8 Μαΐ 2020

«Τεντιμπόηδες» σε πλατείες, αυτή η μάστιγα...


Η υποκρισία και το επιλεκτικό ενδιαφέρον έχει αναδειχθεί σε βασικό χαρακτηριστικό άσκησης πολιτικής και επικοινωνίας για την κυβέρνηση, πρακτική αποθέωσε και την περίοδο της πανδημίας. Κάπως, έτσι ο νέος μεγάλος εχθρός...


ανακαλύφθηκε στις πλατείες και σε ανοιχτούς χώρους όπου ομάδες νεαρών, στην πλειοψηφία τους μαθητές, βρίσκονται τα βράδια.

 Γιατί είναι διαφορετικό να προστατεύεται η δημόσια υγεία και να επισημαίνεται ο κίνδυνος του συγχρωτισμού, και διαφορετικό να στοχοποιούνται με τους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς κοινωνικές ομάδες και άνθρωποι για πολιτικά παιχνίδια.


Το αποκορύφωμα ήταν η επιχείρηση των ΜΑΤ την Τρίτη το βράδυ στην πλατεία Aγίου Ιωάννη της Αγίας Παρασκευής που μετέτρεψε μια γειτονιά σε πεδίο μάχης με χημικά και κυνηγητό. 
Οι εικόνες συνοδεύτηκαν με τους ισχυρισμούς του τοπικού Δημάρχου που ανακάλυψε «άβατο» και διακινητές ναρκωτικών ως διοργανωτές των συγκεντρωμένων, «κλέβοντας» κάτι από  το «ρεπορτόριο» για τα Εξάρχεια. Έτσι οι συναθροίσεις, που επί χρόνια γίνονται στην περιοχή, ξαφνικά χαρακτηρίστηκαν «πάρτυ» διακινητών και δαιμονοποιήθηκαν με όρους, περίπου, «τεντιμπόηδων» από το Νίκο Χαρδαλιά και το μηχανισμό των ΜΜΕ, οι δε νεαροί ως «ανεύθυνοι χρήστες αλκοόλ» και «δημόσιος κίνδυνος». 

Όπως πάντα οι ισχυρισμοί συνοδεύτηκαν και με τα σχετικά ρεπορτάζ. Δεν λείπουν οι εκτιμήσεις ότι η ξαφνική μανία με τις πλατείες, υποκρύπτει επιχειρηματικά συμφέροντα που θέλουν να επεκτείνουν τα τραπεζοκαθίσματα στους ανοιχτούς χώρους μετά την πανδημία. 

Η κυβέρνηση συνεχίζει να συσκοτίζει το νόμιμο με το παράνομο και να στοχοποιεί, κατά περίπτωση. «Απείθαρχοι» οι πολίτες που περπατούσαν στις παραλίες πριν λίγο καιρό, «φυσιολογική βόλτα» παρά τον διπλάσιο κόσμο, όταν αυτό εξυπηρετεί το επίκαιρο  αφήγημά της.

Κριτική του Πρωθυπουργού στη συγκέντρωση για το περιβάλλον έξω από τη Βουλή αλλά ούτε λέξη για τους καλλιτέχνες που βρέθηκαν στο ίδιο σημείο επίσης για να διαμαρτυρηθούν για την εξαθλίωση που τους επιφύλασσε, αφήνοντάς τους εκτός μέτρων υποστήριξης.

 Νόμιμες οι φιέστες συνωστισμού έξω από το Μαξίμου,  νόμιμος ο συνωστισμός και η κοινωνία στις Εκκλησίες, υποχρεωτικός ο συνωστισμός μαθητών στις τάξεις χωρίς να τηρούνται οι ελάχιστες αποστάσεις, παράνομες οι συναντήσεις στις πλατείες.

Δεν περνά απαρατήρητο ότι, παρά την επιλεκτική ευαισθησία για την υγειονομική προφύλαξη, συνεχίζονται ανεξέλεγκτες οι οργανωμένες και πολύ πυκνές συγκεντρώσεις ακροδεξιών εναντίον προσφύγων, στο Καρπενήσι ή τα Χανιά, που κουβαλάνε ανενόχλητοι από ρόπαλα μέχρι αλυσοπρίονα. Ή στην Πέλλα, οπου επιδόθηκαν σε ρατσιστικό ντελίριο, με εμπρησμούς και λιντσαρίσματα, καίγοντας ακόμη και ένα ξενοδοχείο όπου επρόκειτο να καταλύσουν πρόσφυγες.

Μπροστά στη νέα μεγάλη φτωχοποίηση, ενώ η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο της οικονομίας και φοβούμενη την κοινωνία που βγαίνει ανήσυχη από την καραντίνα για τις τεράστιες επιπτώσεις της κρίσης και την έλλειψη ενός σχεδίου για την επόμενη ημέρα, το βασικό πρόβλημα της κυβερνητικής προπαγάνδας είναι οι νεαροί στις πλατείες. 

Ίσως και γιατί αυτούς φοβάται περισσότερο.