προϊόντος, των σταφιδοπαραγωγών και των συνεταιριστικών τους οργανώσεων».
Παϊσιάδης Σταύρος/ Αγρότυπος