Το προαπαιτούμενο για να σωθεί αυτή η χώρα, είναι να υπάρξει ένα βέτο.
Αν δεν γίνει αυτό, σιδηρόφρακτες μνημονιακές στρατιές θα περάσουν πάνω από τη χώρα μας.
Θα έχουμε τον μικρότερο αριθμό θυμάτων και τον μεγαλύτερο αριθμό πεινασμένων σε όλη την Ευρώπη.
Με αυτά τα λόγια ο Γ. Βαρουφάκης αποτύπωσε στη δευτερολογία του, το δίλημμα που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς σχεδιάζει την πολιτική απάντηση στην τεράστια οικονομική καθίζηση που θα επέλθει λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης ξεκίνησε την ομιλία του επισημαίνοντας την άρνηση της κυβέρνησης να εφαρμόσει διαδικασίες τηλεδιάσκεψης. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, ότι η ομιλία του ήταν περισσότερο σαν προεκλογική ομιλία ή ομιλία σε κομματική οργάνωση, διότι έλειπαν τελείως τα στοιχεία και απουσίασαν τα νούμερα.
Ρώτησε, πόσο έχει μειωθεί το εθνικό εισόδημα και διατύπωσε την πρόβλεψη, ότι το ΑΕΠ θα πέσει από τα 190 στα 162 δις, δηλαδή θα υπάρξει ύφεση 14-15%, με έλλειμμα προϋπολογισμού 16 δις και χρέος που θα έχει εκτιναχθεί στο 222% του ΑΕΠ. Οι προβλέψεις για 10% ύφεση που είχαν αρχικά λοιδορηθεί και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκαν από το ΔΝΤ, αποδείχθηκαν με αυτή την έννοια πολύ ήπιες.
Για τις προοπτικές της οικονομίας ισχυρίστηκε, πως «αυτό που είναι σαφές, είναι ότι από το 2010 έως τώρα υπάρχει μια δύσκολη, αλλά απλή επιλογή: είτε κάνεις μια βαθιά αναδιάρθρωση χρέους, είτε αποδέχεσαι σήμερα ένα 5ο μνημόνιο». Αναφέρθηκε στην παραδοχή του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας ο οποίος μίλησε για «εργαλεία βασανισμού» της χώρας, και την οποία δεν αξιοποίησε η κυβέρνηση.
Η κατάσταση αυτή θα έχει συνέπειες, τις οποίες περιέγραψε στη συνέχεια ως «μνημονιακά μεταπαιτούμενα», δηλαδή όρους που θα τεθούν από τη Γερμανία εκ των υστέρων, καθώς θα διαπιστώνεται το μέγεθος της καθίζησης. «Δεν θα πάμε από το -15 στο -5, θα μας πουν; Αυτό σημαίνει 10 μονάδες μέτρα λιτότητας».
Εκείνες τις μέρες, συνέχισε, απεμπολώντας το βέτο, συνηγορώντας στις αποφάσεις του Eurogroup της 9ης Απριλίου ο κ. Σταϊκούρας και ο κ. Μητσοτάκης, με τη στάση που κράτησε η κυβέρνηση θύμιζαν «γαλοπούλα που συναινεί στα Χριστούγεννα με ύφος εθνάρχη».
Το ταμείο στο οποίο έχει δεσμευτεί η Ελλάδα, θα είναι ανύπαρκτο ή τοξικό, συμπλήρωσε στρεφόμενος προς τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον οποίον ρώτησε, αν εκείνος διαφωνεί και αν θα έθετε βέτο. Και αν θα έθετε τώρα βέτο, συνέχισε, πώς δεν το έπραξε το 2015;
Κατέληξε θέτοντας στον πρωθυπουργό 7 ερωτήματα για την επόμενη μέρα στην ελληνική οικονομία μετά την πανδημία του κορωνοϊού:
1. Πόσα θα δανειστεί η Κυβέρνηση φέτος και το 2021 από τον ESM και πόσα από την έκδοση των ελληνικών ομολόγων;
2. Τι σκοπεύει να κάνει η Κυβέρνηση με τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων; Σκοπεύει να τους μειώσει για να περιορίσει την δημοσιονομική κατάρρευση; Εμείς φυσικά είμαστε αντίθετοι σε κάτι τέτοιο.
3. Τι θα συμβεί με τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας; Θα μπουν σε καραντίνα πάλι για να σώσει η Κυβέρνηση την ολιγαρχία;
4. Οι συντάξεις θα μειωθούν από την Κυβέρνηση κι αν ναι πόσο και σε συνάρτηση με τι; Φυσικά και σε αυτό εμείς αντιτιθέμεθα.
5. Ποια λιτότητα φέρνει η Κυβέρνηση με την συνθηκολόγηση της; Τι ποσοστό του ΑΕΠ για το 2020 και το 2021;
6. Η Κυβέρνηση θα κρατικοποιήσει τις τράπεζες μετά την νέα χρεοκοπία τους καθώς θα χρειαστούν πάλι ανακεφαλαιοποίηση μετά τα νέα κόκκινα δάνεια που προκύπτουν; Κι αν ναι θα κρατήσει τον δημόσιο έλεγχο σε αυτές ή θα επαναλάβει τα εγκληματικά λάθη της Κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου με την κρατικοποίηση ουσιαστικά αλλά χωρίς δημόσιο έλεγχο (μετοχές χωρίς ψήφο δηλαδή).
7. Τι θα κάνει τέλος η Κυβέρνηση με τον “Ηρακλή”; Θα τον παγώσει επιτέλους; Ο “Ηρακλής” έχει τελειώσει και όσο επιμένει η Κυβέρνηση είναι σαφές ότι θέλει να χρεώσει τον ελληνικό λαό με 12 δις για να τα δώσει στα αρπαχτικά ταμεία προφανώς επειδή αυτά την κρατούν δέσμια.
Στη δευτερολογία του ο Γ. Βαρουφάκης ξεκίνησε, λέγοντας ότι η χάραξη πολιτικής απαιτεί μια εκτίμηση της οικονομικής κατάστασης και μια χάραξη πολιτικής που να αναγνωρίζει περιθώριο σφάλματος και να προσαρμόζεται ανάλογα. Σχεδιάζει κανείς δηλαδή λέγοντας «Εκτιμώ ότι η ύφεση θα είναι τόσο, και ετοιμάζομαι για να κάνω αυτό. Αν πέσω έξω κατά 5 ή 10%, θα κάνω το άλλο». «Εξαρτώμενες από τη διασπορά του σφάλματος πολιτικές. Αυτή είναι η δουλειά σας. Έχετε ιερή υποχρέωση να το κάνετε αυτό».
Αν αυτό δεν γίνεται, είτε το οικονομικό επιτελείο δεν μπορεί να επιτελέσει τον ρόλο του και έχει αποτύχει, είτε καταχράται τον ρόλο που έχει αναλάβει, μετατρέποντας μια κοινοβουλευτική διαδικασία ενημέρωσης των πολιτών σε προεκλογική παρουσίαση.
Στη συνέχεια ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 επανέλαβε τα επτά ερωτήματα που είχε διατυπώσει αρχικά, προσαρμόζοντάς τα σε πιθανά σενάρια διαφορετικών εκτιμήσεων για την πορεία της οικονομίας.
Το προαπαιτούμενο για να σωθεί αυτή η χώρα, είπε, είναι να υπάρξει ένα βέτο. Αν δεν γίνει αυτό, σιδηρόφρακτες μνημονιακές στρατιές θα περάσουν πάνω από τη χώρα μας. Θα έχουμε τον μικρότερο αριθμό θυμάτων και τον μεγαλύτερο αριθμό πεινασμένων σε όλη την Ευρώπη.
Αναφέρθηκε στο ότι ο πρωθυπουργός δεν αμφισβήτησε τις προβλέψεις που διατύπωσε στην πρωτολογία του, και άρα επιβεβαίωσε το 5ο μνημόνιο και την προοπτική να το επιβάλει με εκλογές, σε έναν λαό που αντιμετωπίζει μαζί την πανδημία και την οικονομική ασφυξία.
ΠΗΓΗ: thepressproject.gr