13 Απρ 2020

Θολός ο κυβερνητικός ορίζοντας για την άρση του lockdown


Μαρίνα Αλεξανδρή

Tουλάχιστον έναν μήνα ακόμη, έως και την πρώτη εβδομάδα του Μαίου, θα παραμείνει σε ισχύ το lockdown κατά της πανδημίας, ενώ και η διαδικασία εξόδου που θα ακολουθήσει, θα είναι σταδιακή και υπό διαρκή επανεξέταση. 

Το μοντέλο αυτό φέρεται πως έχει ήδη αποφασίσει να ακολουθήσει η κυβέρνηση για την άρση του lockdown, χωρίς όμως τούτο να σημαίνει, πως υπάρχει και έτοιμος σχεδιασμός για τα βήματα εξόδου από το locdown. Το έλλειμμα αυτό δεν οφείλεται μόνον στο γεγονός ότι τα τελικά χρονοδιαγράμματα και αποφάσεις θα καθοριστούν από την επιβεβαίωση ή μη του αισιόδοξου σεναρίου για την έκβαση της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και σε διαφωνίες που φαίνεται πως υπάρχουν τόσο εντός κυβέρνησης όσο και με μέλη της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας για την δημιουργία εκτεταμένων ελέγχων στον πληθυσμό αλλά και για τον τρόπο επανεκκίνησης σε συγκεκριμένους τομείς δραστηριότητας.

Μέχρι στιγμής τα περισσότερα μέλη της επιστημονικής επιτροπής θέτουν δύο προϋποθέσεις (πέραν της ύφεσης σε ό,τι αφορά την μεταδικότητα του ιού) για να μπει σε εφαρμογή η σταδιακή άρση του lockdown: Η πρώτη είναι η διασφάλιση των αντοχών του συστήματος υγείας και η δεύτερη η διενέργεια όσο το δυνατόν περισσότερων ελέγχων στον πληθυσμό, για να είναι ασφαλής η διαδικασία επανόδου στην ομαλή καθημερινότητα.

Ως προς το πρώτο σκέλος, οι ειδικοί θεωρούν, πως ακόμη κι αν, σ’ αυτήν την φάση τουλάχιστον, φθάσουμε σε σχεδόν μηδενικά κρούσματα, είναι πολύ πιθανό, ο ιός να επανεμφανίζεται σποραδικά ακόμη και πριν από το δεύτερο γενικό κύμα που αναμένεται από το φθινόπωρο. Αυτό σημαίνει, πως πρέπει, ανά πάσα στιγμή, να υπάρχει ετοιμότητα και διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία για άμεση αντιμετώπιση των όποιων περιστατικών.

Ως προς τους ελέγχους, η διεθνής εμπειρία δείχνει όλο και πιο έντονα, πως η μόνη απολύτως ασφαλής δίοδος απεμπλοκής από το καθεστώς περιορισμού είναι η διενέργεια πολλαπλών και μαζικών τεστ στον πληθυσμό. Ο βασικός στόχος αυτής της πρακτικής είναι η άμεση αντιμετώπιση τοπικού χαρακτήρα εξάρσεων και εστιών των κρουσμάτων, έτσι ώστε να μην υπάρξει απώλεια ελέγχου της κατάστασης. Επ’ αυτού, η βασική εισήγηση προς την κυβέρνηση είναι η παράλληλη διενέργεια μοριακών τεστ και τεστ αντισωμάτων κατά την διαδικασία εξόδου από το lockdown, ουδείς όμως από τους αρμοδίους είναι ακόμη σε θέση να διαβεβαιώσει, εάν και πότε θα υπάρχει επάρκεια σε μοριακά τεστ. Άγνωστο παραμένει, επίσης, το πότε θα είναι διαθέσιμες μεγάλες ποσότητες αξιόπιστων τεστ αντισωμάτων.

Από εκεί και πέρα, οι ειδικοί, που μετέχουν στην επιτροπή του υπουργείου Υγείας, έχουν επίσης εισηγηθεί να είναι πιο βραδεία και πιο «συντηρητική» η διαχείριση της επανόδου, σε ότι αφορά τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες. Θεωρείται δεδομένο, ότι οι ισχυρές συστάσεις για τήρηση αποστάσεων και προσωπική υγειινή θα διατηρηθούν επί μακρόν για όλους, αρκετές εισηγήσεις όμως υπάρχουν και υπέρ της παράτασης των περιορισμών στην κυκλοφορία ειδικά για τους πιο ηλικιωμένους πολίτες.

Ισχυρή είναι και η επιστημονική άποψη που προκρίνει να μείνουν κλειστά τα σχολεία μέχρι το τέλος της φετινής περιόδου και να μην ξανανοίξουν πριν τον Σεπτέμβριο, πλην της τρίτης Λυκείου. Εδώ ωστόσο εντός της κυβέρνησης φαίνονται να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, με συγκεκριμένες πλευρές να πιέζουν, προκειμένου να ξανανοίξουν τα σχολεία έστω και για λίγες εβδομάδες.

Διαφορετικές απόψεις ακούγονται στο Μαξίμου και για τον χρόνο και τον τρόπο εκκίνησης της τουριστικής σεζόν, η οποία πάντως για τους περισσότερους παράγοντες της αγοράς θεωρείται χαμένη σε ποσοστό άνω του 50%. Με δεδομένες τις τεράστιες απώλειες για το ΑΕΠ (οι οποίες από τον ίδιο τον ΣΕΤΕ εκτιμάται ότι μπορεί να κινηθούν στην κλίμακα από 20 έως και 30 δισ. μαζί με τις παράπλευρες επαγγελματικές δραστηριότητες) δεν είναι λίγοι εκείνοι εντός της κυβέρνησης, που πιέζουν για να αρχίσουν να λειτουργούν τα ξενοδοχεία από τις αρχές Ιουνίου κιόλας. Στον αντίποδα, όμως, αφενός οι ίδιοι οι παράγοντες του τουρισμού προειδοποιούν, ότι ακόμη και τα μισά ξενοδοχεία μπορεί να μην ανοίξουν καθόλου το καλοκαίρι, αφετέρου παραμένει άγνωστο ακόμη, τι θα αποφασιστεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για το άνοιγμα της αεροπορικής αγοράς, για το ποιοι (και κατόπιν ποιων ελέγχων) θα μπορούν να ταξιδέψουν και το εάν τελικά θα υπάρξει κοινό πρωτόκολλο για όλες τις χώρες τις ΕΕ ή θα ακολουθηθούν εθνικές στρατηγικές.


ΠΗΓΗ: tvxs.gr