7 Απρ 2020

Νοσοκομείο Κορίνθου: Το άγρυπνο βλέμμα πίσω απο την μάσκα



Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας τιμάται κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου. 
 Η φετινή παγκόσμια ημέρα συμπίπτει με την πανδημία του νέου κορονοϊού, με μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση που απειλεί την υγεία και τη ζωή των πολιτών σε πολλές χώρες του κόσμου.


Αυτή η τρομερή πανδημία δοκιμάζει τα όρια των συστημάτων υγείας σε όλες τις χώρες. Οι άνθρωποι που κρατάνε με νύχια και με δόντια τα συστήματα από την κατάρρευση είναι οι υγειονομικοί, οι γιατροί, οι νοσηλευτές, το παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό, οι διασώστες, αυτοί που μάχονται τον ιό στην πρώτη γραμμή και σώζουν ζωές.




Σε αυτούς αφιερώνεται η σημερινή ημέρα και στον ανιδιοτελή αγώνα που δίνουν υπό αντίξοες συνθήκες, πολλές φορές χωρίς τα απαραίτητα μέσα προστασίας. 



Με αφορμή την επίκεψη του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια την Κυριακή στο Νοσοκομείο Κορίνθου, προσέξαμε και τους δικούς μας πρωταγωνιστές απο κοντά. 
Οι μάσκες, οι στολές, το ανήσυχο βλέμμα.
Το αίτημα στον υπουργό για εξοπλισμό του νοσηλευτικού προσωπικού.
Οι γιατροί μας ,οι πνευμονολόγοι,το επιστημονικό προσωπικό. 
Το ΕΚΑΒ. 


Το  μυαλό μας βέβαια  αυτές τις ημέρες  βρίσκεται κυρίως  στα μεγάλα Νοσοκομεία των Αθηνών όπου δίδεται νυχθημερόν η μάχη,με τους υγειονομικούς που είναι η εμπροσθοφυλακή στην αντιμετώπιση του COVID-19, παρέχοντας υψηλής ποιότητας φροντίδα, συλλέγοντας δεδομένα για τις κλινικές μελέτες, απαντώντας στα ερωτήματα και στους φόβους των ασθενών και των συγγενών τους.

Σαφώς το  υγειονομικό προσωπικό είναι αυτό που σηκώνει το μεγαλύτερο φορτίο και ψυχολογική επιβάρυνση. Έρευνες που δημοσιεύονται δείχνουν πολύ αυξημένα ποσοστά άγχους, ψυχολογικής αναστάτωσης, αϋπνίας και συμπτωμάτων κατάθλιψης στο προσωπικό νοσοκομείων που νοσηλεύουν ασθενείς με COVID-19. 
Αυτή την αγωνία όμως την είδαμε στα μάτια και των δικών μας ανθρώπων εδώ. 














Γνωρίζουμε την ανακούφισή τους αλλά και την χαρά τους για κάθε κρούσμα ύποπτο που τελικώς αποδεικνυόταν αθώο.
Μπορεί στο εγγύς μέλλον να ακούσουμε να μας διηγούνται μικρές και μεγάλες ιστορίες ανθρώπων και συναισθημάτων. 

Είναι οι άνθρωποι που όλα αυτα τα προηγούμενα χρόνια της οικονομικής ύφεσης «κουβαλούν » αυξημένα ποσοστά επαγγελματικής εξουθένωσης .

Το Νοσοκομείο Κορίνθου είναι σε μια κομβική θέση.
Είναι νοσοκομείο Τροχαίων Ατυχημάτων και όλοι γνωρίζουμε την αδιάλειπτη δουλειά των γιατρων μας όλα αυτά τα χρόνια μαζί με τις τρομερές ελλείψεις που γιγαντώθηκαν λόγω των μνημονίων. 











Κοιτώντας την Κυριακή  το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου παραταγμένο συλλογίστηκα τον σημαντικό ρόλο που παίζει στη ζωή όλων μας και αυτή την ιστορική  στιγμή! 
Και που μαζί με τον διοικητή τον Γρηγόρη Καρπούζη, που σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία είναι ο μαέστρος, ο συντονιστής,ο γεφυροποιός, η φωνή της ψυχραιμίας, το Νοσοκομείο  καλείται να ανταποκριθεί με παρησία, αλλά και να ματαδώσει  στους Κορινθίους την  σιγουριά πως ό,τι και αν συμβεί  είναι όλοι εδώ!

Το γνωρίζουμε.Ξέρουμε πως εδώ και πολύ καιρό όλοι αγρυπνούν. 
Απο τους νοσηλευτές και τους γιατρούς μέχρι την διοίκηση. Δεν υπάρχουν ώρες ,δεν υπάρχουν μέρες. 
Γι αυτή την "γέφυρα" στην ασφάλεια της ζωής μας, αλλά και για όλα όσα βιώνουν και οι ιδιοι αυτές τις ημέρες τους ευχαριστούμε. 

Τζ.Σουκ.