17 Απρ 2020

Το σχέδιο εξόδου από την καραντίνα


Μαρίνα Αλεξανδρή

Το Πάσχα μπορεί να εορτάζεται φέτος… κεκλεισμένων των θυρών, κι ο Νίκος Χαρδαλιάς μπορεί να ανακοινώνει διπλασιασμό των προστίμων, για όσους επιχειρήσουν «απόδραση» από την καραντίνα του κοροναϊού το Σαββατοκύριακο, όμως η αντίστροφη μέτρηση για την άρση του lockdown έχει ήδη αρχίσει. 


Στην πραγματικότητα, το σύνθημα γι αυτή την αντίστροφη μέτρηση δόθηκε ήδη από προχθές, με την δήλωση του Σωτήρη Τσιόδρα ότι «η νόσος φθίνει». Ο ίδιος προειδοποίησε, πως αυτό δεν σημαίνει, πως ο κίνδυνος παρήλθε οριστικά, αναγνώρισε, ωστόσο, ότι για να αρχίσει η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων δεν χρειάζεται να έχεις μηδενικά κρούσματα. Το καθοριστικό, όπως πρόσθεσε, είναι ο περίφημος δείκτης Ρ0, δηλαδή ο δείκτης μεταδοτικότητας στον γενικό πληθυσμό, ο οποίος ήδη στην Ελλάδα έχει πέσει κάτω από το κρίσιμο επίπεδο του 1 και προσεγγίζει το επίπεδο ασφαλείας του 0,6.

Με δεδομένο ότι ο Σωτήρης Τσιόδρας έχει ενημερώσει επ’ αυτού πολύ πιο αναλυτικά, και με όλα τα πιθανά σενάρια, το Μαξίμου, η απόφαση στην κυβέρνηση για σταδιακή άρση του lockdown μετά το τέλος Απριλίου έχει ήδη ληφθεί. Και ενδεικτική αυτού του προσανατολισμού χαλάρωσης ήταν και η απόφαση, να μην επιβληθεί τελικά πλήρης απαγόρευση κυκλοφορίας για το διήμερο του Πάσχα (Μεγάλο Σάββατο και Κυριακή), αλλά να ανακοινωθούν μόνον πιο αυστηρά πρόστιμα, για όσους κάνουν «άσκοπες» μετακινήσεις.

Στην συγκεκριμένη επιλογή έπαιξαν ρόλο, πέραν των επιστημονικών δεδομένων, που δείχνουν σταθερή πτώση στην καμπύλη της πανδημίας, και οι… δημοσκοπήσεις και οι επικοινωνιολόγοι. Οι μεν πρώτες έδειξαν γενική εικόνα συμμόρφωσης και αποδοχής των περιοριστικών μέτρων από τους πολίτες. Η δε μικρή μειοψηφία (περίπου 1 στους 10 στην τελευταία δημοσκόπηση της Marc) που εκδήλωνε τάση παράκαμψης ων περιορισμών, θεωρήθηκε, ότι δεν είναι απειλητική για την γενική εικόνα και εκτιμήθηκε, ότι εύκολα μπορεί να ελεγχθεί.

Οι επικοινωνιολόγοι του Μαξίμου, με τη σειρά τους, επεσήμαναν, πως η συμπλήρωση ενός μήνα καραντίνας, μαζί με τα αλλεπάλληλα αυστηρά (έως και τιμωρητικά) μηνύματα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας επιβάλουν να δοθεί μια «ανάσα» στους πολίτες. Όχι τόσο για να μην εκδηλωθεί μαζική παραβίαση των μέτρων, όσο για να μην υπάρξει κλίμα αντίδρασης και δυσφορίας προς την κυβέρνηση.

Ως εκ τούτων, χθες τελικά αποφασίστηκε να περάσει το Πάσχα μόνον με αυξημένα πρόστιμα και αμέσως μετά να «κλειδώσουν» και τα πρώτα βήματα εξόδου από την καραντίνα. 
Στον υπάρχοντα σχεδιασμό, ο οποίος πλην απροόπτου θα ανακοινωθεί στα τέλη της εβδομάδας, η πρώτη κίνηση θα είναι η επαναλειτουργία των μικρότερων εμπορικών καταστημάτων πιθανότατα από τις 4 Μαϊου. Στο ίδιο διάστημα προσδιορίζεται και η επαναλειτουργία των κομμωτηρίων, των καταστημάτων οπτικών, καθώς και ορισμένων υπηρεσιών του Δημοσίου.

Μία ή δύο εβδομάδες αργότερα, δηλαδή είτε στις 11 είτε στις 18 Μαϊου, θα ακολουθήσει η σταδιακή επαναλειτουργία των σχολείων, με πρώτη την τρίτη τάξη του Λυκείου. Εδώ βεβαίως το ερώτημα είναι, πόσοι από τους μαθητές της τρίτης Λυκείου θα επιστρέψουν όντως στις τάξεις, καθώς, παραδοσιακά στην Ελλάδα, «κρατούν» απουσίες για το τέλος της χρονιάς και για τα φροντιστήρια. Το δεδομένο ωστόσο είναι, πως πρόθεση του υπουργείου Παιδείας είναι, να μην πάνε οι πανελλαδικές εξετάσεις αργά στον Ιούλιο, αλλά να ξεκινήσουν είτε στις 22 είτε στις 28 Ιουνίου.

Σταδιακά από τα μέσα Μαϊου και μετά αναμένεται και η επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης, με τραπεζοκαθίσματα όμως μόνον σε εξωτερικούς χώρους και με τήρηση αποστάσεων ασφαλείας. Από τα τελευταία που θα επαναλειτουργήσουν, θα είναι τα πολυκαταστήματα, ενώ άγνωστο παραμένει ακόμη, το τι θα γίνει με τις ακτοπλοϊκές και αεροπορικές μεταφορές και τα τουριστικά καταλύματα και ξενοδοχεία.

Εκεί τα πράγματα δείχνουν εξαιρετικά δύσκολα, καθώς τα πάντα εξαρτώνται από το εάν θα υπάρξει (που φαίνεται δύσκολο) πανευρωπαϊκός συντονισμός στην «απελευθέρωση» των ταξιδιών και στα πρωτόκολλα ασφαλείας. Και παρά την συγκρατημένη αισιοδοξία που επιχειρούν να εκπέμψουν κάποια κυβερνητικά στελέχη, οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς θεωρούν ήδη την τουριστική σεζόν οριστικά χαμένη.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr