Μαρίνα Αλεξανδρή
Με μια παγκόσμια πρωτοτυπία (όπως επισημαίνει και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος) και με επίμονη «δημιουργική ασάφεια» ως προς το ύψος των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης του κορονοϊού, κατατέθηκε στην Κομισιόν το Πρόγραμμα Σταθερότητας από τον...
υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.
Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο σενάρια:
ένα βασικό που προβλέπει για εφέτος ύφεση 4,7% κι ένα δυσμενές που προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 7,9%. Το πρωτότυπο όμως δεν είναι αυτό (αποτελεί, άλλωστε, πάγια πρακτική για κυβερνήσεις, διεθνείς οίκους και οργανισμούς να χρησιμοποιούν μακροοικονομικά μοντέλα διπλών και τριπλών σεναρίων). Το πρωτότυπο είναι, πως το δυσμενές σενάριο δεν υπάρχει πουθενά στο ελληνικό κείμενο του Προγράμματος, το οποίο περιλαμβάνει μόνον την βασική πρόβλεψη για ύφεση 4,7% εφέτος και για ανάπτυξη 5,1% το 2021. Αντιθέτως, στο αγγλικό κείμενο, που δόθηκε στην Κομισιόν, περιλαμβάνονται και το δυσμενές σενάριο, το οποίο ξεκινά από μια αρχική εκτίμηση για ύφεση 13,2% (στην περίπτωση που δεν λαμβάνονταν μέτρα στήριξης) και καταλήγει, μετά την λήψη μέτρων, σε μείωση του ΑΕΠ κατά 7,9%.
Από το ελληνικό κείμενο, το οποίο δόθηκε και ως δελτίο Τύπου, απουσιάζουν και οι προβλέψεις για το πρωτογενές έλλειμμα, το οποίο η κυβέρνηση υπολογίζει στο 1,9% του ΑΕΠ με το βασικό σενάριο και στο 2,8% με το δυσμενές σενάριο.
Ενδιαφέρον είναι και το γεγονός, ότι και από τα δύο κείμενα δεν προκύπτει πουθενά, ότι το πακέτο στήριξης της οικονομίας φθάνει στα 24 δις ευρώ, όπως διαφημίζει η κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, το συνολικό ύψος των μέτρων που έχουν ήδη εφαρμοστεί ή δρομολογηθεί φθάνει στα 17,348 δισ. ευρώ (9,7% του ΑΕΠ) και το συνολικό ταμειακό κόστος τους σε 11,546 δισ. ευρώ (6,5% του ΑΕΠ) σε επίπεδο έτους και σε 12,349 δισ. ευρώ για τους μήνες έως τον Ιούνιο, εάν ληφθεί υπόψη, ότι επιστροφές φορολογικών και ασφαλιστικών αναστολών θα πραγματοποιηθούν από τον Αύγουστο και μετά.
Το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων ανέρχεται σε 10,349 δισ. ευρώ έως τον Ιούνιο (5,8% του ΑΕΠ) και 9,546 δισ. ευρώ (5,4% του ΑΕΠ) σε επίπεδο έτους, εάν ληφθούν υπόψη και οι επιστροφές ορισμένων ποσών αναστολών έως το τέλος του έτους. Το ταμειακό κόστος, το οποίο έχει άμεση σχέση με τα αποθέματα ταμειακών διαθεσίμων, είναι υψηλότερο και αγγίζει τα 12,35 δισ. ευρώ έως τον Ιούνιο.
Από αυτά τα ποσά, όμως, έως τα 24 δις ευρώ που επαγγέλλεται η κυβέρνηση, λείπουν περισσότερα από 10 δις. Εδώ, το επιχείρημα του οικονομικού επιτελείου είναι, πως τα παραπάνω ποσά αφορούν μέτρα, που «έχουν έως τώρα νομοθετηθεί και σχεδιαστεί» και τα υπόλοιπα θα… ανακοινωθούν και θα εξειδικευτούν το επόμενο διάστημα και θα προέλθουν – κυρίως – από τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Δηλαδή, από την επιδότηση εργασίας μέσω του προγράμματος SURE, από τα δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, από τις «νέες πολιτικές» που θα εφαρμοστούν για κλάδους όπως ο τουρισμός και οι μεταφορές, και από παρεμβάσεις ρευστότητας του Δημοσίου.
Στο δια ταύτα, το Πρόγραμμα Σταθερότητας που υπέβαλε ο κ. Σταϊκούρας στην Κομισιόν επιβεβαιώνει πλήρως την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ και του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Ο οποίος, σε ανακοίνωσή του τονίζει μεταξύ άλλων, ότι «τα ουσιαστικά μέτρα που έχουν ληφθεί και που δεν προκαλούν χρέη στους πολίτες, σύμφωνα με την παραδοχή της κυβέρνησης είναι 6 δις». Και προσθέτει: «Όσο για την ενσωμάτωση του συνολικού ποσού των εγγυήσεων (μετά μόχλευσης) στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, θα το αφήσω ασχολίαστο γιατί είμαι καλός άνθρωπος».
ΠΗΓΗ: tvxs.gr